StoryEditorOCM
ŠibenikDan otvorenih vrata

Zaposlenici i korisnici Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac" goste dočekali otvorenih srca i raširenih ruku (FOTO)

Piše Katarina Rudan
6. studenog 2018. - 14:21

Otvorenih vrata, a što je još važnije i ljepše, otvorenih srca i raširenih ruku, dočekali su svoje goste zaposlenici i korisnici Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac" u povodu Dana otvorenih vrata.

Izašli su domaćini iz svojih učionica, kabineta i boravaka te se s gostima "uselili" u najveći prostor Centra, blagovaonicu. Bio je to peti po redu Dan otvorenih vrata Centra "Šubićevac" kojim su ujedno obilježili i Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Radionice za odrasle korisnike Centra, osnovnoškolce i srednjoškolce te goste iz Udruge "Kamenčići" i dječjih gradskih vrtića "Vjeverica" i "Šibenski tići" organizirale su radna instruktorica, učiteljice i nastavnice Centra i edukatorice iz JU Nacionalni park Krka. Mijesili su se i pekli kolači, slikalo se, izrađivale kućice za ptice, mašne od plastičnih vrećica, ogrlice i narukvice od papirnatih perlica. Svaki korisnik Centra pronašao je nešto za sebe, uključio se u radionicu koja mu, s obzirom na njegove sposobnosti i sklonosti, najviše odgovara. Osim ovih, održana je još jedna zanimljiva radionica za sve, i to plesna. Zahvaljujući lijepom vremenu, sve se odigralo vani, na sportskom igralištu.

- Iz udruge IMRC Inkluzivni kolektiv za istraživanje pokreta u goste su nam stigle umjetnička voditeljica Iva Nerina Sibila i asistentica Helvecia Tomić, koje su vođenim plesnim vježbama pokazale da smo svi mi plesači, iako mnogi od nas za sebe to ne bi rekli. Cilj plesne radionice bio je da dijete, odnosno osoba s intelektualnim teškoćama koja je sputana ili je u invalidskim kolicima, doživi glazbu i da je pretvori u pokret ili ples. To je zaista bila posebnost i svako dijete je moglo otkriti što u njemu ta glazba otkriva, kako ju može pratiti i slijediti pokretima - kaže ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac" Branka Bego.

U plesnoj radionici pridružili su im se i učenici posebnog razrednog odjela šibenske Osnovne škole "Juraj Šižgorić" i učenici Gimnazije Antuna Vrančića, koji i inače volontiraju u Centru. Dan otvorenih vrata prošao je veselo i radno i nitko od njih nije skrivao zadovoljstvo što su nekoliko sati proveli zajedno. Do novog susreta, za neki novi Dan otvorenih vrata.

- Cilj nam je da stvarno širom otvorimo vrata i privučemo naše građane i susjede, a posebno djecu te sve koji nas okružuju. Iz godine u godinu ta suradnja i otvorenost sve su vidljivije, što nas posebno raduje - kaže ravnateljica Branka Bego.


Skrbe o 180 korisnika
Centar za odgoj i obrazovanje "Šubićevac" ustanova je u sustavu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Djeluje više od 50 godina, točnije od 1966. Ustanova trenutačno skrbi o 180 korisnika s intelektualnim teškoćama, a u svom ustroju danas ima Odjel osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja i srednjoškolskog strukovnog obrazovanja po posebnom programu, Odjel smještaja i izvaninstitucijskih socijalnih usluga, Odjel njege i brige o zdravlju te Odjel pomoćno-tehničkih poslova.

17. travanj 2024 09:54