StoryEditorOCM
ŠibenikTRGOVCI I OBRTNICI IZ STAROG GRADA

Da smo u normalnoj, uređenoj državi, tužili bismo Grad i Vodovod zbog pada prometa i oni bi nas bili dužni obeštetiti!

8. prosinca 2018. - 16:17

Šibenski trgovci i obrtnici koji rade u staroj gradskoj jezgri, svim radovima u gradu i svim nevoljama unatoč, nastavljaju raditi cjelodnevno ili dvokratno, iako su neki od njih najavljivali zatvaranje trgovina u poslijepodnevnoj smjeni zbog pada prometa.
– Nećemo se tako lako predati i odustati, žilavi smo mi. Radit ćemo i dalje kao i dosad, naše su butige otvorene do 20-21 sat navečer i dobro opskrbljene za mjesec darivanja – poručuju sugrađanima i pozivaju ih da dođu u grad i obiđu trgovine u Kalelargi.


– Imamo zastupljeno sve, šaroliku ponudu, od odjeće i obuće, rublja, preko dječjih igračaka, božićnog nakita, satova, baterija, poklona, svega... – nabraja Vlatko Mikulandra iz Totem shopa. A i adventski su dani, više je ljudi po gradu, i još da se Grad sjetio pa kućice postavio i na Maloj loži, a ne samo u parku, bilo bi svima bolje.

Spomenička renta

– Radovi na Poljani i na Meduliću itekako nam zagorčavaju život, ali, gdje bismo tek bili da radimo samo u jutarnjoj smjeni. Kad bi zatvorili poslijepodne, nitko nam više ne bi došao ni ujutro – kažu nam redom od Filomene Glasnović Zafranović (Fila), Maje Slipčević (Delicije), Marka Ljubića (Urar), Anite Babačić (Triumph), Đine Grbin do Marijane Mutavdžije (MEC), Božene Papak (darovni dućan Mix-shop), Vlatka Mikulandre (Totem shop), Mirande Skorić (Borovo) i Ane Glasnović (Mariella).


Otkako su počeli radovi na Poljani gdje se gradi troetažna podzemna garaža, a potom i na Medulićevu trgu (infrastruktura), stari grad je više nalik gradilištu negoli šoping-centru na otvorenom. Trgovci i obrtnici u tom dijelu grada doista se bore za preživljavanje radi čega je gradska uprava donijela i neke mjere kojima im namjerava olakšati poslovanje. Između ostalog, gradonačelnik Željko Burić najavio je da će ih osloboditi spomeničke rente, odnosno refundirati im taj trošak. A i cijene štekata i poslovnih prostora u gradskoj jezgri neće biti jednake za sve, nego će se razlikovati od ulice do ulice, od zone do zone. Napose, najavio je gradonačelnik Burić, neće biti moguće uzeti u najam štekat samo u sezoni, nego je minimalno ugovorno razdoblje godinu dana.

Daju nam mrvice

– Ali, što to nama znači? Nećemo pristati da nam se samo spomenička renta ukine. To su mrvice – odgovaraju uglas trgovci i obrtnici.
– Da smo mi u normalnoj, uređenoj državi, tužili bismo Grad i Vodovod zbog pada prometa i oni bi nas bili dužni obeštetiti – ističu, dodajući kako ne žele ratovati s Gradom nego surađivati i zajednički tražiti rješenje na dobrobit svih. Računaju na podršku Grada i neku vrst subvencioniranog najma, a o tome će, kažu, pokušati već idućeg tjedna pregovarati s gradskom upravom. Svaka pomoć je, kažu, dobrodošla. Vjeruju da je i Gradu u interesu da oni "prežive" sa svojim obrtima i trgovinama u staroj gradskoj jezgri, jer u protivnom, ističe Đina Grbin, kakav je smisao podzemne garaže na Poljani za koju se Grad zadužuje 60 milijuna kuna, i o kakvoj to revitalizaciji govorimo?!.

20. travanj 2024 05:10