Nestaje prepoznatljivo ime Mato Filipović, novi predsjednik Uprave Jadranske banke otkriva: Višak radnika ćemo odgovorno zbrinuti

Nestaje prepoznatljivo ime

Mato Filipović u prvom intervjuu otkad je na čelu Jadranske banke govori o ambicijama i budućoj ulozi banke u gospodarstvu srednje Dalmacije te planu da se lojalnost klijenata nagradi boljom uslugom i novim proizvodima. Hrvatska poštanska banka (HPB) kao novi vlasnik Jadranske banke uskoro otvara Regionalni centar Šibenik i spremna je natjecati se s inozemnom konkurencijom.

Kakva je sada situacija u Jadranskoj banci? Kakvi su prvi dojmovi?
– Jadranska banka tijekom sanacije nije bila u mogućnosti provoditi značajnije prodajne aktivnosti. Već duže vrijeme i zaposlenici i klijenti čekaju rješenje s pozitivnim predznakom – ponovno normalno poslovanje – i mi smo ovdje da to osiguramo.

Koji su prvi potezi?
Prvi potez bio je sastanak s ključnim zaposlenicima, nakon toga na redu je poslovno restrukturiranje u cilju stvaranja uvjeta za povećanje vrijednosti, uz normalno funkcioniranje banke, te ispunjenje kapitalnih zahtjeva koji se odnose na instituciju po izlasku iz sanacije – do pripajanja.


Višak radnika


Što ova akvizicija, vrijedna 12 milijuna kuna uz dokapitalizaciju od 110 mil. kuna, znači za Jadransku banku, a što za HPB?
– Za Jadransku znači nastavak poslovanja, a za HPB rast tržišnog udjela za oko 0,4 posto, povećanje baze klijenata za približno 10 posto, širenje prodajne mreže (poslovnice, ispostave, bankomati), jačanje pozicije na lokalnom tržištu i ostvarenje dodatnih prihoda.

Hrvatska poštanska banka je već dokapitalizirala Jadransku banku?
– HPB je uplatio 110 mil. kuna na ime dokapitalizacije Jadranske banke što je jedan od preduvjeta za redovito poslovanje i ispunjenje regulatornih limita adekvatnosti kapitala.

Vaš je cilj pripremiti Jadransku banku za pripajanje HPB-u? Što sve trebate napraviti i u kojem roku?
– Preduvjet za ostvarenje pozitivnih efekata stjecanja JABA-e je brza i efikasna integracija i pripajanje HPB-u. Prije svega, povezat ćemo sve proizvode s odgovarajućim proizvodima HPB-a, utvrditi razlike te odabrati scenarije za migraciju podataka. U najvećoj mjeri koristit ćemo interne resurse JABA-e u kombinaciji sa savjetodavnim timom HPB-a. Jedan od ključnih izazova je prepoznati, zadržati i promovirati sve kvalitetne kadrove JABA-e koji mogu iznijeti proces restrukturiranja i pripajanja, a onda i pridonijeti rastu i razvoju HPB-a. Rokovi su vrlo zahtjevni, ali vjerujem da ćemo pripajanje okončati do kraja 2018.

Hoće li biti viška radnika i, osim u Šibensko-kninskoj županiji, gdje Jadranska banka posluje?
– Jadranska banka osim u ovoj županiji, gdje ima 16 poslovnica, prisutna je s jednom poslovnicom u Splitu i Zagrebu.
Racionalizacija i optimizacija dijela poslovne mreže, zaposlenika i aktivnosti neizbježan je proces. Za kreditne institucije i sve koji posluju na visoko konkurentnim tržištima to je redovita i kontinuirana aktivnost kakvu provodi i matična Hrvatska poštanska banka. Mogu reći sigurno da ćemo višak radnika zbrinuti odgovorno, u skladu s dosadašnjom dobrom praksom HPB-a.
Naša je obveza prema dioničarima (najveći je hrvatska država), kao i klijentima, stvaranje jake hrvatske banke koja se može natjecati s inozemnom konkurencijom, a za to moramo biti dobro organizirani i profitabilni.


Povijesne stope


Ime Jadranske banke nestat će kad se pripoji HPB-u?
– Nakon pripajanja poslovat će pod imenom Hrvatska poštanska banka.

Vodili ste Sektor stanovništva u HPB-u. Kako ocjenjujete konkurenciju na tržištu?
– U posljednje vrijeme je već žestoka konkurencija samo ojačala, kako rastu akumulirani viškovi likvidnosti s jedne strane, a s druge se zbog emigracije smanjuje broj klijenata. No, klijenti su u fokusu i želimo im pružiti izvrsnu uslugu. HPB se s pojedinim uslugama i inicijativama izdigao iznad konkurencije i spremni smo za nove tržišne izazove.

Kakav je trend kamatnih stopa i zašto su kod nas kamate na kredite više nego u drugim zemljama EU-a?
– Izgleda za daljnji pad kamatnjaka više nema i moguće je da će od kraja 2019. blago porasti referentne kamate, u svakom slučaju neće biti skoka kamatnih stopa.
Što se tiče viših kamatnih stopa u Hrvatskoj, one su povijesno takve i izvedene su iz mnogobrojnih faktora, u konačnici se svode na percepciju rizičnosti i rejting zemlje. Fiskalni trendovi su dobri, rast BDP-a je stabilan, inflacija niska, stoga postoje preduvjeti da se rejting poboljša, što je i prema tim agencijama izgledno.

Što planirate u ponudi za gospodarstvo?
– Za gospodarstvo, kao i za građane, uvest ćemo široku lepezu proizvoda i usluga kakve ima HPB. To me u biti najviše veseli – prodaja, rad s klijentima, rješavanje zahtjeva koji pridonose razvoju obrtništva, privrede, rastu stambenih i drugih kredita za građane, te razvoju lokalne zajednice.
Mi želimo biti oslonac klijentima za njihovo tekuće poslovanje i budući razvoj, a puni efekti nove ponude u ovoj regiji osjetit će se kad započne rad našeg Regionalnog centra u Šibeniku, odnosno nakon pripajanja.


PROFESIONALAC
Vjerujem u timski rad

– Moj radni vijek je već 36 godina u bankarstvu, a prošao sam gotovo sva radna mjesta, od bankara na šalteru do predsjednika uprave. Prethodnih 16 godina proveo sam u HPB-u, a Jadranska mi je šesta banka. Ovaj posao je veliki profesionalni izazov, za mene znači još puno rada i odricanja, no ja sam profesionalac i s ponosom ću obaviti i ovaj zadatak. U Jadranskoj banci sigurno ima kvalitetnih i ambicioznih ljudi koji će nam u tome pomoći. Vjerujem u tim koji vodim i siguran sam da ćemo uspješno provesti pripajanje te osnažiti poslovanje u Šibensko-kninskoj županiji. Naši klijenti, zaposlenici i zajednica su zaslužili najbolju uslugu i najboljeg poslodavca kojem mogu vjerovati i koji će poduprijeti razvoj ovog područja.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Osjeća se poniženo Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu

Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu
Doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović, bila je jedna od šestero kandidata koji su aspirirali na mjesto novog ra...
Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu

Žal za zelenilom Šibenčani zapalili svijeće kod katedrale sv. Jakova i poručili projektantima "Civitas sacre - Svetog grada": niste morali sjeći zelenilo, imali ste gdje postaviti punkt za prezentaciju!

Šibenčani zapalili svijeće kod katedrale sv. Jakova i poručili projektantima "Civitas sacre - Svetog grada": niste morali sjeći zelenilo, imali ste gdje postaviti punkt za prezentaciju!
Nezadovoljstvo pojedinih Šibenčana sječom mirte u podnožju stubišta koja s obale vode prema katedrali sv. Jakova...
Šibenčani zapalili svijeće kod katedrale sv. Jakova i poručili projektantima "Civitas sacre - Svetog grada": niste morali sjeći zelenilo, imali ste gdje postaviti punkt za prezentaciju!

KUĆE DUHOVA Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta

Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta
Da nije Bože Kursana (60), umirovljenog časnika Hrvatske vojske i njegovog Mede, vjernog mješanca kojega je pron...
Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta