Zaljubljeni u ŽIRJE Do prije nekoliko godina to je bila nemoguća misija: Večere organizirali 'Češku večer'

Zaljubljeni u ŽIRJE

Češka večer na Žirju! To je prije samo 5-6 godina bila "nemoguća misija", no u sveopćoj selidbi turista na male naseljene otoke Česima je Teutin otok sve omiljenija destinacija.

- Zaljubili smo se u Žirje na prvi pogled. To je najbolji primjer divlje ljepote, koja krasi šibenski dio jadranske obale. Već smo desetak godina usidreni u luci Muna, gdje smo kupili kuću pokojnog Stipe Mrvice. No, ne čučimo samo u kući. Ne uživamo samo u moru. Nije pretjerano kazati da smo pretražili svaki centimetar Žirja, otoka koji smatramo "svojim" - unisoni su Renata i Tomaž Večera, bračni par iz češkog Brna.Žirjani su bili oduševljeni njihovom organizacijom "Češke večeri".
- Najprije smo uživali u lijepoj češkoj narodnoj glazbi, a onda su slijedili trenuci za gurmane. Nije pretjerano kazati da se češko pivo točilo u potocima, da smo posebno uživali u njihovu siru i specijalnim jelima. Žirjani su sa zanimanjem gledali i češki film "Osnovna škola", u kojemu su posebno tretirani dani kad su Rusi okupirali bivšu Čehoslovačku - kazivala nam je Senka Skorić, tajnica AKU "Žirje".

Renata i Tomaž nisu osvojili Žirjane samo "Češkom večeri". Oni su dali svoj, makar simboličan doprinos polaganom, ali sigurnom razvoju turizma na otoku.

- Žirje ima brojne uvale, pa i povijesne spomenike. Od slavne topničke bitnice do Gradine iznad Stupice. Tu su i ostaci benediktinskog samostana, lijepe kamene crkve poput one sv. Mikule iz 16. stoljeća. Zato smo o svom trošku stavili putokaze. Lakše je bilo potrošiti novac za putokaze nego izračunati sve žirajske relacije - objašnjava Tomaž, koji je bio uspješan poduzetnik u novinarstvu i tiskarstvu, ali koji je sve prodao da bi uživao na Žirju.Češki je par sveprisutan na Žirju, posebice na kulturnim priredbama.
- Drago nam je što smo organizacijom "Češke večeri" dali barem mali doprinos "Žirajskom kulturnom litu". Nevjerojatno je da tako mali otok ima toliko bogata kulturna zbivanja. Posebice uživamo u koncertima, jer mi Česi volimo dalmatinsku klapsku pismu. Još da dočekamo da na Žirju zasvira svjetski poznati Maksim Mrvica! Nismo ni znali da je on podrijetlom Žirjanin - još jednom će Tomaž i Renata.

"Češka večer" je bila ukras Drugoga žirajskog kulturnog lita, koje će svoj vrhunac, nema sumnje, doživjeti manifestacijom "Hrvatski otočni proizvod" 14. kolovoza.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

VELIKI PREPOROD NJIVICA Kako je nekadašnje radničko naselje postalo bogata žitnica šibenskog turizma, a Trtarska najturističkija ulica u gradu: Nestali su čađa i mangan, sada svaka kuća ima apartman

Kako je nekadašnje radničko naselje postalo bogata žitnica šibenskog turizma, a Trtarska najturističkija ulica u gradu: Nestali su čađa i mangan, sada svaka kuća ima apartman
Jadrija je, kažu požutjele novine, otvorena 6. kolovoza 1922. godine. I već tada je, prije 96 godina, nije za to...
Kako je nekadašnje radničko naselje postalo bogata žitnica šibenskog turizma, a Trtarska najturističkija ulica u gradu: Nestali su čađa i mangan, sada svaka kuća ima apartman