StoryEditorOCM
Šibenikkakav uzlet!

Grcali su u gubicima, predviđali su im stečaj i gašenje, a oni danas ulažu 180 milijuna eura: legendarna šibenska firma kreće s proizvodnjom dijelova za Ferrari, Audi i Mercedes!

Piše Ante Talijaš
8. prosinca 2018. - 13:59

Predviđao se kraj valjane aluminijske industrije u Šibeniku s tradicijom dugom od pola stoljeća, nakon što je prije tri godine proglašen stečaj nad tvrtkom "TLM Aluminium".

Međutim, pojavili su se Slovenci i spasili pogon Valjaonice i Ljevaonice posrnuloga šibenskog aluminijaša koji je zadnja dva desetljeća grcao u gubicima. Četiri mjeseca nakon proglašenja stečaja, u "TLM Aluminium" je "ušla" "Impol grupa" – aluminijski div iz Slovenske Bistrice koja je u ožujku 2016. godine uzela u najam pokretnine i nekretnine "TLM Aluminiuma". Slovenci su potom u Hrvatskoj registrirali novoosnovanu tvrtku pod imenom "Impol TLM" d.o.o. Šibenik koja je odmah pokrenula proizvodnju valjanih aluminijskih proizvoda i s burze rada vratila 208 radnika.

Ambiciozna "Impol grupa" postala je, pak, vlasnikom šibenskog aluminijaša u stečaju 31. listopada 2017. godine, kupivši ga na četvrtoj javnoj dražbi Trgovačkog suda u Zadru za 73,3 milijuna kuna. Za to vrijeme proizvodnja je stalno rasla, kao i broj djelatnika, pa danas "Impol TLM" zapošljava čak 420 radnika u pogonima Valjaonice i Ljevaonice s prosječnom neto plaćom od 1184 eura.

– Ovu 2018. godinu završit ćemo sa 82 tisuće tona proizvedenih i isporučenih proizvoda vrijednih 142 milijuna eura, od gotovih aluminijskih proizvoda do poluproizvoda. U odnosu na prošlu godinu u kojoj smo proizveli 71 tisuću tona različitih artikala vrijednih 123 milijuna eura, ove godine bilježimo porast proizvodnje od 15 posto. Manji dio proizvodnje ide na daljnju preradu u matičnu tvornicu "Impol grupe" u Slovenskoj Bistrici, a veći dio plasiramo na hrvatsko i europsko tržište, a od svibnja značajan dio proizvodnje odlazi i na tržište SAD-a. Ovako postignutom porastu proizvodnje ponajprije je doprinijela realizacija investicija "Impol grupe" s ciljem povećanja proizvodnih kapaciteta u pogonu Tople Valjaonice, kao i povećanje produktivnosti i kvalitete u svim fazama proizvodnog procesa – kazao je Šime Bukić, rukovoditelj proizvodnje "Impol TLM-a" d.o.o. Šibenik.

Šime Bukić ističe kako su u tijeku završni radovi na instalaciji novog stroja za proizvodnju limova i traka, a koji će produktivnošću, kvalitetom i proizvodnim mogućnostima nadmašiti sve postojeće strojeve u pogonu Valjaonice.

– Stavljanjem u funkciju ovog novog stroja već početkom iduće godine krenut ćemo s najavljivanom proizvodnjom aluminijskih dijelova za automobilsku industriju, odnosno za potrebe svjetskih automobilskih divova, poput Ferrarija, Audija i Mercedesa, što je jedan od strateških ciljeva "Impol TLM-a" do 2025. godine – zaključio je Šime Bukić.

Nina Potočnik, voditeljica službe za odnose s javnošću "Impol grupe" i direktorica tvrtke "Kadring" iz njezina sastava, iznijela nam je podatak kako je u modernizaciju proizvodnje šibenskog "Impol TLM-a" u dvije godine uloženo više od sto milijuna kuna.
– Šibenski "Impol" s proizvedenom robom u 2018. godini vrijednom 142 milijuna eura, već je ostvario petinu ukupnog prometa proizvodnje "Impol grupe" s tvornicama u Slovenskoj Bistrici i Sevojnu. U ove tri tvornice planiramo povećati godišnju proizvodnju na 405 tisuća tona proizvoda i doseći promet od milijardu eura godišnje.

U tom cilju u idućem sedmogodišnjem razdoblju u financiranje proizvodnje u tri naše tvornice investirat će se oko 400 milijuna eura, od čega 180 milijuna eura u nova postrojenja ljevaonice i modernizaciju valjaonice šibenskog "Impol TLM-a". U sklopu dosadašnjih investicija, u ovoj šibenskoj tvornici već u siječnju iduće godine kreće proizvodnja aluminijskih dijelova za potrebe aluminijske industrije, odnosno do premještanja dijela proizvodnje iz matične tvornice, a temeljem poslovnih ugovora koje već duže vrijeme "Impol grupa" ima s Audijem i Ferrarijem – kazala nam je Nina Potočnik.

Stipendiranje učenika i studenata

S obzirom na daljnje planove povećanja opsega proizvodnje nameće se potreba zapošljavanja brojnih novih djelatnika. U potrazi za mladom radnom snagom, "Impol grupa" je provela natječaj i dodijelila stipendije učenicima Tehničke škole u Šibeniku i studentima sa šibenskog područja, koji će, nakon završetka školovanja dobiti posao u "Impol TLM-u".

Tako će se u ovoj školskoj godini stipendirati šest srednjoškolaca s 412 kuna mjesečno, od kojih je šest računalnih tehničara te dva elektrotehničara. Stipendije za studente iznose 619 kuna mjesečno, jedna stipendija je za smjer strojarstva, a druga za elektrotehnički smjer – Automatika i sustavi.

25. travanj 2024 06:08