StoryEditorOCM
ŠibenikZadranin im mrsi cimu

Eskalirao sukob: Šibenski brodari proveli su u pritvoru 24 sata; Spominjale su se i "zolje"

16. kolovoza 2018. - 13:06

Dvadeset četiri sata proveli su prije neki dan u pritvoru 1. policijske postaje u Šibeniku otac i sin, Vinko i Andrija Celić, šibenski brodari pod lažnom optužbom da su kolegi sa zadarskog područja prijetili kako će ispaliti protutenkovski projektil "zolju" u brod.

Bio je to, govore Celići, vrhunac sukoba koji im kaubojskim metodama nameće tužitelj ne bi li lažima i manipulacijama, tvrde, postao najvećim krokodilom u šibenskoj bari pomorskog prijevoza, segmenta koji je živnuo naročito ove godine i raste zajedno sa šibenskim turizmom.

Kada je dan poslije za tako tešku prijetnju obveznog zakonskog protokola policija odbacila optužbu kao neosnovanu i pustila Celiće iz pritvorske gajbe, ostali su kraći barem za deset tisuća kuna jer su morali otkazati bukirane goste za izlet. Tako je zadarski kolega koji ih je prijavio, tvrde otac i sin, demonstrirao koliko je spreman ići da im zagorča život i svakodnevnu borbu za goste u sezoni koja za njih potraje tri mjeseca.


Prijava DORH-u


Okomljuje se on nimalo bezazlenim prijetnjama i na druge brodare, svjedočila su još dvojica šibenskih pomorskih taksi prijevoznika o vlastitim iskustvima s tim Zadraninom, no žele ostati anonimni. Uza sve ostale probleme ne žele si priuštiti nevolje s njim, a nisu ga prijavili ni policiji. No Celićima je prekipjelo pa su, nakon pritvorske epizode i neugodnosti dok im je kuću na Zlarinu punu gostiju pretresala policija tražeći "zolju", odlučili svoju muku ispričati za novine.

Njihov tužitelj, očito naviknut da mu prijetnje glatko prolaze bez ikakvih posljedica, na to zacijelo nije računao. Zaključio sam to po tome jer je prekinuo telefonsku vezu čim sam se predstavio i zatražio njegovu izjavu, a slušalicu je bez riječi spustio i na drugi poziv. Stoga za javnost ostaje skriven, a njegovi su podaci poznati redakciji. Vjerojatno će Zadranin ostati iznenađen, pa i uvrijeđen kada ga Celići, kako najavljuju, tuže DORH-u zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela. Da je u njihovu slučaju riječ upravo o tome potvrdila je i Marica Kosor, glasnogovornica PU šibenske.

– Mi smo mu naročito trn u oku jer smo trenutačno najveći brodski prijevoznici na rivi u Šibeniku, a dogodine ćemo proširiti posao na još dva broda – objašnjava Vinko Celić razloge otvorenog sukoba protiv njih i posla od kojeg uz tri turistička apartmana na Zlarinu i dva uslužna građevinska stroja živi njihova obitelj s petero djece.


Stalne provokacije


Celić tvrdi da problematični Zadranin, koji doduše provocira svakog iz Šibenika tko se bavi morskim prijevozom a konkurencija mu je, vjerojatno ne bi do te mjere podizao tenzije da ovoga ljeta nije podbacio buking, a time i prijevoz za Obonjan. Bio je isključivo orijentiran na to, pa se sada ubacuje u ponudu izletničkih kruzinga, što je Celićev pretežit posao. Nastupa kao krajnje nelojalna konkurencija, tvrde otac i sin, s dampinškim cijenama spuštenim za trećinu uobičajene tarife, a "račune" izdaje na paragon blokovima.

Ovo s našim boravkom na policiji, koju jedino možemo pohvaliti ma koliko da smo imali neugodnosti, nastavljaju Celići, zasad je vrhunac njima nametnuta sukoba toga brodara koji je u Šibenik došao raditi 2016., s turističkom revitalizacijom Obonjana i s kojim su partnerski surađivali onako kako se šibenski brodari složno, bez iznimke kolegijalno ispomažu, premda su konkurencija.

Zadranin ima jedan veći brod za 50-ak putnika i dva glisera, dok Celići kao najstariji i najveći šibenski prijevoznici rade s brodom za 12 osoba, najčešće za dnevne izlete, također s dva glisera. Kupili su novi brod, drveni loger registriran za 50 putnika s kojim će zaploviti narednog ljeta, a stiže im i još jedan brod.


'Teorija zavjere'


– Imam petero djece, to je osiguran posao danas-sutra za sve njih – govori otac Vinko, kojemu uglavnom pomažu sin Andrija i kćer Ivana, najčešće u gliserima, dok on upravlja lijepim drvenjakom klasične jadranske linije za dnevne izlete.

– Zadarski prijevoznik je prvo nastupio kao dobar kolega i partner u poslu, a onda nas, kao guja u njedrima, započeo lažima i manipulacijama istiskivati iz poslova, pa i prijevoza za Obonjan, koji nije želio višegodišnji ugovor sa šibenskim brodarima, već je potpisan s njime, a mi smo 2016. vozili kao suradnici – govori Celić o genezi sukoba sa zadarskim brodarom. A takva drskost i pokušaj uspostavljanja monopola, slaže se s kolegama, ne bi bili mogući u Zadru ili Splitu.

Za razgovora s nekolicinom prijevoznika na krmi Celićeva "Prkosa", jedan od onih koji su željeli ostati anonimni iznio je tezu da Šibenikom, zapravo, upravlja od HDZ-a upravo rehabilitirani Božidar Kalmeta.

Smatra da je zadarski brodar na kojeg Šibenčani imaju pritužbe osnažen upravo od politike koja podržava ili žmiri na slične metode koje se eto, kao u spojenim posudama, protežu i na Šibenik. Doduše, isti taj nije napravio možda najbolji test svoga uvjerenja jer ni on nije prijavio Zadranina policiji kada mu je priprijetio, tako da sada može jedino grintati iz potaje, pridajući sili, koja uvijek ide u mekano dok ne naleti na čvrsto, moć kakvu vjerojatno i nema.


ŽLU: Dosta je vašara


Doduše, u Županijskoj lučkoj upravi po svoj prilici će vam reći da je u pitanju ništa više nego sukob Celić – Zadranin, obične čarke dvojice brodskih taksi prijevoznika, no on pokušava istisnuti i ometati u poslu sve nas ovdje, kaže Andrija Celić, a njegov otac skreće pažnju na detalj da je Zadranin prije neki dan za informativni štand na rivi, o čemu odlučuje ŽLU, dobio "nultu" poziciju, koja dotad nije postojala u shemi ukupno 15 predviđenih površina za tu namjenu.

– Ja sam na poziciji broj jedan jer se uvijek prvi javim prije početka sezone, no on mi sada konkurira izravno pred nosom, umjesto da je dobio posljednje mjesto s obzirom na to da se zadnji prijavio za štand – negoduje Vinko Celić na privilegiranu poziciju zadarskog brodara, što mu miriše na "miljeništvo" kod lučkih vlasti.

Nebojša Makarin iz ŽLU-a od srca se na to nasmijao. Zadranin se za štand javio tek nedavno pa taj niz panoa i štandova, koji je uz rub šibenske rive ove godine narastao kao nikada prije, ŽLU nije htio rastezati dalje na obalu.

– Samo zato smo mu dali to mjesto na samom kantunu mula Krke i rive, a dogodine ukidamo sve te panoe jer ionako izgledaju kao vašar – kazao je Makarin, te dodao da opisanim trvenjima pomorskih taksi prijevoznika ne bi davao osobit značaj. Upravo onako kako je napomenuo i mlađi Celić.


Dogodine i pontoni


– Dogodine ćemo niže na obali postaviti pontone za brodare, neće biti nikakvih štandova i svatko će imati svoj vez, s osnovnim informacijama isključivo na brodu – objavio je Makarin namjeru ŽLU-a za narednu sezonu. Priznaje da su lučke vlasti ove godine ostale zatečene s brojem zahtjeva za najam pozicija na rivi jer ih je bilo, čak, 19 za 15 predviđenih mjesta, što samo svjedoči o ubrzanom razvoju turističke ponude u Šibeniku.

Po svoj prilici, ŽLU će na drugoj strani imati sugovornika s artikuliranim zahtjevima u vezi s organizacijom sadržaja na rivi: bit će to po svoj prilici tada već utemeljena Udruga šibenskih brodara, barem kako najavljuju otac i sin Celić. Svaki od tih brodova, makar i najmanji, govore, hrani neku šibensku obitelji, red je da se čuje i njihov glas.

Takva godina: turisti kradu naočale
Posla ima, ali nema manče
Posla ima, no Celići su mišljenja da nas ovoga ljeta pohode turisti tanjih džepova.
– Još uvijek ni od koga nisam dobio manču, što je lani bilo uobičajeno. Naprotiv, čak je iz jedne grupe putnika na jednodnevnom izletu netko mojoj kćeri ukrao naočale za sunce dok se presvlačila u zasebnom prostoru. Takva je godina – pojadao se Vinko Celić.

24. travanj 2024 12:40