StoryEditorOCM
ŠibenikSpori šibenski komunalci

Vrag odnija prišu: Ustaški grafit i dalje 'pozdravlja' prolaznike na putu do tvrđave Barone

21. rujna 2018. - 13:37

Grafit "Bože, vrati nam NDH", koji je još početkom ljeta ispisan velikim crnim slovima na stijeni pokraj kapelice sv. Jakova uz Put Vuka Mandušića, ulice koja vodi prema tvrđavi Barone i koja je odavno postala šetnica i nezaobilazna turistička ruta koja tu gradsku utvrdu spaja s Tvrđavom sv. Mihovila, još nije izbrisan, premda su u gradskoj upravi još sredinom kolovoza obećali da će se taj nostalgični zaziv fašističke tvorevine brzo ukloniti.

– O tome je obaviješten Upravni odjel za komunalne djelatnosti, koji će promptno reagirati te će u okviru svojih ovlasti poduzeti potrebne korake da se neprimjereni grafit ukloni – kazala je tada Darija Lešić, savjetnica za odnose s javnošću u Uredu gradonačelnika.

No, ni mjesec dana nakon te "odlučne" najave ništa se nije dogodilo. Na upit hoće li sporni grafit uskoro biti izbrisan, Miroslav Lucić, pročelnik šibenskog Odjela za komunalne poslove, samo je kratko kazao kako će te poslove za Grad Šibenik ubuduće raditi Zeleni grad, komunalno poduzeće nastalo spajanjem Gradske čistoće i Zelenila.

Ništa precizniji u odgovoru nije bio ni direktor te gradske tvrtke Novica Ljubičić. Potvrdio je kako je dogovoreno da će Zeleni grad čistiti grafite i škrabotine po fasadama i drugim neprimjerenim mjestima. No, "ozbiljni" posao bit će moguć tek od sljedeće godine, do kada ovo gradsko komunalno poduzeće namjerava nabaviti poseban stroj za čišćenje grafita. U Zelenom gradu očekuju i financijsku naknadu za taj dodatni posao, jer izlazi iz okvira njihove osnovne djelatnosti: prikupljanja i odvoza smeća te održavanja javnih zelenih površina.

A dok novi stroj za borbu s grafitima ne dođe, Ljubičić najavljuje kako će se nešto po tom pitanju ipak raditi te će djelatnici Zelenog grada već za koji dan zasukati rukave.

– Mi ćemo idućeg tjedna početi uklanjati i čistiti neke grafite neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, ali u ovom trenutku ne mogu reći gdje se nalaze niti koliko ih je. Komunalni redari dostavit će nam popis prema kojem ćemo mi raditi – poručio je Ljubičić.

A da komunalnim redarima posao bude olakšan, barem kad je riječ o spornom grafitu s početka teksta, podsjetit ćemo ih da se nalazi na raskrižju Puta Vuka Mandušića, Tijatske i dijela Ulice 7. kontinenta. Ako Šibenik i nema dovoljno komunalnih redara kako bi redovito obilazili cijeli grad, kako to često zna isticati Lucić, u ovom slučaju ipak nitko neće moći reći: nismo znali ni vidjeli!

17. travanj 2024 20:29