StoryEditorOCM
ŠibenikZlarin

Mala Ema Jeličić, djevojčica zbog koje je prije dvije godine ponovno otvorena Osnovna škola "Zlarin", od jeseni više neće sama sjediti u razredu sa svojom učiteljicom Marijanom Burić

31. srpnja 2018. - 10:32

Mala Ema Jeličić, djevojčica zbog koje je prije dvije godine ponovno otvorena Osnovna škola "Zlarin", područna škola šibenske OŠ "Meterize", od jeseni više neće sama sjediti u razredu sa svojom učiteljicom Marijanom Burić.

Jer, na našemu najpoznatijem "koraljnom otoku" dogodila se nevjerojatna priča: od nove 2018./2019. godine u prvi razred sjeda čak sedam prvašića, šestero domaćih i vjerojatno još jedna djevojčica koja s roditeljima trenutačno živi u Zagrebu.

No, tu još nije kraj – svi oni od jeseni ulaze u eksperimentalni program "Škola za život", odnosno dio su eksperimentalne faze kurikularne reforme koja od jeseni kreće u ukupno 74 osnovne i srednje škole. Novi način podučavanja, novi udžbenici, suvremena tehnologija, tablet za svakoga od učenika, sve je to samo dio novosti koji čeka male boduliće.

– Točno je, od jeseni zlarinska osnovna škola kreće s eksperimentalnim programom za koji se prijavila, zahvaljujući prije svega interesu roditelja i učiteljice Burić, koja je mlada, sposobna, a samostalnim radom s Emom već je dokazala da je pravi reformist. Matična OŠ "Meterize" nije dio toga projekta, ali ako program zaživi, nas sve to čeka dogodine. Za svako malo, udaljeno mjesto škola je važna, jer kad školu zatvorite, život ondje staje – kaže ravnateljica OŠ "Meterize" iz Šibenika Margit Vrbičić.


Dječji zbor


Nevjerojatna je to i pozitivna priča s naših otoka, to veća ako se zna da je škola na otoku Zlarinu, dvadesetak minuta brodom udaljenom od Šibenika, jedna od onih koje su zbog nedostatka učenika morale zatvoriti vrata i pune je tri godine zjapila prazna.

U fokus javnosti dospjela je prije dvije godine, kada je oživjela zahvaljujući upravo djevojčici Emi, koja je krenula u prvi razred, baš tu, na otoku, u školi u kojoj se djeca inače školuju do četvrtog razreda osnovne.

Tako će biti i s novom generacijom prvašića. Radi Eme njezina učiteljica Marijana Burić svaki radni dan putuje na taj otok, a učiteljica engleskoga jedanput tjedno.



Od jeseni, malom će se zlarinskom školom oriti pravi dječji zbor. Iako sama zgrada škole, kako nam tamo kažu, žurno treba obnovu, doznajemo da se u tom smislu idućih godina računa na novac iz programa energetske obnove. U međuvremenu, kao "injekcija" dobro će doći nova oprema ukupne "težine" 101 tisuću kuna, što je toj maloj, i jednoj od rijetkih područnih škola koje su uopće ušle u prvu fazu reforme školstva, omogućilo upravo sudjelovanje u "Školi za život".

Iako nije predviđeno da u eksperimentalnoj fazi kurikularne reforme sudjeluju učenici trećih razreda osnovnih škola, mala Ema, od jeseni "trećašica", s obzirom da će istu učionicu dijeliti sa sedam mlađih prijatelja u kombiniranom odjeljenju, također će dobiti priliku postati dijelom reforme obrazovanja. Kako je potvrdila pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj, i za Emu će biti osiguran novi tablet te će slušati suvremeniju nastavu, upotpunjenu novom tehnologijom.


Kvalitetniji život


Za vraćanje života na ovaj mali dalmatinski otok zaslužni su svakako i roditelji koji su većinom udruženi u tamošnju udrugu "Bodulići". Zahvaljujući vrijednom radu i brojnim aktivnostima udruge, premošteno je vrijeme između zatvaranja i ponovnog otvaranja škole, oživljena igraonica za predškolsku djecu, a dječica potpuno pripremljena za ulazak u obrazovni sustav. Sedam prvašića uglavnom su djeca barem jednog roditelja podrijetlom sa Zlarina koji su odlučili tamo ostati ili se ondje vratiti, a optimistično je i to što će u idućih desetak godina biti još djece koja će ondje upisivati prvi razred.

– Ovo je svakako najbrojnija generacija, idućih godina možda će ih biti jedno, dvoje po godini. Većina nas roditelja ima posao na Zlarinu, neki putuju u Šibenik. Često nas pitaju kako je cijelu zimu provesti na otoku. Ali nama ništa nije teško, imamo bolji i kvalitetniji život nego netko na kopnu ili u velikom gradu. Fali nam jedino više brodskih linija. Međutim, svojoj dici želimo najsuvremeniju nastavu, da idu ukorak s tehnologijom, ali i da uživaju u životu u prirodi, u maloj, zdravoj sredini. Pozivamo sve koji ne znaju di bi sa sobom da dođu na Zlarin! – kaže Katarina Gregov, direktorica Turističke zajednice Zlarin, članica UV udruge "Bodulići" i majka dječaka koji će na jesen postati jedan od prvašića ove male škole.


EU FONDOVI
Tableti, računala, projektor...
Zahvaljujući sufinanciranju iz Europskoga socijalnog fonda, Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je ukupno 13,5 milijuna kuna za opremanje svih 74 eksperimentalnih škola, od kojih je svaka pojedinačno mogla dobiti i naručiti opremu u vrijednosti od stotinu do 250 tisuća kuna, ovisno o broju učenika koji ulaze u eksperimentalni program. Zlarinska škola, osim tableta i novih udžbenika, za svojih će sedam prvašića tako dobiti novu videokonferencijsku opremu – računala, kamere i projektor, zatim interaktivnu ploču, printer, radni pribor za učenike, nove glazbene instrumente, opremu za tjelesnu kulturu, mikroskop i druga pomagala za prirodu i društvo, poput globusa i geografskih karata, knjige, rječnike i još koješta.


NOVI SUSTAV
Otok ne znači zakinutost
Otok ne mora značiti ograničenje u obrazovanju i napretku djece. Svrha obrazovne reforme i jest u tome da se jednako kvalitetno obrazovanje pruži i djetetu u centru Zagreba i onome u udaljenome, malom mjestu ili na otoku – kaže pomoćnica ministrice obrazovanja Lidija Kralj. Ideja je i da se putem suvremene videokonferencijske veze škole iz eksperimentalnog programa iz svih krajeva spoje, razmjenjuju iskustva, surađuju, najavljuje ona.
– Važno je da djeca ostaju na otoku, u svome zavičaju, ali i da vide kako to ne mora značiti da su zakinuta za kvalitetno obrazovanje – poručuje Lidija Kralj.

24. svibanj 2024 15:24