ŠIBENIK POSTAO GRADILIŠTE Obrtnici i ugostitelji: 'Grad je mrtav. Radit ćemo samo ujutro'

ŠIBENIK POSTAO GRADILIŠTE

Šibenik je, vjerojatno, ovog trenutka najveće gradilište u Hrvatskoj! Ali, ma koliko to bio dobar znak koji govori da grad ulaže u svoju budućnost, toliko ga ti radovi mogu i izravno i neizravno preskupo stajati.
Između ostalog, cijenu bi prvi mogli platiti obrtnici i ugostitelji u šibenskoj Kalelargi, koji su ovih dana najavili rad samo u jutarnjoj smjeni, jer poslijepodne nemaju za koga raditi u mrtvom gradu! No, Grad je tome odlučio doskočiti nizom interventnih mjera...
U samom središtu grada, teška mehanizacija gotovo danonoćno radi, ne samo na Poljani, donedavnom glavnom gradskom parkiralištu, a bivšem omiljenom šetalištu Šibenčana, nego i na Medulićevu trgu u staroj gradskoj jezgri, a iza Nove godine krenut će i, po svoj prilici najobimniji, radovi u glavnoj gradskoj ulici - projekt Aglomeracija Šibenik. Za radove na Poljani trebat će bar dvije godine, a za one u Ulici kralja Zvonimira čak tri!

Ma koliko da je riječ o ulaganju u infrastrukturu bez koje nema napretka, i u osiguranje parkirnih mjesta (podzemna garaža ispod Poljane) kojih u gradu nikad nema dovoljno, a pretpostavka su za revitalizaciju stare jezgre, trebat će sve te radove, buku, nemogućnost normalnog cirkuliranja gradom - preživjeti. Prvi su se digli na noge obrtnici i ugostitelji. Uskoro, čim malo otopli, može se očekivati i nezadovoljstvo iznajmljivača koji su kreditima uređivali apartmane kako bi popravili kućni budžet, a zbog brojnih gradilišta u centru grada, strahuju da bi im mogla propasti sezona.

- Neće biti nikakvih dramatičnih potresa. Neće biti zatvaranja radnji i lokala u poslijepodnevnoj smjeni - optimističan, kao uvijek, tvrdi gradonačelnik. U ponedjeljak je u gradskoj upravi, kaže, održan sastanak s obrtnicima i ugostiteljima iz stare gradske jezgre i dogovoren je niz mjera koje će se poduzeti kako bi im se olakšao život u ovom "tranzicijskom razdoblju".
- Cilj nam je, ne samo zbog radova u gradu, nego i inače, olakšati život i rad u staroj gradskoj jezgri. Prije svega, rasteretit ćemo ih izdatka za spomeničku rentu, tako što ćemo im trošak refundirati - kaže Željko Burić, napominjući da je to samo jedna od mjera.

Štekati na godinu dana

- Nećemo više dopustiti ni samo sezonsko iznajmljivanje štekata, na račun onih koji rade cijelu godinu. Najam štekata bit će moguć najmanje na rok od jedne godine. Osim toga - objašnjava gradonačelnik - neće se više jednako tretirati cijela gradska jezgra kad je u pitanju visina najma štekata ili poslovnih prostora. Stari grad ćemo podijeliti na zone, i neće biti ista cijena za sve, nego će se ona razlikovati od ulice do ulice. Dakle - zaključuje gradonačelnik - nema razloga da se trgovine, uslužne radnje i ugostiteljski objekti zatvaraju u posljepodnevnim satima, pogotovo što počinje Adventura i imat ćemo mjesec dana intenzivnih događanja u gradu, a doček Nove godine organiziran je na čak tri gradske lokacije, s tri bine, kako bi uključili što veći broj ulica u staroj jezgri i dali im priliku da dobro rade. A nakon Nove godine i zimskih praznika, de facto, počinju već pripreme za sezonu - veli Burić.

A kako tek sezonu pomiriti s radovima u centru grada i na glavnoj gradskoj prometnici? Kako umiriti iznajmljivače?
- Bez brige - poručuje gradonačelnik svojim sugrađanima. - Projekt Aglomeracija počinje 7. siječnja i krenut će s gradskih rubova, sa Šubićevca i iz Crnice, a najteži dio ove "priče", iskopavanja u glavnoj gradskoj ulici Kralja Zvonimira, krenut će tek nakon turističke sezone 2019. - kaže šibenski gradonačelnik Željko Burić i smiruje Šibenčane napomenom da na Poljani više neće biti teških građevinskih radova kada krenu oni u Ulici kralja Zvonimira.Dakle, moći će se podnijeti...


Burić:
Nećemo više dopustiti ni samo sezonsko iznajmljivanje štekata, na račun onih koji rade cijelu godinu. Najam štekata bit će moguć najmanje na rok od jedne godine

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Žrtve spajanja Združivanje Jadranske banke s Hrvatskom poštanskom bankom nekim je građanima, osim dugog čekanja u redu, stvorilo i dodatne, puno veće probleme: "Bivša žena iskoristila je grešku banke i ispraznila mi račun"

Združivanje Jadranske banke s Hrvatskom poštanskom bankom nekim je građanima, osim dugog čekanja u redu, stvorilo i dodatne, puno veće probleme: "Bivša žena iskoristila je grešku banke i ispraznila mi račun"
Šibenska Jadranska banka od 1. travnja 2019. tek je povijesna činjenica. "Utopljena" je u Hrvatsku poštansku ban...
Združivanje Jadranske banke s Hrvatskom poštanskom bankom nekim je građanima, osim dugog čekanja u redu, stvorilo i dodatne, puno veće probleme: "Bivša žena iskoristila je grešku banke i ispraznila mi račun"