StoryEditorOCM
ŠibenikNezadovoljni "seljaci"

Odbijeni HSS-ovi kandidati za nagrade Grada Šibenika: Gradsko vijeće Šibenika iskazalo je negativan odnos prema znanstvenicima, sveučilišnim profesorima i vizionarima

Piše Šibenski.hr
18. rujna 2018. - 16:38

Šibenski HSS oglasio se priopćenjem nezadovoljan činjenicom što njihovi kandidati za nagradu Grada Šibenika nisu uvršteni na taj popis.

Priopćenje HSS-a koje potpisuje Milorad Mišković, predsjednik šibenske organizacije HSS-a, u cijelosti prenosimo u nastavku:

Završena je procedura oko dodjele Nagrada Grada Šibenika koja se dodjeljuje za osobita postignuća važna za Grad Šibenik na raznim područjima djelovanja i stvaralaštva – za rezultate postignute u prethodnoj godini. Poznati su i nagrađeni. Mi nismo zadovoljni procedurom dodjele, kriterijem temeljem kojih se selekcioniraju kandidati za nagradu, a koji nama, a niti javnosti nisu poznati.

Javnost nije upoznata sa kandidatima, već samo s nagrađenima, sve se odvija u tajnosti. Stoga bi naše mišljenje i stavove željeli podijeliti s javnosti, jer smo kandidirali grupu osoba koji su radili na projektu koji korjenito utječe na razvoj grada i regije. Naime, HSS i grupa gospodarstvenika su u 2018. godini kandidirali Grupu osoba, poimence:

1. prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu (2006. – 2014.) 2. prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, dekan FER-a, Sveučilište u Zagrebu (2010. – 2014. ) 3. prof. dr. sc. Ivan Juraga, dekan FSB-a, Sveučilište u Zagrebu (2010. – 2014. ) 4. prof. Zvonko Pešić, idejni začetnik projekta – inicijator

jer su dali su izniman doprinos u osnivanju dislociranog sveučilišnog preddiplomskog studija „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori“ u Šibeniku, Sveučilišta u Zagrebu, gdje se u protekloj nastavnoj godini, 2017./2018. pokazao rezultat ove inicijative.

Inicijalna ideja o pokretanju sveučilišnog tehničkog studija u Šibeniku prihvaćena je od samog početka od Grada Šibenika, Gradskog vijeća Grada Šibenika te Županije šibensko-kninske. Ideju je prepoznalo i Sveučilište u Zagrebu, na čelu s rektorom prof. dr. sc. Aleksom Bjelišem te Upravama FSB-a i FER-a na čelu s dekanima prof. dr. sc. Ivanom Juragom i prof. dr. sc. Nedjeljkom Perićem. Inicijativa je izuzetno pozitivno prihvaćena i od znanstveno - stručne zajednice: Instituta Ruđer Bošković, Ekonerg - a, Energetskog instituta Hrvoje Požar, HEP-a i dr. U početnoj proceduri HSS kao koalicijski partner prethodne vlasti, kao i predsjednik GV u tom vremenu mr. sc. Goran Grguričin, također su prepoznali ovu ideju i koncept i davali mu punu potporu u realizaciji. Posebno ističemo da su u tom vremenu GV donijelo neke krucijalne odluke bez kojih ovog studija danas ne bi bilo.

Dana 09.10. 2009. Projekt inicijatora Zvonka Pešić je prihvaćen i dobio je pisanu Potporu Grada Šibenika koju potpisuje gradonačelnik dr. Ante Županović.

Te, 2009. godine, upućena Zamolba Ministarstvu obrane RH, Uprava za materijalne resurse i pokrenuta procedura za ustupanje bivše vojarne Palacin radi uređenja kampusa i otvaranje sveučilišta.

Također, 2011. godine, donesena je Odluka Gradskog vijeća da Projekt ulazi u Strategiju razvoja Grada kao ključni projekt za razvoj grada Šibenika. Nastavno,

1. Gradsko vijeće Grada Šibenika daje potporu otvaranju Sveučilišta u Šibeniku 2. Otvaranje Sveučilišta u Šibeniku je prioritetan zadatak lokalne samouprave i od općeg

interesa za budućnost grada Šibenika i šire regije. 3. Grad Šibenik će potaknuti proceduru za provođenje postupka kako bi se napravile sve pravne radnje da bi Grad Šibenik u najkraćem roku dobio vojarnu Palacin za potrebe uređenja kampusa i otvaranje Sveučilišta u Šibeniku. 4. Ovaj zaključak je objavljen je u “Službenom glasniku Grada Šibenika” i obvezujući je i za sadašnje GV.

Kao što je javnosti poznato Studijski program „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori“ kombinira i povezuje znanja i vještine, prvenstveno strojarstva i elektrotehnike, i osigurava izobrazbu prvostupnika osposobljenih za tržište rada kao i mogućnost nastavka daljnjeg studiranja na diplomskim studijima FSB-u FER-u Sveučilišta u Zagrebu i drugim odgovarajućim sveučilištima.

Ključno za daljnji tijek projekta, nakon što je rektor prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš prihvatio izlaganje i ideju autora projekta i koncepta Zvonka Pešića o mogućnosti osnivanja Sveučilišta u Šibeniku s tri dislocirana studija, Energetike, Zaštite prirode i okoliša i Akvakulture je pokretanje procedure otvaranja dislociranog studija „Energetike“ u Šibeniku. Pokrenute su aktivnosti koje su osmislili i realizirali nastavnici, djelatnici i eksperti FER-a i FSB-a uz puno razumijevanje i propagiranje ideje od strane tadašnjih dekana (prof. dr. sc. Perić i prof. dr. sc. Juraga). Studijski program je tako osmišljen da uz obvezne politehničke kolegije nudi i niz tehnološki usmjerenih izbornih kolegija, a izvodi se kroz dva modula. Ovim programom stvoreni su uvjeti za školovanje stručnjaka iz područja energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, što spada u najznačajnija područja istraživanja i razvoja suvremene energetike, dajući time svoj doprinos održivom razvoju Hrvatske.

„Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori“ prvi je sveučilišni studij ove vrste utemeljen u Hrvatskoj i koji je počeo s provedbom u akademskoj godini 2015./2016., a nastao je potaknut potrebama tržišta rada na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Povijesnost ovoga projekta je u tome što, kad se realizira u cjelini, kompletno mijenja gospodarsku i društvenu poziciju Šibenika, a ljudi koji će u njemu djelovati i obrazovati se, mijenjat će i obrazovnu i opću klimu grada prema višim standardima.

Kandidati prof. dr. sc. Aleksa Bjeliš, prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, prof. dr. sc. Ivan Juraga i prof. Zvonko Pešić su, uz cijeli niz zaslužnih kolega i prijatelja Šibenika, sustavno, vrijedno i entuzijastički radili na projektu – bez ikakve naknade i po našem mišljenu i mišljenju mnogih građana, najzaslužniji su da je u Šibeniku otvoren ovaj dislocirani sveučilišni studij. Otvaranjem Studija Šibenik je dobio šansu da postane mjesto potpuno nove obrazovne klime.

Studija „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori“ u Šibeniku ne bi bilo bez gore navedenih protagonista te smo se stoga snaţno zalagali da se njihova koncepcija, osmišljanje, entuzijazam i višegodišnji uloţeni trud u procesu realizacije Studija, koje je dobro poznato cijeloj javnosti, i formalno potvrdi:

Dodjelom nagrade Grada Šibenika za izniman doprinos u iniciranju, osmišljavanju i otvaranju dislociranog sveučilišnog preddiplomskog studija „Energetska učinkovitost i obnovljivi izvori“ u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu.

HSS kao koalicijski partner u prethodnoj vlasti imao je namjeru predložiti navedene kandidate za nagradu Grada Šibenika, ali je takav prijedlog odgađan nekoliko puta, upravo jer je u akademskoj godini 2017./ 2018. završava prva generacija studenata Energetike u Šibeniku i ova godina je na neki način kruna dugogodišnjeg rada na projektu koji je pokrenut davne 2008. godine. Prema navedenome, evidentno je da se ovdje radi o slabovidnosti pored zdravih očiju, jer je aktualna politika podredila svojim interesima javnom interesu, javnom projektu te pojedincima koji su dali izniman doprinos razvoju Projekta koji nema nikakve veze sa strankama. Zahtijevali smo preispitivanje odluke, tražili smo da se ovaj prijedlog stavi na stol ponovno razmotri, te opetovano naglašavali da se radi o uglednim ljudima prema kojima se ne može ovako postupati kao što se upravo postupilo.

HSS je blagovremeno prigovorio Gradskom vijeću još u fazi moguće rasprave na nadležnom Odboru, te tražio objašnjenje kako bi ga proslijedili predloženim kandidatima i dobili smo odgovor od Odbora za priznanja Grada Šibenika od 3.i 4. rujna 2018. godine temeljem članka 4 Odluke o priznanju Grada Šibenika (Sluţbeni glasnik Grada Šibenika br.9/009, 4/11 i 9/11 – pročišćeni tekst). Odgovor je štur bezličan, hladan, formalno pravan i neprimjeren veličini ovog pitanja. Nisu nama, a niti javnosti poznati kriteriji temeljem kojih se selekcioniraju i predlažu kandidati GV, sve skupa godinama je ova procedura obavijena tajnom.

Navedeni odgovor Gradskog vijeća ne držimo primjerenim situaciji i okolnostima. Nije bilo ni na kraj pameti da bi vijećnici Gradskog vijeća i samim tim Gradsko vijeće Grada Šibenika moglo imati ovakav indiferentan odnos prema obrazovanju i znanosti u razdoblju u kojem je obrazovanje i znanost krucijalno za opstanak RH. Nismo očekivali da bi Gradsko vijeće Grada Šibenika ovakvim činom i odnosom moglo iskazati evidentno i izrazito negativan odnos prema profesorima, ravnateljima, inicijatorima, vizionarima, sveučilišnim profesorima, znanstvenicima, rektorima sveučilišta, dekanima i to naša dva najkvalitetnija i najbolja fakulteta FER- u i FSB-a, s impresivnim internacionalnim karijerama. Prema ljudima koji su godinama bez ikakve naknade uz gotovo šezdeset kolega i prijatelja znanstvenika i sveučilišnih profesora radili kako bi otvorili jedinstven studij u regiji i to u Šibeniku. Da smo i u primisli pretpostavili ovakav tretman prema ovom pitanju, svakako bi izvagali inicijativu ovog prijedloga. No, s druge strane, kako svako zlo nije samo zlo, ovako su se otvorila obzorja dosega i odnosa Gradskog vijeća prema obrazovanju i znanosti u našoj zajednici.

Poštovani i uvaženi kandidati koje smo kandidirali, poštovani profesori, preostaje nam jedinio da se ispričamo u ime onih koji su vas predložili i prijedlog podržali, u ime uglednih građana i gospodarstvenika Grada Šibenika, kao i u ime članova Gradske organizacije HSS. Ostaje nam jedino isprika na ovakvom odnosu prema vama, odnosu onih koji i nas predstavljaju u Gradskom vijeću Grada Šibenika, a koji su ignorirali ovakav prijedlog.

26. travanj 2024 04:47