StoryEditorOCM
ŠibenikTraže jednake subvencije

Nekome majka, nekome maćeha: osnivačice i ravnateljice privatnih i vjerskih vrtića u Šibeniku digle glas protiv diskriminacije djece

17. prosinca 2018. - 15:08

Zašto su djeca koja pohađaju privatne i vjerske vrtiće diskriminirana i neravnopravna u odnosu na djecu zbrinutu u Gradskim vrtićima? Zašto smo mi koji smo uložili svoj kapital u izgradnju i opremanje vrtića nepodobni, zašto smo gljive koje niču, zašto smo nesreća? Zar nije obaveza Grada da osigura vrtićki smještaj svoj djeci, zar roditelji nemaju pravo izbora hoće li njihova djeca ići u gradski ili privatni, odnosno vjerski vrtić?

To su samo neka od pitanja koja su ogorčeni ravnatelji i osnivači pet privatnih i vjerskih vrtićkih ustanova u Šibeniku (Žižula, Sunce, Osmijeh, Blažena Hosana, Brat Sunce) uputili s konferencije za novinare šibenskom gradonačelniku Željku Buriću, revoltirani njegovim izjavama na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća.

Najavili su u siječnju tribinu na koju će pozvati sve čimbenike u procesu predškolskog odgoja, ali i roditelje kao najvažnije dionike procesa, te pokušati dobiti odgovore na sva svoja pitanja.

Diskriminatorni odnos Grada prema privatnim i vjerskim vrtićima u Šibeniku, problematizirao je u aktulanom satu na sjednici GV-a nezavisni vijećnik Anton Dobra.

Upozorio je da je u gradskim vrtićima radi 170 djelatnika, a zbrinuto je 950 djece za što iz gradskog proračuna primaju subvenciju od 30 milijuna kuna. A u 11 privatnih i vjerskih objekata je zaposleno 120 djelatnika, i smješteno 700 djece, što Grad subvencionira s tek 5 milijuna kuna.

U privatnim vrtićima subvencija po djetetu je 700 kuna, u gradskim 1700, a ekonomska cijena je oko 2200 kuna. Zato roditelji u privatnim vrtićima plaćaju znatno skuplje za upis djece negoli u gradskim ustanovama gdje je participacija roditelja svega 400 kuna.

Dobra je od Grada zatražio da izjednači djecu, odnosno njihove roditelje u vrtićkoj participaciji, a kao svojevrsne vatrogasne mjere, predložio je da se privatnim vrtićima nadoknadi oduzeta subvencija za kolovoz 2018. zbog "indicija da ne rade 12, nego 11 mjeseci u godini", što, tvrde u privatnim vrtićima,nije točno, te da im se subvencija poveća za 200 kuna po djetetu. No, Dobrini amandmani nisu prihvaćeni na GV-u.

Gradonačelnik Burić je, komentirajući opservacije vijećnika, izjavio da su privatni vrtići u Šibeniku nikli zbog toga što Grad nije ulagao u gradske vrtiće, i da su u tom razdoblju bilo dobrodošla nadopuna. Ali, dok je on gradonačelnik, kazao je, Grad će ulagati isključivo u gradske objekte i osigurati im puni europski standard.

Više prolitajte u tiskanom izadnju Slobodne Dalmacije od utorka, 18. prosinca...

23. travanj 2024 11:59