StoryEditorOCM
Šibenikna relaciji Šibenik- Zagreb

Autotransport "izvozao" majku malodobnog djeteta: dvije godine plaćala 2,5 puta skuplju dječju kartu; Direktor Knez priznao grešku

28. studenog 2018. - 13:54

Dvije godine Josipa Vukšić i njezino petogodišnje dijete, jednom mjesečno, putuju autobusom ATP-a na relaciji Šibenik – Zagreb i natrag. I dvije godine za svoje malodobno dijete Josipa plaća znatno skuplju kartu od one u cjeniku šibenskog prijevoznika. Zbog nečijeg propusta, indolencije ili nemara...

A da je mjesecima oštećena, saznala je sasvim slučajno. Nakon povratka iz Zagreba, ukrcala se u autobus ATP-a, a kako nije imala ranije kupljene karte, zatražila ih je od vozača u autobusu. Kartu za dijete naplatio joj je 29 kuna. Josipa nije mogla vjerovati!

- Pogriješili ste - dobrohotno je upozorila vozača.
- Karta u jednom smjeru za dijete je 78 kuna - pokušala je ispraviti "grešku" vozača.
- Ne, otkud vam to - čudio se vozač. - Evo pogledajte - pokazao joj je na aparatu na opciju 0-6 godina, cijena 29 kuna.

I tako je Josipa Vukšić shvatila da je dvije godine plaćala znatno skuplje za kartu svoga djeteta negoli to kaže cjenik ATP-a. Povratnu kartu za dijete je redovito plaćala 151 kunu, dok je njezina ("odrasla") stajala 220 kuna. Na autobusnom kolodvoru u Zagrebu povratnu kartu za dijete naplaćuju (151 kunu) po službenom cjeniku koji im šalje šibenski prijevoznik.

- Kad sam shvatila da plaćam toliko vremena 2,5 puta više od stvarne cijene, poslala sam - priča Josipa - upit ATP-u u Šibeniku u kojem molim da mi odgovore koja je cijena karte na relaciji Zagreb - Šibenik za dijete od pet godina.

Odgovorili su mi najkraće moguće: "Dijete od 5 godina plaća 20 posto od cijene karte, plus rezervacija". Iz toga sam, sasvim logično zaključila, da ni 78 kuna u jednom smjeru, a niti 151 kuna za povratnu kartu, koliko sam plaćala za dijete, nisu službene cijene iz ATP-ova cjenika. To su cijene za dijete od 6-12 godina. A netko tko je bio to dužan obaviti, nije autobusnom klodvoru u Zagrebu dostavio cijene za tu kategoriju putnika, nego samo za onu od 6 -12 gdina - zaključila je Josipa, napominjući kako je to strašno, naročito onim roditeljima koji tjedno putuju sa svojom bolesnom djecom u Zagreb. I plaćaju neopravdano skuplje karte za dijete...

Dogodila se omaška

O čemu se radi, tko je kriv i kako je do greške došlo, pitali smo Branimira Kneza, direktora ATP-a.
- Nemam saznanja o tom konkretnom slučaju, ali mogu reći da uvijek, redovito dostavljamo zagrebačkom kolodvoru sve promjene u cjeniku i vjerojatno su tamo pogriješili. Ali, da ne improviziram, dajte mi malo vremena - zamolio nas je direktor - provjerit ću odmah o čemu se radi i obavijestiti vas o tome - obećao je.

I bilo je tako! Vrlo brzo, Branimir Knez nas je izvijestio da je doista počinjena omaška, ispričava se gospođi Vukšić i moli je da mu se javi kako bi našli rješenje i refundirali joj neopravdani trošak tijekom zadnje dvije godine. Inače, kazat će nam direktor ATP-a, pravi popust za djecu od 0 -12 godina je 50 posto od cijene za odrasle, a ne 20 posto, i takav popust se primjenjuje od srpnja ove godine. Ranije je, potvrđuje Knez, doista bio veći.

- Mi želimo da naši putnici budu zadovoljni, a ne da imaju osjećaj kako su prevareni. Zato smo spremni gospođi Vukšić ubuduće osigurati veći popust od službenog, kako bismo joj refundirali neopravdani izdatak u zadnje dvije godine. Žao mi je što se to dogodilo, mada, kako vidite nije do nas, ali grešku svakako treba ispraviti - poručio je direktor ATP-a.

25. travanj 2024 22:45