StoryEditorOCM
ŠibenikTanaja

Projekt već kasni: Zašto je obnova najveće šibenske tvrđave Sv. Ivana poskupjela 30 posto? Evo kako to objašnjavaju u gradskoj upravi

8. studenog 2018. - 13:48

Grad Šibenik konačno je objavio postupak javne nabave za izvođača radova na projektu obnove i turističke valorizacije Tvrđave sv. Ivana, za koji je najveći dio nepovratnih sredstava osiguran iz europskih fondova, baš kao i za druge dvije gradske, kopnene tvrđave – Sv. Mihovil i Barone – koje su obnovljene prethodnih godina.

Troškovi na Sv. Ivanu procijenjeni su na 33,4 milijuna kuna, a riječ je o građevinskim zahvatima na kliještima, tj. sjevernom dijelu tvrđave te na južnom dijelu, tzv. zvijezdi.

– Tvrđava sv. Ivan naša je najveća tvrđava i treći biser fortifikacijskog sustava Šibenika, čijom će se obnovom zaokružiti cjelovita turistička valorizacija šibenskih kopnenih utvrda. Revitalizacija povijesne baštine europskim novcem je naš potencijal razvoja, a turističku atraktivnost smo iskoristili za jačanje gospodarstva – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Podsjetio je također kako je u svemu značajnu ulogu imalo i Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" koje je iniciralo obnovu Sv. Ivana, a prije toga i tvrđave Barone, te je dalo izraditi idejna rješenja uređenja obje utvrde.

Rok za slanje ponuda traje nepunih mjesec dana i istječe 5. prosinca, a kada bude izabran izvođač sve ugovorene radove morat će završiti za 18 mjeseci.

Projekt već kasni

S obzirom na to da je rok za obnovu Sv. Ivana počeo teći još 2016. godine i trebao je biti okončan u rujnu 2019. godine, jasno je kako je u popriličnom zakašnjenju ovaj veliki projekt ukupne vrijednosti 49 milijuna kuna, od čega je nepovratno iz EU fonda osigurano 41,5 milijuna kuna. Koliko će taj rok biti "probijen", u ovom je trenutku teško reći jer će dolazak radnika i strojeva na tvrđavu ovisiti o izboru izvođača i ponuđenoj cijeni, odnosno hoće li sve proći bez žalbi ili ne.

 

 

Razlog, pak, zbog kojeg je natječaj za izvođača radova tek sada raspisan, u gradskoj su upravi objasnili poskupljenjem građevinskih radova čak do 30 posto, pa se pokazalo kako je postojeći troškovnik zastario te je projektnu dokumentaciju trebalo "uskladiti" s novim cijenama. Drugim riječima, trebalo je uštedjeti svugdje gdje se moglo, ali ništa nauštrb sadržaja koji će se nuditi na tvrđavi, kazao je v.d. pročelnika za gospodarstvo i poduzetništvo Petar Mišura.

– Nijedan sadržaj nije otpao, a drugačije ne može ni biti s obzirom na to da je tako europskim projektom i ugovoreno. Ono što su projektanti mijenjali odnosi se više na način izvedbe i materijale, poput tipa pločica koje su sada jeftinije. Također, promijenjena je lokacija lifta koji je sada smješten na mjestu gdje je njegova izgradnja manje zahtjevna, a time i jeftinija. Ukinut će i podzemni, skladišni tunel. No, sve to ne utječe na same sadržaje od kojih bih kao najvažniji izdvojio edukativni kampus, pojednostavljeno rečeno, s predavaonicama i spavaonicama od 48 kreveta, a koji je namijenjen djeci, učenicima i studentima. Oni će tu učiti i boraviti, a u tijeku je i izrada programa obrazovanja koji nam radi muzejska pedagoginja. Možda se čini da se ništa na ovom projektu nije radilo do raspisivanja ovog natječaja, no mi smo imali i jedan manji natječaj za gastronomski program koji će se nuditi na tvrđavi, a koji radi Rudolf Štefan. Ta će ponuda biti vezana uz 17. stoljeće, vrijeme Kandijskog rata i gradnje tvrđave i zasnivat će se na mediteranskim, odnosno venecijanskim jelima. Neće biti baklava ili nekih turskih jela, iako smo i o tomu razmišljali. No, odlučili smo da je bolje predstavimo ono što su jeli oni koji su branili grad – kazao je Mišura.

Sadržaji ostaju

Radovi na Sv. Ivanu obuhvaćaju površinu od 18.700 četvornih metara, a osim kampusa, na sjevernom prostoru tvrđave, tzv. kliještima, uredit će se i povijesni plato te zeleni labirint. Na mjestu koje mnoge generacije Šibenčana i danas pamte kao nogometno igralište s malim gledalištem, niknut će gastro i vizualni sadržaji s 3D mappingom koji će se projicirati na bedemima tvrđave. Na platou, u unutrašnjosti utvrde, izgradit će se suvenirnica, mali kafić i info centar, a arheološke iskopine pronađene tijekom istražnih radova, obavljenih u sklopu projekta, bit će također prezentirane.

Odašiljači i veze koji se nalaze na tom platou, ostat će tu do daljnjeg, a Mišura podsjeća, kako oni neće biti prepreka radovima na tvrđavi. Dodao je također kako se trenutačno radi i na rješenju pješačkog i cestovnog pristupa tvrđavi. Ideja o gradnji rotora i izlasku na Jadransku magistralu, koja se neko vrijeme spominjala, više nije u optjecaju, jer je riječ o zahtjevnom i skupom projektu. Novo rješenje, potvrdio je Mišura, bit će gotovo do kraja godine, a ono što je već sada sigurno, Grad Šibenik morat će osigurati novac iz svog proračuna.

24. travanj 2024 02:01