StoryEditorOCM
ŠibenikSamo bageri

Nakon Poljane, kreće i "Aglomeracija": Građani, pozor, Šibenik će biti raskopan tri godine!

4. listopada 2018. - 12:20

Strah Šibenčana od potpunog prometnog kolapsa i blokade zbog radova na Poljani, potenciran je dodatno najavom paralelnog izvođenja radova i na projektu vodoopskrbe i odvodnje u gradu.

Riječ je o Aglomeraciji Šibenik, zbog čega bi uskoro trebala biti raskopana i glavna gradska ulica Kralja Zvonimira, od Kazališta do čvora Meterize. Da se nije dogodilo da oba prijavljena ponuditelja na natječaju šibenskog Vodovoda prekorače predviđeni proračun za ovu investiciju, radovi bi vjerojatno počeli kad i oni na Poljani.

A to znači da bi promet središtem Šibenika bio već blokiran. Ovako, prometna paraliza je samo odgođena za mjesec-dva. Ali, kad radovi na projektu Aglomeracije krenu, za razliku od onih na Poljani, koji bi trebali trajati do ljetne sezone 2020., dakle šestotinjak dana, ovi će trajati sve do 2022.!

Ukupna vrijednost cijelog projekta Aglomeracije Šibenik iznosi 397 milijuna kuna, od čega je 68,5 posto, ili 272 milijuna bespovratnog europskog novca, a 125 milijuna kuna je tzv. nacionalna komponenta (država, Grad, "Vodovod"). Preciznije, "Hrvatske vode" i Ministarstvo zaštite okoliša osigurat će po 36,7 posto (46 milijuna), a "Vodovod" i Grad 26,6 posto (33 milijuna).

Projekt obuhvaća radove na odvodnji i vodoopskrbi za: Jadrtovac, Zablaće, Brodaricu, Krapanj, grad Šibenik, dogradnju drugog stupnja pročišćavanja i rekonstrukcije tlačnog cjevovoda c.s., Mandalina - UPOV s rekonstrukcijom c.s. Mandalina, i podrazumijeva šest različitih javnih nabava (za mrežu, nadzor, dogradnju uređaja za pročišćavanje, postrojenja za sušenje mulja itd.).

U kolovozu je "Vodovod" raspisao natječaj samo za jedan od podprojekata, za mrežu, i tu su nastale komplikacije.
- Odluku o izvođaču radova moramo donijeti do 15. listopada, ili poništiti natječaj, ali već sada mogu reći da toj drugoj opciji nismo skloni. Nakon izbora izvođača teče žalbeni rok, a ako ne bude žalbi uvodimo izvođača radova i kreće kopanje glavne prometnice, a to sve skupa, pripremimo se, prema projektu traje tri godine! - nimalo utješno poručuje direktor "Vodovoda" Frane Malenica.

Na natječaj su se prijavila dva potencijalna izvođača - Hrvatski konzorcij u kojem zajedno konkuriraju tvrtka "Sarađen", "Vodotehnika Zagreb", "Vodoinstalacije Zadar" i splitska "Vodoprivreda", te zagrebačka "Ingra" u partnerstvu s jednom slovenskom tvrtkom. Zanimljivo je da su obje ponude za 80-ak milijuna kuna iznad predviđenog troškovnika i kreću se oko 287 milijuna kuna, objašnjava ovu neobičnu situaciju Malenica.

- Uputio sam dopis "Hrvatskim vodama" i Ministarstvu zaštite okoliša s kojima smo zajedno u projektu, radi konzultiranja što činiti u ovoj situaciji. Postoji mogućnost - kaže direktor Malenica - da ovo prekoračenje investicije od 83 milijuna kuna preuzme Ministarstvo regionalnog razvitka.

- Vjerujem da ćemo 15. listopada izabrati izvođača, a čim s njim potpišemo ugovor, sredstva nam stoje na dispoziciji jer su osigurana. Najproblematičniji dio radova je dionica od Kazališta do benzinske crpke GSS-a pred rotorom na Meterizama, a budući da ćemo morati zatvoriti promet glavnom gradskom prometnicom, o dinamici i vremenu izvođenja radova morat ćemo se dogovarati s Gradom. Ne mogu procijeniti koliko dugo će ulica biti zatvorena, jer je moguće da ćemo raditi dio po dio - objašnjava direktor "Vodovoda".

Posebno napominje da će tijekom radova najveći problem biti promet, jer će morati biti zatvoren. A što se tiče vodoopskrbe i odvodnje, Šibenčani ne trebaju strahovati jer će sustav, zahvaljujući prespajanju, funkcionirati.

26. travanj 2024 07:39