StoryEditorOCM
ŠibenikOd 1. studenoga

Na snazi novi cjenik izrađen na sasvim drugačiji način od dosadašnjeg: Šibenčani, plaćat ćete komunalni otpad po volumenu

Piše Katarina Rudan
17. listopada 2018. - 20:15

Od 1. studenoga Šibenčani više neće plaćati - kako mi to uobičajeno govorimo - "smeće", po broju članova domaćinstva, već prema volumenu. Tomu je "odzvonilo" jer je došao dan "D" da se i u tom segmentu konačno počnu primjenjivati zakonske odredbe i uredbe o održivom gospodarenju komunalnim otpadom.

Iz gradskog komunalnog poduzeća "Zeleni grad Šibenik" obavijestili su korisnike usluga da 1. studenoga na snagu stupa novi cjenik usluga, a ujedno su pozvali građane da im se jave ako njihove kante za mješoviti komunalni otpad nisu čipirane, kako bi taj posao njihovi djelatnici mogli do kraja listopada na vrijeme odraditi. Je li sve spremno, pitali smo Novicu Ljubičića, direktora gradskog komunalnog poduzeća "Zeleni grad Šibenik".

- Trenutno postavljamo nove lokacije zelenih otoka kako bismo građanima omogućili izdvajanje korisnog otpada. Postoje građani koji već posjeduju kantu za miješani komunalni otpad i kantu za korisni otpad te kantu za papir. Oni građani koji ne budu imali mogućnost izdvajati u zelene otoke ili postojeće kante, njima će izdvajanje biti omogućeno korištenjem vrećica. One su u izradi iz razloga što još uvijek nismo dobili kante za korisni otpad koje je aplicirao Grad Šibenik, oko 10.000 kanti, 50 zelenih otoka i 750 kompostera, za koje Fond za zaštitu i energetsku učinkovitost još nije proveo postupak nabave - kaže Ljubičić.

Inače, miješani komunalni otpad iz kućanstava prikupljat će se i odvoziti dva puta tjedno, a korisni jedan puta mjesečno, dok će se biootpad početi prikupljati kada se za to steknu tehničko-tehnološki uvjeti. Hoće li prema novom cjeniku i koliko građanima poskupjeti usluga odvoza komunalnog otpada, znat će se tek nakon uspostave prvih računa.

- Novi cjenik izrađen je na sasvim drugači način od dosadašnjeg i vezuje se uz volumen spremnika. Dosad smo imali osam kategorija za građanstvo, a sada imamo tri kategorije: spremnike od 80, 120 i 240 litara. Ovisno o broju pražnjenja, moguće je da će nekima nešto poskupjeti, a nekima znatno pojeftiniti. Usporedbe radi, navest ću da jedan član danas plaća 47,46 kuna, a ubuduće fiksni dio mu je 38,42 kune. Pražnjenje jednog spremnika je 3,44 kune. Dakle, četiri pražnjenja je 52,18 mjesečno, osam pražnjenja 65,94 kuna mjesečno. Na primjer, dva člana koji su do sada plaćali 74,58 kuna, ubuduće će plaćati fiksni dio 38,42 kune, četiri pražnjenja će koštati 52,18 kuna, a osam pražnjenja 65,94 kune mjesečno, Njima će, dakle, pojeftinjenje biti 12 posto. Ovo se odnosi na kućanstva koja imaju individualni spremnik, dok u višestambenim zgradama gdje su zajednički spremnici tzv. varijabilni dio računa će biti i manji zbog veličine volumena spremnika pripadajuće zgrade, pojasnio je Ljubičić.

Dodao je da građani koji koriste zajedničke spremnike mogu postići dogovor o međusobnim udjelima u spremniku, no ako to ne uspiju, udio u spremnicima će biti izračunat prema formulama koje su u cjeniku. Na kraju treba navesti da će korisnici koji žive u ulicama koje još nemaju dodijeljene individualne spremnike dobivati računa kao i oni koji koriste zajedničke spremnike u zgradama, sve do podjele individualnih spremnika, a oni će se - navodi Ljubičić - podijeliti u najkraćem mogućem roku.

20. travanj 2024 10:51