StoryEditorOCM
ŠibenikKruna na Meduliću

Šibenski list u 'King Krešimiru' koji se u izboru Slobodne Dalmacije okitio nagradom 'Adrian': u 'kraljevskom' hotelu i direktor pere posuđe (FOTO)

Piše Katarina Rudan
16. studenog 2018. - 09:17

Iza mlade, simpatične, ambiciozne i – ako se po jutru dan poznaje – uspješne ekipe, prva je turistička sezona odlično odrađena. Gostiju, koji su odsjedali u malom butik hotelu u srcu stare gradske jezgre na Meduliću, nekadašnjoj palači iz 19. stoljeća, nije nedostajalo. U hotel znakovita imena "King Krešimir" stizali su s raznih strana svijeta, a visoke ocjene potvrđuju da bili zadovoljni smještajem i uslugom. Za sve to, kao i nagradu "Adrian" koju dodjeljuje Slobodna Dalmacija, a "pobrali" su je pola godine nakon otvaranja hotela, zaslužni su a tko drugi nego djelatnici.

Ekipa od dvanaest mladih ljudi, u prosjeku 25 godina, marljivo je radila te iznijela prvu turističku sezonu. Nakon ljetne gužve, više nije bilo potrebe za tolikim brojem radnika te je ostao – kako je kazao izvršni direktor Fabiano Baranović – "kostur" ekipe, osoblje koje nosi posao.

Osim Baranovića tu su glavna recepcionarka Danijela Gulin-Bratić, recepcionarke Antonia Milin i Ana Milovac, domar Josip Ratković, sobarice Luca Aščić i Branka Gojanović, kuharica Ellovele Llego te simpatični konobar Wiliam Altura, oboje s Filipina, koji nas je ljubazno dočekao te poslužio kavom na terasi.

Upitala sam ga je li se snašao i kako mu je u Šibeniku, na što je s osmijehom odgovorio da je dobro. Kaže da su ljudi odlični, na dalmatinsku spizu se privikava, temperature su u redu, ali ga malo zbunjuju vjetrovi, pa ne zna "koji vitar puše". Posebno ga je zbunjivalo jugo dok mu naši nisu objasnili kakav je to vjetar i kako utječe na dalmatinske ljude. Naučio je pokoju hrvatsku riječ, no engleski jezik mu je kao materinji, a to je za turističkog djelatnika najvažnije. Fabiano je dodao da su ga susjedi ugostitelji već podučili mentalitetu Dalmatinaca i kako se ovdje živi. Sve na lagano, mediteranski, uz pokoju psovku.

Svi kao jedan

I tog dana je puhalo jugo, dok smo ispijali kavicu i ćakulali na terasi.
– Ne znam do kada će nam terasa raditi. Vrime nam ide naruku, ali uskoro bi trebali početi radovi na kanalizacijskom sustavu na trgu i onda ćemo se morati maknuti. Inače, ove ljude koji su nakon sezone ostali planiramo zadržati i motivirati ih raznim stimulacijama. Oni su tu od samog početka, a u sezoni nam je u planu "osvježiti" se dodatnim sezonskim djelatnicima – rekao je Fabiano i dodao da u biti svi sve rade.

I sam, premda s titulom izvršnog direktora, kad zatreba radi kao konobar, recepcionar, a nije mu problem uzeti ni usisivač i počistiti pod. Ili oprati posuđe.

– Tako vam je to kod nas. Mi smo jedna malo veća obitelj, pravi domaćini, i svi se tako ponašamo. Kad dođe gost, ponašamo se kao da je došla rodbina iz neke daleke zemlje. Odemo po njih, donesemo prtljagu, ispričamo što se događa u gradu, organiziramo da vide i dožive sve što žele. Imamo dovoljno vremena za svakoga gosta, s obzirom na to da u hotelu može biti najviše 14 osoba, i gužve nikad nema. Evo, nakon jako dobro odrađene sezone zaslužili smo i malo odmora, pa kad netko ode na godišnji onda mi koji ostajemo potegnemo malo više. Moram reći da sad kad su otišli sezonci prosjek godina nije više 25, sad smo stariji. U prosjeku tridesetak – uz smijeh će Fabiano.

Godišnji odmor sada koriste domaći, a Wiliam i Ellovele će oko adventa. Otići će mjesec dana na Filipine kod svojih obitelji i opet se vratiti u Šibenik. U "King Krešimir".

Iskustvo iz Splita

– Vjerujem da će tako i biti jer smo već uigrana ekipa. Sve je nekako stalo "na misto" i trebamo ići dalje. U relativno kratkom roku, malo više od pola godine, uspjeli smo pokrenuti hotel, restoran, kafić i marketing. Dobili smo šansu i povjerenje vlasnika i mislim da smo to dobro iskoristili i maksimalno opravdali. Zato nas je sve skupa ugodno iznenadila i nagrada vašeg lista. Iskreno, nismo je očekivali jer je konkurencija bila velika – objasnio je Fabiano.

Ovaj mladi prvostupnik poduzetništva u kulturi i turizmu, već je imao iskustva u hotelijerstvu i prije nego je došao na čelo "King Krešimira". Još kao student konobario je po raznim klubovima kako bi zaradio za studij, a nakon diplome prvi je posao dobio u splitskom hotelu "Marmont", a potom se vratio u Šibenik i neko vrijeme radio u hotelu "D-resort". Kad mu se ukazala prilika da rukovodi hotelom koji je baš po mjeri njegove struke jer objedinjuje i turizam i kulturu, iskoristio ju je objeručke.

– Moram istaknuti da sam, bolje reći da smo u početku imali i imamo veliku potporu i pomoć kolega iz hotela splitske grupacije "Ordesa", kojoj i sami pripadamo. Oni su pripomogli kad god nam je trebao savjet ili bilo kakva pomoć i logistika, i to je uvelike pridonijelo relativno brzom uhodavanju te prepoznatljivošću našeg hotela na turističkom tržištu – na kraju će Baranović.


Danijela Gulin-Bradić, glavna recepcionarka: Odlična ekipa
– Super je ovdje raditi. Ekipa je dobra, a šef odličan i super se slažemo. Dobili smo priliku iz temelja pokrenuti hotel i, ono što je bitno, postoji prostor za napredovanje. Baš zato što radimo i druge poslove osim onih za koje smo primljeni, naučili smo puno novoga u svim granama poslovanja hotela. Radila sam u velikom hotelu na recepciji, ali ovo je nešto sasvim novo i drukčije – rekla nam je Gulin-Bradić.


Pogled s vrha
Sobe u hotelu "King Krešimir" uređene su na specifičan način. Sa svih se pruža prekrasan pogled na trg ili more, a posebno je zanimljiva jedna od njih – kraljevski apartman na vrhu hotela, s ogromnom terasom i jacuzzijem iz kojega se može uživati u pogledu.
– Interijer je jako osjetljiv pa su naši gosti parovi, previše bi riskirali kad bismo primali djecu – kaže direktor hotela.


Domaća spiza i piće
– Odlučili smo ići s ponudom što manje vrsta jela i ono što nudimo su jela tradicionalne dalmatinske kuhinje. Najviše se traži pašticada s njokima, a kako u hotelu "King Krešimir" podržavamo i lokalne poduzetnike, vinare i pivare, u ponudi imamo domaća vina debit, maraština, babić i lasin te šibensko craft pivo "sv. Mihovil" i "1066", koji također imaju svoju priču – kaže Baranović.

24. travanj 2024 04:53