StoryEditorOCM
ŠibenikProstor bivše Matice u Šibeniku

Vratit će se knjižara u siječnju, pod firmom zagrebačkog V.B.Z.-a

5. prosinca 2018. - 16:22

Zagrebačka izdavačka kuća V.B.Z., koja lanac svojih knjižara ima po cijeloj Hrvatskoj, dolazi i u Šibenik. Uselit će se u gradski prostor iznad Trga Medulić, u Ulici Ivana Pribislavića, koja povezuje Zagrebačku i Kalelargu, u kojem je donedavno bila smještena privatna knjižara Matica.

Dijeleći nezavidnu situaciju malih nezavisnih knjižara u Hrvatskoj i pritisnuta visokim i brojnim nametima, Matica je morala staviti ključ u bravu. Ljubitelji knjiga i svi koji su bili ogorčeni zbog gubitka takvog sadržaja u gradskoj jezgri, koja umjesto da doživi revitalizaciju više sliči na kulise za turiste, sada ipak mogu odahnuti.
Zagrebački V.B.Z. jedini se javio na natječaj koji je za taj poslovni prostor ukupne površine od 84 četvorna metra raspisao Grad Šibenik, a dogradonačelnik Paško Rakić kaže kako je, s obzirom na upite, ipak očekivao da će se javiti više kandidata. No, najvažnije je, ističe da će se nakon knjižare u Pribislavićevoj ponovno dogoditi knjižara.
- To nam je i bio prioritet. Najvažnije je da u tom prostoru imamo opet knjižaru. V.B.Z. je velika izdavačka kuća te, sada kada je natječaj gotov, očekujemo da ćemo kroz sljedećih desetak dana napraviti primopredaju prostora i potpisati ugovor. Iz V.B.Z.-a su nam već govorili kako bi prostor malo preuredili prije otvorenja knjižare, a kada će to biti ovisi o njima. Jasno da će im trebati neko vrijeme, a nama je, a vjerujem i njima, u interesu da to bude što prije – rekao je Rakić. Dodao je i kako radovi koji su upravo počeli na Meduliću, u sklopu kojih će i susjedna palača Galbiani biti spojena na kanalizacijsku mrežu, ne bi trebali otežati i usporiti useljenje nove knjižare, jer će se oni, tvrdi Rakić, obavljati samo u donjem dijelu Pribislavićeve, uz Medulić.
U V.B.Z.-u, međutim, još čekaju da dobiju službenu, pisanu odluku Grada Šibenika, nakon čega će uslijediti primopredaja prostora, potvrdio je i direktor te nakladničke kuće Mladen Zatezalo.
- Nama je taj prostor poznat otprije, ali će nam trebati oko mjesec dana da ga uredimo i opremimo u skladu sa standardima koje imaju naše knjižare u drugim gradovima. U knjižarama slične veličine imamo oko 10.000 naslova, a manji dio prostora bit će uređen i kao papirnica. Otvorit ćemo se i prema turistima te nuditi strane knjige – rekao je Zatezalo, ističući kako bi prvi kupci i posjetitelji u knjižaru mogli ući krajem siječnja, odnosno početkom veljače, koliko im, s obzirom na predstojeće blagdane, treba da obave potrebne radove te namjeste knjige.
Svjestan je, dodaje, kako je zimska slika grada posve drugačija negoli ona ljetna kada je posjetio Šibenik, te ističe kako je V.B.Z. spreman na izazove pustoši gradskih ulica i trgova izvan turističke sezone.
- U medijima se o Šibeniku posljednjih godina dosta pozitivno priča i svatko tko je grad posjetio prije desetak godina, sada može vidjeti velike promjene. Znam da se zimi prepolovi broj ljudi i da je gradska jezgra prazna, ali spremni smo na to. Treba raditi kontinuirano i cijelu godinu i tako graditi odnos s ljudima – zaključio je Zatezalo.

19. travanj 2024 14:13