StoryEditorOCM
ŠibenikZaljubljeni u ŽIRJE

Do prije nekoliko godina to je bila nemoguća misija: Večere organizirali 'Češku večer'

Piše Ivo Mikuličin
10. kolovoza 2018. - 13:02

Češka večer na Žirju! To je prije samo 5-6 godina bila "nemoguća misija", no u sveopćoj selidbi turista na male naseljene otoke Česima je Teutin otok sve omiljenija destinacija.

- Zaljubili smo se u Žirje na prvi pogled. To je najbolji primjer divlje ljepote, koja krasi šibenski dio jadranske obale. Već smo desetak godina usidreni u luci Muna, gdje smo kupili kuću pokojnog Stipe Mrvice. No, ne čučimo samo u kući. Ne uživamo samo u moru. Nije pretjerano kazati da smo pretražili svaki centimetar Žirja, otoka koji smatramo "svojim" - unisoni su Renata i Tomaž Večera, bračni par iz češkog Brna.



Žirjani su bili oduševljeni njihovom organizacijom "Češke večeri".
- Najprije smo uživali u lijepoj češkoj narodnoj glazbi, a onda su slijedili trenuci za gurmane. Nije pretjerano kazati da se češko pivo točilo u potocima, da smo posebno uživali u njihovu siru i specijalnim jelima. Žirjani su sa zanimanjem gledali i češki film "Osnovna škola", u kojemu su posebno tretirani dani kad su Rusi okupirali bivšu Čehoslovačku - kazivala nam je Senka Skorić, tajnica AKU "Žirje".

Renata i Tomaž nisu osvojili Žirjane samo "Češkom večeri". Oni su dali svoj, makar simboličan doprinos polaganom, ali sigurnom razvoju turizma na otoku.

- Žirje ima brojne uvale, pa i povijesne spomenike. Od slavne topničke bitnice do Gradine iznad Stupice. Tu su i ostaci benediktinskog samostana, lijepe kamene crkve poput one sv. Mikule iz 16. stoljeća. Zato smo o svom trošku stavili putokaze. Lakše je bilo potrošiti novac za putokaze nego izračunati sve žirajske relacije - objašnjava Tomaž, koji je bio uspješan poduzetnik u novinarstvu i tiskarstvu, ali koji je sve prodao da bi uživao na Žirju.



Češki je par sveprisutan na Žirju, posebice na kulturnim priredbama.
- Drago nam je što smo organizacijom "Češke večeri" dali barem mali doprinos "Žirajskom kulturnom litu". Nevjerojatno je da tako mali otok ima toliko bogata kulturna zbivanja. Posebice uživamo u koncertima, jer mi Česi volimo dalmatinsku klapsku pismu. Još da dočekamo da na Žirju zasvira svjetski poznati Maksim Mrvica! Nismo ni znali da je on podrijetlom Žirjanin - još jednom će Tomaž i Renata.

"Češka večer" je bila ukras Drugoga žirajskog kulturnog lita, koje će svoj vrhunac, nema sumnje, doživjeti manifestacijom "Hrvatski otočni proizvod" 14. kolovoza.

23. travanj 2024 03:54