Slučaj Ledenko Svi ga prevarili, njoj vjeruje: Dalija Orešković zastupat će 31- godišnjeg bivšeg radnika TLM-a, koji se razbolio radeći kao ljevač, pa završio na ulici bez ikakvih primanja

Slučaj Ledenko

Ante Ledenko, 31-godišnjak iz Vukšića kod Benkovca, bivši djelatnik nekadašnjeg TLM Aluminiuma, još uvijek bezuspješno traži svoja radnička prava i pravdu. Kao što smo u više navrata pisali u ovom slučaju, Ledenko je devet godina radio kao ljevač u TLM-ovoj Ljevaonici i na radnom mjestu obolio do fibroze pluća, odnosno od odumiranja plućnog tkiva. Kad je u prosincu 2015.g. tvrtka otišla u stečaj, Ante je dobio otkaz i završio na ulici, bez ikakva primanja.

S dokumentacijom i potvrdom HZZO-a o profesionalnom oboljenju, tražio je od slovenskog Impola, novog vlasnika TLM-a, da mu temeljem zakona pronađu zamjensko radno mjesto u uredu, sukladno njegovom oboljenju, jer je u međuvremenu, završio školu za računalnog operatera.

Međutim Uprava Impola iz Slovenske Bistrice na čelu s predsjednikom Jernejom Čoklom i direktorica tvrtke Impol TLM Šibenik Marjana Lažeta nisu ga željeli natrag, tumačeći da nakon kupnje TLM-a, njihova novoosnovana tvrtka nije pravni slijednik bivšeg 'šibenskog aluminijaša' te da nemaju nikakvih obveza prema Ledenku. U više navrata isticali su da su vratili u tvrtku više od 400 radnika koji su im potrebni u proizvodnji, te da ih ne zanimaju bolesni ljudi.

-Svi moji zahtjevi upućeni Impolu u zadnjih pola godine ostali su bez odgovora. A po nalogu njihove šibenske prokuristice Danijele Troskot, zabranjen mi je ulaz u krug tvornice – započeo je u srijedu svoju 'pressicu' Ante Ledenko, na ulazu ispred 'stare porte' TLM-a.

U svoj ovoj mojoj tuzi i nevolji, dodao je Ledenko, posebno je razočaran ponašanjem sindikalnog povjerenika iz Zadra Vedrana Uranije, koji ga je dosad zastupao u pregovorima s Impolom.

-Neugodno sam ostao iznenađen činjenicom da me je sindikalist Uranija prevario i izigrao. Više mjeseci Uranija me je lagao da je podnio tužbu protiv Impola na Međunarodnom sudu u Strassbourgu. Tek sam nedavno saznao od njega da nije poduzeo te ni bilo koje druge pravne korake. Stoga, sam mu otkazao punomoć da me zastupa. Od sada će me zastupati odvjetnica Dalija Orešković, bivša predsjednica Ureda za sprječavanje sukoba interesa. Ona će to obavljati besplatno, a prvi njezin korak bit će podizanje tužbe na hrvatskom sudu protiv Impola, jer nisu ispunili svoju zakonsku obvezu da mi pronađu zamjensko radno mjesto – kazao je Ante Ledenko.

Za njega je, pak, ohrabrujuće da su se njegovim slučajem počele baviti relevantne osobe s najviših razina u državi. Prije tri tjedna, Pučka pravobraniteljica Lora Vidović o 'predmetu' Ledenko pismeno je izvijestila Pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak da poduzme potrebite radnje oko Ledenkova povratka na posao, a temeljem Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

-U predstavci Pučke pravobraniteljice Vidović navodi se da je Impol TLM pravni slijednik tvrtke u kojoj sam se razbolio, te da su me temeljem liječničkog nalaza Invalidske komisije i rješenja HZZO-a I HZMO-a bili dužni premjestiti na neko drugo lakše radno mjesto. Nadalje, reagirali su i iz Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar Kitorvić i to pismenim dopisom odaslanom ministru rada i mirovinskog sustava Marku Pavić. Iz Ureda predsjednice od ministra Pavića je zatraženo na nadležno postupanje u mom predmetu, a sukladno primjeni propisa u korist zaštite legitimnih prava i osobnog integriteta građana – kazao je Ante Ledenko.

Ledenko je uputio riječi zahvale Pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović koja se zauzela za njegov slučaj te zbog njezine inicijative kojom mu je preko Centra za socijalnu u Benkovcu prije nepunih mjesec dana omogućeno primanje novčane naknade u iznosu od 920 kuna.

-Obolio sam u TLM-u, a iz Impola me ne žele jer sam bolestan. Nanesena mi je velika nepravda i materijalna šteta, a krši se Zakon o radu. Uz odumiranje plućnog tkiva, imam još Chronovu bolest i celijakije. Svakodnevno primam inekcije i konzumiram 24 tablete, koje me koštaju preko dvije tisuće kuna. Dok mi nisu dali ovu socijalnu naknadu, nisam imao nikakvih primanja. U teškoj sam materijalnoj situaciji, gotovo, pa na rubu gladi. Nisam bio u mogućnosti za me i majku kupiti ni drva za zimu – izjadao nam se Ante Ledenko.

 

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Lagali ga i prevarili Krhki, slabašni starčić (85) s golemim transparentnom prosvjeduje pred šibenskim sudom: Neću od svoga odustati nikad, svaki dan ću dolaziti dok ne dobijem pravdu!

Krhki, slabašni starčić (85) s golemim transparentnom prosvjeduje pred šibenskim sudom: Neću od svoga odustati nikad, svaki dan ću dolaziti dok ne dobijem pravdu!
Boris Južinić, krhki, slabašni 85-godišnjak iz Šibenika, ponovno je, nakon gotovo četiri godine, stao s golemim ...
Krhki, slabašni starčić (85) s golemim transparentnom prosvjeduje pred šibenskim sudom: Neću od svoga odustati nikad, svaki dan ću dolaziti dok ne dobijem pravdu!