StoryEditorOCM
ŠibenikMALO DRUKČIJI TURIZAM

Gorana Barišić Bačelić: Kako su šibenske tvrđave uz pomoć ove dame postale prave tvornice kulture

22. srpnja 2018. - 20:26

"Tvrđava kulture Šibenik", najmlađa šibenska gradska ustanova, kojoj je povjereno upravljanje tvrđavama Sv. Mihovil i Barone, u samo dvije godine od osnivanja postala je, u nacionalnim okvirima, sinonim dobre prakse u svom poslu. Kako su brojke najupečatljiviji dokaz uspješnosti, spomenimo da je lani uprihodila gotovo sedam milijuna kuna, dok bi ova poslovna godina mogla biti izdašnija za dodatnih 656 tisuća kuna. Takav je plan. Kada se, uz to, znade da udjel vlastitih prihoda u spomenutim svotama premašuje 90 posto, a "Tvrđava kulture Šibenik" svog osnivača – Grad Šibenik – ne košta ni lipe, to je još jedan argument za čestitke mladoj postavi kulturne ustanove.

Zanimljivo je pogledati i podatke o broju posjetitelja. Prošle je godine, tako, dvije šibenske tvrđave u prvih pet mjeseci posjetilo 8488 posjetitelja, a taj je broj u ovogodišnjem ciljanom razdoblju premašen za 35,6 posto. Tvrđave Sv. Mihovil i Barone od početka godine do kraja svibnja posjetilo je 11.505 gostiju. Zbog toga nije nerealno očekivati da će ih do kraja godine biti 19.984, ili 37,3 posto više.



Riječ-dvije i o broju članova Kluba prijatelja šibenskih tvrđava, koji za simboličnu godišnju naknadu od 50 kuna (individualna iskaznica), odnosno 110 kuna (obiteljska iskaznica), mogu kad god požele posjetiti obje tvrđave i uživati u brojnim pogodnostima. Točno ih je 4600. Među njima brojni su Šibenčani koji žive diljem Hrvatske, ali im je gušt prigodom posjeta rodnom gradu popiti kavu, poslušati dobar koncert ili, na primjer, pogledati film pod zvjezdanim nebom Baronea. Članstvo ima i svojevrsnu lokalpatriotsku notu jer se dio novca od članarina troši na očuvanje šibenske kulturne baštine, sve po izboru članova.
Pomnim planiranjem i organizacijom brojnih programa, "Tvrđava kulture Šibenik" svoj je grad pozicionirala među najatraktivnije kulturne destinacije i, kako ističe Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica ustanove, nastavlja podizati svijest o očuvanju i vrednovanju spomeničkog i kulturnog naslijeđa.



– Naša ustanova prihvatila se uloge generatora kulturnog, turističkog i gospodarskog razvoja ove sredine kroz inovativne sadržaje i programe kojima težimo podignuti kvalitetu života Šibenčana, ali i svih onih koji grad posjećuju. Između baštine i čovjeka stavljamo znak jednakosti, a sve što radimo usmjereno je na doživljaj. Konstantno raste broj posjetitelja i broj programa. Šibenik i njegove tvrđave percipiraju se u javnosti kao nezaobilazne doživljajne destinacije u Dalmaciji. Koncerti, filmski festivali, festivali klasične glazbe, izvedbe opera i baleta, izložbe, konferencije, radionice, prezentacije, promocije, samo su dio onoga što se na tvrđavama događa tijekom godine – ponosna je ravnateljica. Od ovoljetnih događanja na Tvrđavi sv. Mihovila u organizaciji "Tvrđave kulture", u srpnju posebno izdvaja nastup ansambla Lado te koncert Laure Pergolizzi, poznatije kao LP, koja prvi put nastupa u Hrvatskoj.

– U kolovozu nas očekuju zvučna imena poput Marija Biondija i odlične Roisin Murphy, a u rujnu Bryan Ferry. Tvrđava Barone također ima izvrstan program, ove godine mahom usmjeren prema jazzu te druge koncertne i plesne izvedbe, ali također i opsežniji filmski program uobličen u dva festivala – "Srijedom po svijetu" i "Solo Positivo Film Festival". Ova manja i intimnija lokacija omiljeno je mjesto za izlazak svih onih koji znaju uživati u najboljoj lokaciji u gradu.



Zalazak sunca uz čašu lokalnog vina malih šibenskih vinarija ili uz čašu šibenskog craft piva uz pratnju vrhunskih glazbenika uistinu je poseban doživljaj. U gastro-kulturnom centru tvrđave Barone, naime, posjetitelji imaju prilike okusiti i upoznati jedinstvene proizvode šibenskoga kraja čak 51 lokalnog proizvođača, što dokazuje da tvrđave mogu biti platforma za razvoj ne samo kulturnih i kreativnih industrija, nego i lokalnoga gospodarstva, posebno ovdašnjih malih i srednjih poduzetnika.



"Tvrđava kulture Šibenik" trenutačno je, inače, angažirana u provedbi dvaju projekata financiranih iz EU fondova: Revitalizacija područja Tvrđave sv. Ivana te Fortress ReInvented. Iako ustanova u njima nije partner, s obzirom da je riječ o investicijama na lokacijama dviju šibenskih tvrđava – Tvrđave sv. Ivana, kojom će "Tvrđava kulture" upravljati nakon dovršetka revitalizacije, te Tvrđave sv. Mihovila – zaposlenici ustanove aktivno su, kaže Barišić Bačelić, uključeni u pripremanje postupaka nabave, osmišljavanje novih sadržaja koji trebaju zaživjeti na ovim fortifikacijama, te u operativnoj izvedbi projektnih aktivnosti.



Unatoč angažiranosti na brojnim "razbojima", mladi i sposobni radni tim ustanove ne zanemaruje mogućnost dodatnog učenja. Tako se "Tvrđava kulture Šibenik" našla u društvu Koncertnog ureda Zadar i zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti, kao jedini selektirani programi izvan Primorsko-goranske županije na edukacijskom programu "Applause please!"
– Riječ je o kontinuiranom programu u devet modula koji se, u organizaciji EPK Rijeka 2020., provodi od proljeća 2018. do proljeća 2019. godine. Voditelji modula su Alessandra Gariboldi, Christina da Milano, Johnatan Goodacre, Agata Etmanowicz, Paul Bogen..., europski stručnjaci s dugogodišnjim iskustvom u području razvoja publike, pa nismo željeli propustiti priliku učiti od najboljih – zadovoljno će Gorana Barišić Bačelić.


Od početka godine Europi prijavili četiri projekta i pripremaju još dva

"Tvrđava kulture Šibenik" tek je nedavno stekla uvjete za prijavu projektnih prijedloga za financiranje iz EU fondova, no čim je zadovoljila administrativnu formu, od početka ove godine sudjelovala je u razradi i prijavi četiriju projektnih prijedloga koji su trenutačno u evaluaciji.
– Prvi put u ulozi nositelja projektnog prijedloga, sa svojim smo partnerima prijavili KREativnu ŠIbensku Mrežu Integriranog kulturnog Razvoja – KREŠIMIR. Projekt je vrijedan 737.252 kune i, bude li prihvaćen, Europa će ga financirati do zadnje kune. Rezultate natječaja očekujemo u rujnu. Osim toga, u ulozi partnera od početka godine sudjelovali smo u prijavi triju projektnih prijedloga. Trenutačno se – kaže ravnateljica – radi na razvoju i pripremi još dva, koji će u partnerstvu s kulturnim institucijama iz šire regije biti prijavljeni za financiranje tijekom ove jeseni. Ustanova redovito aplicira i za dodjelu novca iz natječaja Ministarstva kulture. U svibnju ove godine uspješno su, tako, dovršena arheološka istraživanja na Tvrđavi sv. Mihovila, vrijedna oko 400 tisuća kuna. Ministarstvo je participiralo sa 110 tisuća kuna.


Novi digitalni sadržaji na Mihovilu

I projekt Fortress ReInvented, "težak" 1,3 milijuna eura, ravnateljici Barišić Bačelić je poznat do detalja. Gotovo godinu dana vodi ga Muzej grada Šibenika, a partneri su Općina Klis, Opština Herceg Novi i JU Muzej grada Zenice.
– Čak 85 posto investicije sufinancira EU iz jednog od svojih programa, a cilj mu je razvoj i promocija postojećih turističkih potencijala korištenjem inovativnih pristupa i digitalnih sadržaja u interpretaciji kulturne baštine. Kako je Tvrđava sv. Mihovila jedna od četiri projektne lokacije, "Tvrđava kulture Šibenik" operativno je uključena u sve segmenta provedbe projekta. Zahvaljujući njemu, već iduće sezone posjetiteljima Tvrđave sv. Mihovila bit će na raspolaganju novi sadržaji koji će poboljšati doživljaj povijesnog značenja tvrđave uz pomoć digitalne tehnologije, a riječ je o 3D mappingu u dvjema cisternama, inovativnom multimedijalnom vodiču, Fortress Reality Windowu i Info Pointu – precizna je prva dama šibenskih tvrđava.


I Tvrđava sv. Ivana sprema se za posjetitelje

– Projekt Revitalizacija područja Tvrđave sv. Ivana, čiji je nositelj Grad Šibenik, u provedbi je od rujna 2016. godine, a vrijedan je više od 50 milijuna kuna. Sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR). Treća tvrđava u gradu bit će mjesto na kojemu će se, među ostalim, organizirati različiti edukativni kampusi i zanimljiva događanja. Gradu asistiramo u kreiranju i razvoju eno-gastro ponude (spektakla nazvanog "Dinner and a show – Obsidio"), osmišljavanju uređenja i opremanja prezentacijskog prostora povijesnog platoa, aktivnostima promocije i razrade promotivnih alata...


Zimi rade 23 djelatnika, a ljeti 35

U upravi ustanove, na Tvrđavi sv. Mihovila, tvrđavi Barone i City pointu (koji rade 362 dana u godini) u zimskom je razdoblju zaposleno 23 djelatnika. Ljeti se, pak, broj zaposlenika povećava u s povećanjem opsega posla. Ukupno ih je 35, od kojih je jedna osoba na stručnom osposobljavanju.


Na plaće odlazi manje od trećine prihoda

U strukturi prošlogodišnjih prihoda, na plaće zaposlenika otišlo je 30 posto sredstava, dok je ostatak raspoređen u jednakom omjeru (od otprilike 35 posto) na organizaciju, produkciju i promociju 35 događanja kulturno-umjetničkog programa na šibenskim tvrđavama i još 30-ak ostalih događanja, te na sanacijske zahvate na spomenicima, obnovu i tehničko održavanje infrastrukture, režijske troškove, nabavu i održavanje opreme za 12 tisuća četvornih metara prostora pod upravljanjem ustanove.

17. travanj 2024 23:16