StoryEditorOCM
ŠibenikDan policije

Načelnik šibensko- kninskih "plavaca" Ivica Kostanić se pohvalio: U našoj mreži sve je više i velikih 'riba'

26. rujna 2018. - 19:32

Stanje sigurnosti na području nadležnosti Policijske uprave šibensko-kninske ove je godine povoljno i na visokoj razini. Ocijenio je to Ivica Kostanić, načelnik PU-a, na svečanosti u sjedištu PU u povodu Dana policije i blagdana svetog Mihovila, nebeskog zaštitnika policije i patrona Šibenske biskupije i grada Šibenika.

Tijekom minule turističke sezone pronađeni su počinitelji serije teških provalnih krađa u apartmane na potezu od Srime do Pirovca, šatore i apartmane u turističkom naselju "Hostin" u Tisnom, kao i provalnih krađa u kuće i druge objekte. "Dolijali" su i džepari koji su serijski "operirali" u Nacionalnom parku "Krka", a u sektoru kriminaliteta droga zaplijenjene su veće količine narkotika i novca ostvarenog prodajom droge na području Tisnog, Vodica, Primoštena i Rogoznice. Kroz sve ljetne mjesece nije zabilježeno ni jedno teže kazneno djelo, niti incident koji bi izazvao nesigurnost građana i turista.

Tamna strana

- Ostvaren je napredak u više segmenata rada. Bilježimo manji broj kaznenih djela za koja se postupak pokreće po službenoj dužnosti, kao i pozitivnu tendenciju u dva smjera - padu kaznenih djela općeg kriminaliteta i posebice imovinskih delikata. Usporedno se uočava porast kaznenih djela složenog i organiziranog kriminaliteta. To upućuje na jači prodor policije u takozvanu tamnu stranu složenih i sofisticiranih oblika kriminaliteta koja se nameću kao prioritet u našem radu. Upravo smo u ovom mjesecu dovršili kriminalističko istraživanje u jednom složenom predmetu gospodarskog kriminaliteta. Zbog počinjenja više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, prijavili smo četiri osobe koje se terete za materijalnu štetu veću od 39 milijuna kuna - istaknuo je načelnik.

Sa zadovoljstvom je konstatirao da od početka godine nije zabilježeno ni jedno (teško) ubojstvo ni silovanje, a u znatnom padu je broj razbojništava i teških krađa. Statistički pokazatelji i u domeni suzbijanja zlouporabe droga svjedoče o učinkovitosti na terenu u detekciji i suzbijanju droga.

Tijekom ove godine u prometnim nesrećama poginulo je osam osoba, dok je crna brojka prije četiri godine bila dvostruko veća. Značajno je smanjen i broj prometnih nesreća, jednako kao i broj kaznenih djela u prometu. Zahvaljujući specijaliziranom mobilnom timu prometne policije, povećan je postotak otkrivenih prometnih prekršaja.

Droga u autu

- Ciljano su se provodile pojačane mjere u odnosu na prioritetne prekršaje, takozvane četiri glavne ubojice u prometu - brzinu, alkohol, nekorištenje zaštitne opreme te sredstava kojima se ometa pažnja. Posebice su izvrsni rezultati postignuti u svezi prekršaja vezanih za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola. Ove smo godine ispisali 861 prekršajnu prijavu, dok ih je lani u istom razdoblju bilo 300 manje. Za 119 posto više je i prekršajnih prijava vezanih uz korištenje mobitela za vrijeme vožnje, a za 45,8 posto povećao se broj prijava za nekorištenje sigurnosnog pojasa. Interesantno je napomenuti da je mobilni tim prometne policije u svom dosadašnjem radu uspio otkriti i 23 osobe u potražnim evidencijama. U vožnji su zatekli čak 101 osobu u prekršaju neovlaštenog posjedovanja opojnih droga: marihuane, speeda, kokaina, hašiša, ecstasyja, LSD-a... - rekao je Kostanić.

Svečanosti su prisustvovali članovi obitelji poginulih policajaca u Domovinskom ratu, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, bivši načelnici PU-a i ratni zapovjednici, saborski zastupnici, predstavnici Županije, Grada Šibenika, sudbene vlasti, HV-a, drugih državnih tijela i agencija, a prigodno su im se obratili Nikola Blažević, zamjenik župana, Paško Rakić, zamjenik gradonačelnika Šibenika, te šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.


Zahvalnice
U povodu Dana policije zahvalnice za izuzetno uspješnu suradnju uručene su Josipu Milakoviću, tajniku KK "Dražen Petrović", Ninu Brajkoviću, voditelju Objedinjenog hitnog bolničkog prijema OB Šibenik, Darku Dukiću, šibensko-kninskom vatrogasnom zapovjedniku i Marku Jeliću, gradonačelniku Knina.
Povodom Dana policije održano je i športsko natjecanje, pa su pehari za 1. mjesto u streljaštvu iz zračne puške pripali Josipi Vujić (Postaja pomorske policije) i Hrvoju Mujanu (Policijska postaja Drniš). Mujanov je pehar od načelnika Kostanića preuzeo Ante Čavčić, načelnik PP Drniš. U basketu se najboljom pokazala Uprava za zatvorski sustav (pehar je preuzeo Goran Čuljak, šef šibenskog zatvora), a u malom nogometu Policijska postaja Knin (pehar je preuzeo Ivan Jurić Ćivro)

16. travanj 2024 15:58