StoryEditorOCM
ŠibenikTužna vijest s okusom nevjerice

Crnica se još jednom zacrnila od boli: srce je izdalo Grgu Renju

Piše Ivo Mikuličin
12. studenog 2018. - 16:28

Tužna (sportska) vijest s okusom nevjerice. Poslije iznenadnog odlaska reprezentativca Renata Vrbičića šibenska se Crnica još jednom zacrnila od boli. Umro je Grgo Renje, koji je kao vratar (igrač) u VK Solarisu proveo više od pet desetljeća. Sportskim izgledom bio je izuzetno vitalan za 66 – godišnjaka. Minulog je vikenda bio delegat u Dubrovniku na dalmatinskom derbiju Jug – Jadran, a onda ga je dan poslije izdalo srce.

- Grgo je najodaniji vojnik Crnice. I kad su se nad klubom nadvili crni oblaci on je ostao na šibenskoj vaterpolskoj straži. Da zadrži seniore na okupu, da pronađe nove vaterpolske tiće. Nije ga krasila samo ta odanost, već i uspješnost u radu. Sa svim kategorijama u klubu – tužno nam je pričao njegov najvjerniji vaterpolski suputnik Danko Jerković – Doktor.

Renje i Jerković su složnim radom svojedobno dogurali juniore Solarisa do pobjednika Kupa Hrvatske. Iz bivše države pamti se sezona, u kojoj je trener Grgo Renje vodio tešku bitku s beogradskim Partizanom za naslov prvaka Jugoslavije. I tko zna tko bi Šibenčane spriječio na putu do zlata da beogradska kancelarija nije te sezone iz „poznatih razloga“ odbijala za Solaris registrirati Riječanina Afrića i vratara Zorana Bajića, aktualnog trenera Mladosti.

Grgo Renje je kao nadareni vratar pripadao generaciji šibenskih vaterpolista (Juraga, Baica…), koja je prva kročila prvoligaškim stazama. No, kad je klub upao u krizu kao odanom vojniku Solarisa nije mu bilo teško preseliti se na poziciju beka, a vrata prepustiti mlađem Robertu Paviću.

Kao trener bio je stručan, sustavan i strpljiv. U sjećanjima starijih šibenskih prijatelja sporta ostaje slika s vaterpolskog derbija Solaris – POŠK, odigranog pred više od dvije tisuće gledatelja, kad je u Renjin time-out sa savjetima (ili „savjetima“) uletio košarkaški trener Zoran Slavnić. Renje je to odtrpio sa smiješkom, shvaćajući Mokin potez dobronamjernim sportskim „folklorom“.

Vaterpolo nije bio jedina Grgina sportska ljubav. Bili smo suigrači u malonogometnoj momčadi Gorice (Paić, Bogdan, Petrina…), koja se s Gimnazijalcem borila za prvo mjesto u Prvoj šibenskoj ligi malog nogometa, koju je prije točno 50 godina utemeljio prof. Ivica Slipčević.

Mnogi su zaboravili da je Renje svoj sportski put počeo kao skakač u vodu. Zajedno s mlađim bratom Nevenom, kasnijim kandidatom za Olimpijske igre u Muenchenu. Sa skakaonice je vrlo brzo uskočio među vaterpolske vratnice. Tamo, gdje je uspjesima i trajanjem zaslužio vječnu zahvalnost sportskog Šibenika, pa i ove retke.

25. travanj 2024 06:55