Bizarno Kako je fontana na šibenskom Starom pazaru postala pitar – oleandar umjesto vodoskoka

Bizarno

I dok Milan Bandić na svakom 'kantunu' Zagreba gradi fontane i vodoskoke, u Šibeniku je gradska vlast odlučila 'zatrpati' postojeću. Naime, djelatnici šibenskog Komunalnog poduzeća 'Zeleni Grad' su fontanu na 'starom pazaru' u središtu Šibenika natrpali zemljom, pa je tako ova fontana u blizini zgrade 'Kazališta' zapravo pretvorena u veliki pitar.

-Prema zamislima naših hortikulturnih inžinjera, u bivšoj fontani smo zasadili oleander. Taj oleander stajao je u pitaru s druge strane 'Kazališta', a sad smo ga premjestili na ovu poziciju – kazao nam je Novica Ljubičić, direktor 'Zelenog grada.

Ljubičić napominje da je ova fontana izgrađena s tehničkog pogreškom kada se prije deset godina obnovio kompletan trg i šetnica na 'starom pazaru'.

-Fontana nije napravljena kako spada. Voda iz mlaznica stalno se prelijevala preko rubova fontane po trgu. Za zimskih dana i temperatura ispod ništice, taj prostor pretvarao se u klizalište i postajao bi pogibeljan za prolaznike. Uz to, u fontanu se bacao raznorazni otpad, te je ona pretvorena u deponij smeća. Građani su nam se stalno žalili na ovaj problem i problem zaleđenog pločnika tijekom zime, pa smo odlučili to riješiti pretvaranjem fontane u mali hortikulturni otok – objasnio nam je ovaj bizaran potez Novica Ljubičić, direktor šibenskih komunalaca.

Naravno, da nitko od projektanata ili izvođača radova ove fontane nije odgovarao što je napravljena kao 'roba s greškom' i da nije bila funkcionalna na pravi način od prvog dana. Gradska vlast i komunalci nisu se ni potrudili popraviti tehničke nedostatke fontane, jer najlakše je bilo zatrpati je zemljom i pretvoriti u pitar.


 

Naslovnica Šibenik

Najčitanije