StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENIK

"Vrije" u Studentskom centru: ili kolektivni ugovor ili štrajk

Piše Katarina Rudan
27. studenog 2018. - 11:37

Ako ne uspije postupak mirenja između poslodavca, Studentskog centra Šibenik i Samostalnog sindikata zaposlenika studentskih centara RH – Ogranak Šibenik, 14 od 18 zaposlenika će u štrajk.

Rečeno je to na konferenciji za novinare koja je u ponedjeljak održana u Šibeniku. Mario Iveković, predsjednik Novog sindikata, koji ima potpisan sporazum o suradnji sa SSZSC-om, istaknuo je da je poslodavac jednostrano prekinuo započete pregovore s predstavnicima sindikata te odlučio donijeti novi Pravilnik o radu i Pravilnik o sistematizaciji bez uvažavanja radnika i sindikata.

– Krajem ljeta 2017. godine počeli smo s pripremama za pregovore o kolektivnom ugovoru u Studentskom centru Šibenik, a povod je bio što su prethodne godinu zaposlenicima SC-a umanjena prava koja su do tada imali. Shvatili su da nisu zaštićeni ako nisu sindikalno organizirani i nemaju kolektivni ugovor, niti se mogu poslodavcu suprotstaviti kod smanjivanja prava. Naišli smo na negativne reakcije ravnateljstva, i nakon što smo uputili zahtjev za postupak mirenja, Uprava je predložila da odustanemo od njega te da će stupiti u pregovore. Tako je i bilo. Šest mjeseci vodili smo pregovore, prošli smo zajedno pet od šest poglavlja i onda su ponovno prekinuli pregovore. Ostalo je poglavlje koje se odnosi na materijalna prava radnika koje poslodavac nije želio regulirati kolektivnim ugovorom, nego je na zadnjem sastanku rečeno da bi možda nastavili pregovore, ali nakon što obave razgovor sa svakim radnikom, a to je najgore što svaki poslodavac radi kad želi razbiti sindikat i kad ne želi dopustiti da se radnici sindikalno organiziraju – rekao je Iveković i dodao da sindikalni pregovarački tim na čijem je čelu ima punomoći 14 radnika te da se pojedinačnim razgovorima zapravo utječe na radnike.

Novi pravilnik

Naglasio je da u novom Pravilniku o radu nema 25 stavki koje su bile dogovorene na pregovorima timova. One su se odnosile na uvjete zapošljavanja, odnosno ugovor o radu na neodređeno vrijeme, dužinu probnog roka i godišnjeg odmora, tjednog i dnevnog odmora, zaštitu na radu, noćni i prekovremeni rad, preraspodjelu radnog vremena za trudnice, samohrane roditelje i roditelje djeteta do tri godine starosti, dužinu godišnjeg odmora i ostala prava radnika.

– Poslodavac pokušava dobiti na vremenu i zato izbjegava potpisivanje kolektivnog ugovora. Uplašili su se da će zapošljavanje novih radnika, kad budu gotovi kapaciteti na Palacinu, morati biti transparentni te da neće moći zapošljavati koga hoće i određivati plaće po uvjetima koje oni odrede – naglasio je Iveković. Istaknuo je da sindikat želi postupak mirenja i suočiti se s poslodavcem i iznijeti svoje argumente.

– Ovom smo konferencijom željeli ukazati na opstrukciju socijalnog dijaloga, prekidanje pregovora od strane poslodavca bez ikakve najave i opravdanog razloga, te jednostrano donošenje Pravilnika o radu. Ako do mirenja ne dođe, mi ćemo stupiti u štrajk, o čemu ćemo informirati naše studente i vjerujemo da ćemo imati njihovu podršku jer će se i oni za pet ili deset godina naći u istoj ili sličnoj poziciji. Pokušat ćemo dobiti i njihove potpise podrške, ali se duboko nadamo da do toga neće doći – rekao je Iveković.

Traže što i drugi

Sindikalna povjerenica SSZSC-a – Ogranak Šibenik Marijana Vrančić, kuharica u Studentskom centru, rekla je da je njezina sadašnja plaća 4000 kuna, uključujući godine radnog staža i troškove prijevoza, te da su plaće u šibenskom Studentskom centru 30 posto niže od onih u ostalim centrima u Hrvatskoj.

– Mi se ne financiramo iz državnog proračuna, nego sami zarađujemo, a odnos godišnje dobiti našeg Centra i broja zaposlenika pokazuje da smo pri vrhu u studentskim centrima. Povećanje plaće od 25 posto koje smo tražili značilo bi približavanje visini plaća kolega u drugim centrima, što ne bi ugrozilo poslovanje poduzeća. Nismo prezahtjevni i nerazumni, kako nas Uprava opisuje, nego tražimo samo ono što imaju i drugi za isti posao. Plaća je vezana uz sistematizaciju poslova i zato tražimo da se i pravilnik o sistematizaciji uvrsti u kolektivni ugovor, što oni odbijaju – naglasila je Vrančić.

Dodajmo da je konferenciji bio nazočan i Nikola Kutleša, glavni povjerenik SSZSC-a – Podružnice Split, u čijem je sastavu šibenski ogranak sindikata Studentskog centra.

O prekidu pregovora i (ne)potpisivanju kolektivnog ugovora te o postupku mirenja koje je dogovoreno za sljedeći tjedan pitali smo i ravnateljicu Studentskog centra Šibenik Nellu Slavicu. Oglasila se priopćenjem u kojem navodi da su na konferenciji za novinare SSZSCRH iznesene netočne tvrdnje, te je izjavila:

Direktorica o netočnim tvrdnjama

– Poslodavac nije prekinuo pregovore i ne izbjegava mirenje, koje je dogovoreno 21. studenog 2018. za 5. prosinca 2018. godine. Točno je da je poslodavac donio Pravilnik o radu, ali uz prethodni postupak savjetovanja s radnicima i sindikatom. Pravilnik o radu donesen je radi poboljšanja materijalnih prava radnika Studentskog centra Šibenik. Većina radnika zaposlena je 2015. godine prilikom otvaranja studentskog restorana. Od 2016. godine do danas plaće radnika porasle su za oko 10 posto. Među ostalim pravima radnika, ističemo prava koja ostvaruju od 2016. godine, a to su božićnica u iznosu od 2500 kuna, dar u naravi u iznosu od 400 kuna, dar za svako dijete radnika u iznosu od 600 kuna, troškovi prijevoza na posao i s posla, jednokratno pravo na dodatak na plaću u minimalnom iznosu od 20 posto povećanja bruto plaće na kraju svake poslovne godine. Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta nije donesen, kako se tvrdi, a njime je bila namjera poslodavca povećanje plaća radnicima za još najmanje 10 posto. Važno je naglasiti da je Studentski centar Šibenik već obveznik primjene Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, te su i na taj način prava radnika zaštićena. U slučaju da postupak mirenja ne uspije i radnici se odluče na štrajk, poslodavac će organizirati prehranu studentima. Stav Uprave Studentskog centra Šibenik je dijalog s radnicima i pružanje pomoći jedni drugima. Svrha je ovog priopćenja da javnost bude upoznata sa stvarnim naporom koji ova Uprava ulaže u poboljšanje materijalnih prava radnika – navodi Slavica.

20. travanj 2024 01:43