StoryEditorOCM
Šibenikuz svjetski dan beskućnika

U Šibeniku se održava 12. Nacionalni susret o beskućnicima na temu „Skriveni svijet beskućništva“<br />  

Piše šibenski.hr
10. listopada 2018. - 14:04

Caritas Šibenske biskupije i Hrvatska mreža beskućnika, povodom Svjetskog dana beskućnika u Šibeniku održava 12. Nacionalni susret o beskućnicima na temu „Skriveni svijet beskućništva“.

Svečanom otvorenju susreta nazočio je župan Goran Pauk sa suradnicima, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić sa svojim suradnicima te brojni predstavnici udruga, institucija i ustanova koje pridonose skrbi o beskućnicima.

- Ogledalo svake sredine je odnos prema najosjetljivijim i najranjivijim pojedincima, a beskućnici spadaju upravo u takvu skupinu. U Hrvatskoj, a i u mnogim drugim europskim zemljama, koliko mi je poznato, nema preciznih pokazatelja koliko je takvih ljudi koji su spletom životnih okolnosti ili zbog raznoraznih uzroka ostali bez krova nad glavom. Ipak, poznato mi je da je u Šibeniku taj izgubljeni krov pronašlo 14 ljudi. Iako bi bio sretniji da naš grad, županija i država nemaju potrebu za prihvatilištem poput onoga kojega smo otvorili prije pet godina, a u međuvremenu i dogradili novim katom - ponosan sam što možemo pomoći i što pomažemo našim najpotrebitijima“, rekao je župan Goran Pauk te sudionicima susreta zaželio plodan i konstruktivan rad i srdačnu dobrodošlicu u Šibenik, sjedište naše županije.

Prigodnim riječima sudionicima skupa obratili su se i gradonačelnik Šibenika Željko Burić, generalni vikar Šibenske biskupije don Marinko Mlakić, zamjenik ravnatelja šibenskog Caritasa Miljenko Jukić te Drago Lelasa ispred Hrvatske mreže beskućnika.

Procjene o broju beskućnika u Republici Hrvatskoj kreću se od 1000 do 10 000 ovisno o definiranju pojma beskućnik. Na području Hrvatske još uvijek u pojedinim velikim gradovima i sjedištima županije ne postoje nikakve usluge i programi za beskućnike, iako im je to zakonska obveza.

U okviru 12. Nacionalnog susreta o beskućnicima otvorena je izložba fotografija „Skriveni svijet beskućništva“ te će se održati okrugli stol radnog naslova „Cesta nije dom“. Svjetski dan beskućnika obilježava se 10. listopada raznim aktivnostima s ciljem senzibiliziranja javnosti za problematiku beskućništva. Suorganizatori ovogodišnjeg skupa su Šibensko-kninska županija i Grad Šibenik.

16. travanj 2024 11:54