StoryEditorOCM
ŠibenikKOMEMORACIJA GORDANU BARAKI U ŠIBENSKOM KAZALIŠTU

'Partija je naš barba Gordan na svoju posljednju đitu' (FOTO)

31. listopada 2018. - 15:02

Kapetan je isplovio na svoju posljednju plovidbu. Ili, kako je to kazao Miljenko Španja, njegov kolega iz Udruge pomorskih kapetana i časnika – 'partija je naš barba Gordan na posljednju đitu.'

Prije nego je zaplakao shrvan emocijama, kojih na dirljivoj komemoraciji u šibenskom kazalištu nije nedostajalo. Jakov Bilić na početku je nadahnuto odrecitirao pjesmu 'Sušac Blues' Marijana Bana. A suze nije mogao – a ni htio – skriti ni Ivo Vuka, Gordanov kolega iz srednje pomorske škole sa splitskog Spinuta, generacija 1963 – 1967. koja je prošle godine proslavila 50 godina mature. I dogovarala se za novu, koja će proći bez šibenskog kapetana duge plovidbe, koji je u svom AdriaMaru i pučkom otvorenom učilištu Libar školovao brojne generacije pomoraca i ukrcavao ih na mora širom svijeta, kojima je i sam plovio, desetljećima upravljajući brodovima vodećih svjetskih brodovlasnika.

Svestran je bio Gordan Baraka, koji je osim svoje pomorske i poduzetničke karijere, ostavio dubok trag i u političkom životu Šibensko – kninske županije kojoj je u jednom trenutku, na prijelomu tisućljećanja bio i župan. O tome su, opraštajući se od njega, govorili župan Goran Pauk i šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić.

A volio je i sport, točnije mušku košarku, u kojoj je zajedno s još desetak entuzijasta i zaljubljenika osnovao uspješan košarkaški klub OKK Dra žen Petrović, kojem je u tri mandata bio i predsjednik. I to uspješan, kako je kazao ugledni šibenski košarkaški djelatnik Miro Kotarac, pozlatio bi sve čega bi se prihvatio raditi.

O njegovom doprinosu Rotary klubu Šibeniku govorio je Nikica Vučenović, a kolegica Živana Podrug koja je vodila komemoraciju s razlogom je podsjetila kako je Baraka, koji je s ovog svijeta otišao u 71. godini, otišao ipak prerano. Jer, uvijek je bio pun ideja, pun planova, uvijek otvoren za novo, drukčije, bolje. I za mlade ljude koje je uvijek gurao naprijed, i u posli i u obitelji, oslanjajući se na suprugu Brunu, kćer Emu i sinove Tomislava i Filipa. Posljednjih je godina bio posvećen obiteljskom vinogradu, lozama i maslinama koje je posadio na Prižbi.

O tome kakav je bio Gordan Baraka, najbolje govori posljednji pozdrav kojeg mu je uputio njegov kolega, bivši župan iz Herforda, koji je Baraku upoznao 2000. godine, Hans Georg Kluge. 'Baraka mi je otvorio srce za vašu prelijepu zemlju, u kojoj je moja supruga poslije kupila kuću.' - pročitao je pismo Klugea, koji je poslije postao i državni tajnik, župan Goran Pauk, jer nije znao adresu obitelji Baraka kojima je izrazio sućut zbog gubitka, izražavajući i nadu kako će njegov vijenac na vrijeme stići da ga se stavi na posljednje počivalište njegovog nkedašnjeg kolege kojeg nije zaboravio ni nakon skoro 20 godina.

Gordan Baraka ispraćen je s Kvanja u 13,45 sati na svoje posljednje počivalište, groblje u Vrpolju.

26. travanj 2024 19:35