StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKA TUŽNA ZIMA

Ima li živih u Kalelargi? Dio obrtnika razmišlja o tome da se iduća četiri mjeseca poslovni prostori u staroj gradskoj jezgri u popodnevnim satima zatvore

Piše Ivo Mikuličin
26. studenog 2018. - 12:35

Umire li početkom studenoga život u šibenskoj staroj gradskoj jezgri, posebice u Kalelargi? Pretvaraju li se od sredine jeseni do početka proljeća ugostitelji, prodavači i potrošači u svojevrsne "dalmatinske medvjede", koji su spremni odspavati zimski san?

Kako je tek kontrastna ta slika s pričom iz šibenske prošlosti, kad su se u (prohladnim) danima Šibenčani šetali Kalelargom toliko brojni da nije bilo baš lako prokrčiti put od zgrade kazališta do katedrale svetog Jakova. I poslije đira Kalelargom po nepisanom pravilu svraćali na štrudlu i čaj u nekad kultni restoran "Alpa", odavno pretvoren u dućan donjeg rublja.

Možda tu problematiku ne bismo medijski tretirali da dio šibenskih obrtnika nije pokrenuo, još uvijek neslužbenu, inicijativu da se trgovine i radnje u Kalelargi iduća četiri mjeseca zatvore u popodnevnim satima. Kao svojevrsni odgovor trgovaca i obrtnika na "pravo stanje stvari".

Sumorna slika

- Poslije pedeset godina poslovanja u staroj gradskoj jezgri ne podržavam baš zdušno tu inicijativu. Prvenstveno zbog svojih stalnih mušterija koje ne kanim iznevjeriti. No, morate mi vjerovati kad kažem da poslije šest navečer Kalelarga potpuno opusti. Pravo je čudo ako netko svrati u moju radnju. U tim trenucima uhvati me neka čudna tjeskoba. Zato bih, ako inicijativu o neradu u popodnevnim satima prihvate ostali kolege, i ja kazao "da". Zbog solidarnosti i želje da se nešto pokrene - kaže nam šibenski zlatar Anton Bataljaku, kojega pamtimo i kao sjajnog basa nezaboravne klape Šibenik.

Novinarski đir Kalelargom nije nimalo zanijekao sumornu sliku kojoj svjedoči priča zlatara Antona i, još uvijek neslužbena inicijativa o prestanku rada u popodnevnim satima. Zatvorene su obje turističke agencije u tom dijelu grada, kao i nekad kultne fotografske radnje "Foto Stanko" i "Matiazzi", dok na vratima jedine mjenjačnice, koja je uređena na mjestu nekadašnje urarske radnje "Radl", piše da je zatvorena do 1. travnja.

Bezbojnim papirom su prekriveni izlozi dućana "Original navy style", samo nekoliko koraka dalje na sličnom dućanu zalijepljena je poruka "Zatvoreno, poštu ostavljajte ispod vrata", dok na vratima "M-kluba" ili modnog dućana, koji je davao posebne popuste šibenskim srednjoškolcima i srednjoškolkama za maturalne zabave, stoji "iznajmljuje se poslovni prostor".

Slična je situacija i s ugostiteljima i hotelijerima. Nekadašnja svjetska plivačka zvijezda, a danas šibenski ugostitelj Duje Draganja zatvorio je svoj šibenski lokal već početkom listopada, ostavljajući hotelima "Life Palace" i "King Krešimir" da se bore s mrvicama koje ostaju na ugostiteljskom pladnju u jesensko-zimskom razdoblju. "King Krešimir" je nedavno prigrabio titulu najboljeg malog hotela na Jadranu, dok je "Life Palace" odavno postao kultni hotel, ugostivši, među inim, glumce Evu LaRue, Gorana Višnjića

Ostale mudante

Tihom umiranju Kalelarge otimaju se na poseban način gradski kafići i legendarna kavana "Medulić", koja svojom tradicijom i cijenama privlači šibenske umirovljenike.

Među (pre)ostalim dućanima dominiraju oni koji prodaju isključivo donje rublje...
- Mudante s izloga nam najjasnije sugeriraju da će i ostali trgovci uskoro skinuti gaće - posežu Šibenčani za pomalo crnim humorom u hladnoj i pustoj Kalelargi.

Najsvježija kolateralna žrtva je knjižara "Matica":
- Nisam mogla više izdržati financijsku bitku. Promet, koji je bio "pristojan" u ljetnim mjesecima i za blagdane, kad stižu Šibenčani iz dijaspore, nije bio dovoljan da knjižara opstane. Ruku na srce, nisam imala baš ni razumijevanje gradske vlasti glede najamnine - požalila nam se bivša vlasnica "Matice" Anita Slavica.

No, knjižari, trgovci, ugostitelji i hotelijeri nisu jedini gubitnici u sve pustijoj staroj šibenskoj gradskoj jezgri.

- Tko zna hoćemo li i mi opstati na ovom mjestu - obratit će vam se nerijetko službenica u Jadranskoj banci koja je odnedavno pod okriljem Hrvatske poštanske banke.

20. travanj 2024 13:27