StoryEditorOCM
Šibeniknakon jednosatne obustave rada u 'zelenom gradu'

Čistači izborili povećanje plaća, u prosjeku za 470 do 510 kuna

19. kolovoza 2018. - 13:50

Prošlomjesečna obustava rada na sat vremena i najava štrajka zaposlenika "Zelenog grada" ako im se ne povećaju plaće urodila je plodom.

Odlukom poslovodstva te šibenske komunalne tvrtke zadužene za održavanje čistoće javnih površina i odvoz komunalnog otpada, radnicima su plaće povećane u prosjeku za 470 do 510 kuna. Prema riječima Novice Ljubičića, direktora "Zelenog grada", ta korekcija odnosi se isključivo na zaposlenike u operativnom sektoru, preciznije na ulične čistače i vozače kamiona. Njih stotinjak, naime, obavljaju najteže poslove, a osobna im se primanja nisu povećala već 11 godina.
– Opseg poslova im se u odnosu na prethodne godine višestruko povećao prvenstveno zbog novog modela prikupljanja otpada po kućanstvima, doslovno od kuće do kuće, od dvorišta do dvorišta, što je nemjerljivo napornije i dugotrajnije – kaže Ljubičić, uz napomenu kako je tvrtka novac za povećanje plaća osigurala iz vlastitih prihoda.
– Novi sustav prikupljanja otpada i naplate trebao bi početi od studenoga ove godine. Kao što je poznato, građanima će računi za tu vrstu usluge ostati otprilike isti, s tim da će plaćati fiksni i varijabilni dio. Općenito, uvođenje novog sustava prikupljanja otpada "od vrata do vrata" skuplji je od dosadašnjega i traži velika ulaganja. Također i nove zaposlenike. U tom dijelu imamo problem jer se na otvoreni natječaj za zapošljavanje radnika na kamionima za odvoz otpada nitko ne javlja, a treba nam najmanje 20 ljudi.

 

Što se, pak, tiče primjedbi da se komunalni otpad nikada nije neredovitije odvozio i da su gradske ulice prljave i zatrpane smećem, direktor šibenske gradske komunalne tvrtke upozorava kako se krivnja za takvo stanje ne može "adresirati" isključivo "Zelenom gradu". Brojni Šibenčani, kaže, još uvijek nisu preuzeli čipirane spremnike za odlaganje kućnog otpada za svoje kućanstvo iako su u međuvremenu u pojedinim mjestima uklonjeni kontejneri u koje su do tada odlagali otpad.
– Pokazalo se da na brojnim mjestima gdje su se donedavno nalazili kontejneri građani i dalje bacaju smeće, pa naše radnike dočekuju brda najlonskih vrećica i rasutog otpada, da se pred kućama ostavljaju najlonske vrećice s kućnim otpadom ili se iznose male kante, da se u nekim slučajevima otpad ostavlja pokraj praznih kontejnera i da su tek rijetki spremni odvesti glomazni otpad u reciklažno dvorište. Takvo ignoriranje komunalnog reda dovodi nas u nezavidnu situaciju. Istina je da smo zaduženi za organizirano prikupljanje i odvoz otpada, no od građana očekujemo da pridonesu poštujući osnovna pravila civiliziranog ponašanja – zaključio je Ljubičić.


Ignoriranje komunalnog reda dovodi nas u nezavidnu situaciju. Od građana očekujemo da pridonesu poštujući osnovna pravila civiliziranog ponašanja


Na brojnim mjestima gdje su se donedavno nalazili kontejneri građani i dalje bacaju smeće, pa naše radnike dočekuju brda najlonskih vrećica i rasutog otpada

24. travanj 2024 12:12