Anketa Impol planira otvaranje srednje Metalurške škole; Evo što su poručili učenici: Dajte nam posao, pa ostajemo u Šibeniku

Anketa

Više od 90 posto maturanata Tehničke škole u Šibeniku, elektrotehničkog usmjerenja i 100 posto maturanta šibenske gimnazije odlučilo je studirati nakon završene srednje škole, a izbor željenih fakulteta je vrlo šarolik, pogotovo u gimnaziji. To je pokazalo istraživanje koje je u šibenskoj Tehničkoj školi i šibenskoj gimnaziji, i to u matematičkom i općem usmjerenju, provela tvrtka Impol – TLM želeći ispitati odnos maturanata prema školovanju općenito, a posebno prema zanimanjima za koja je ova tvrtka u Šibeniku zainteresirana.

Anketirani su i učenici prvog, drugog i trećeg razreda šibenske Tehničke škole iz koje bi se trebalo regrutirati najviše kadrova za koje je tvrtka Impol zainteresirana, te učenici osmih razreda šibenskih osnovnih škola. Ispitivanjem je bilo obuhvaćeno po pedesetak maturanata iz obje srednje škole, 104 učenika prvog, drugog i trećeg razreda elektrotehničkog usmjerenja Tehničke škole i 220 učenika osnovnih škola.

Rezultati su vrlo zanimljivi, posebno odgovori srednjoškolaca na pitanje žele li nakon školovanja ostati u Šibeniku, živjeti u nekom drugom gradu u Hrvatskoj ili otići u inozemstvo jer se dosta razlikuju od rezultata istraživanja na nacionalnoj razini.

Naime, njih 38 posto želi raditi prvenstveno u Šibeniku, 34 posto bi prihvatilo posao bilo gdje u Hrvatskoj, a 22 posto namjerava otići u inozemstvo što je znatno manje od nacionalnog prosjeka.

Kada je riječ o maturantima Tehničke škole polovica ih se na kraju školske godine još uvijek dvoumila koji će fakultet upisati, a polovica je bila sigurna u svoj izbor. Najviše, njih 35, odlučilo se za Fakultet elektrotehnike i Fakultet strojarstva i brodogradnje, a 11 za Fakultet energetike u Šibeniku. Nekolicina želi studirati informatičku tehnologiju ili pomorstvo, a petero Kineziološki fakultet.

Gimnazijalci su sigurniji u svoj izbor pa ih je tako trideset sedmero odgovorilo da točno znaju što žele studirati, a desetero ih još nije odlučilo. Među ispitanicima u općem i matematičkom usmjerenju šibenske gimnazije najpopularniji su studiji na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu koji namjerava upisati njih 17, dok se 15 odlučilo za FER ili FESB. Zanimljivo je da je samo njih šestero zainteresirano za medicinu koja je nekada bila vrlo popularna, odnosno petero za Farmakološki fakultet. Po jedan ili dva učenika izabrali su različite fakultete od socijalnog rada, radne terapije, arhitekture, psihologije, agronomije, ekonomije, prehrambene tehnologije, te šestero Kineziološki fakultet.

Više od 85 posto anketiranih maturanata odgovorilo je da je fakultet izabralo na temelju želja i afiniteta, a manje od 10 posto zbog utjecaja roditelja ili na temelju očekivanja da će se lako zaposliti.

– Kod anketiranja učenika prvog, drugog i trećeg razreda zanimao nas je odnos učenika prema zanimanjima koja mi tražimo i mogućnostima stipendiranja koje nudimo, kao i to žele li nakon srednje škole nastaviti školovanje ili odmah pronaći posao. Njih, čak, 87 posto odgovorilo je da namjerava studirati, a polovica njih je istaknula da im je to želja, ali da nisu sigurno hoće li uspjeti s obzirom na ocjene. Kada je riječ o našoj tvrtki zadovoljni smo jer je njih 80 posto pokazalo da zna za tvrtku Impol – TLM i čime se bavi. Posebno nas raduje da ih je više od 80 posto zainteresirano za stipendiranje, ali veliki broj njih nije siguran da će, s obzirom na lošije ocjene, ispuniti uvjete. Drago nam je da je gotovo 100 ispitanika odgovorilo da bi željelo raditi u našoj tvrtki – kaže Nina Potočnik, voditeljica Ureda za odnose s javnošću IMPOL grupe.

Anketa provedena među učenicima osmih razreda krajem ove školske godine pokazala je da je velika većina njih, više od 90 posto, znala koju će srednju školu upisati ili su se dvoumili između dviju škola. Najviše njih, oko 26 posto, odlučilo se za tehnička zanimanja i to podjednak broj za brodotehničara i elektrotehničara te nešto manje za arhitektonskog tehničara. Za usmjerenja u Medicinskoj školi, i to najviše za fizioterapeute, zainteresiran je gotov isti broj osmaša, njih oko 23 posto. Slijedi gimnazija koju želi upisati oko 19 posto završenih osnovaca. Za hotelijerskog tehničara želi se školovati njih 10 posto, jednako kao i za kuhare i ekonomiste, a manje od pet posto učenika odlučilo je upisati neko od strukovnih zanimanja.

– Impol – TLM planira znatno povećati proizvodnju, posebno za automobilsku i avio-industriju i vrlo nam je bitno da se na području Šibensko-kninske županije i regije učenici usmjeravaju prema proizvodnim zanimanjima koja su nam potrebna. Rezultati ove ankete su nam dragocjeni za populariziranje tih zanimanja među osnovcima i srednjoškolcima na području županije i za ostale aktivnosti koje ćemo od iduće školske godine provoditi u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom i srednjim školama. Plan nam je i u suradnji sa Županijom osnovati srednju metaluršku školu i u vezi s tim smo već obavili preliminarne razgovore – ističe Nina Potočnik.

Poznato je da je Impol – TLM i ove godine raspisao natječaj za dodjelu stipendija studentima Metalurškog fakulteta te elektrotehnike i strojarstva, kao i za učenike srednje tehničke škole smjer računalni tehničar za strojarstvo i elektrotehničar.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Osjeća se poniženo Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu

Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu
Doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović, bila je jedna od šestero kandidata koji su aspirirali na mjesto novog ra...
Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu

Žal za zelenilom Šibenčani zapalili svijeće kod katedrale sv. Jakova i poručili projektantima "Civitas sacre - Svetog grada": niste morali sjeći zelenilo, imali ste gdje postaviti punkt za prezentaciju!

Šibenčani zapalili svijeće kod katedrale sv. Jakova i poručili projektantima "Civitas sacre - Svetog grada": niste morali sjeći zelenilo, imali ste gdje postaviti punkt za prezentaciju!
Nezadovoljstvo pojedinih Šibenčana sječom mirte u podnožju stubišta koja s obale vode prema katedrali sv. Jakova...
Šibenčani zapalili svijeće kod katedrale sv. Jakova i poručili projektantima "Civitas sacre - Svetog grada": niste morali sjeći zelenilo, imali ste gdje postaviti punkt za prezentaciju!

KUĆE DUHOVA Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta

Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta
Da nije Bože Kursana (60), umirovljenog časnika Hrvatske vojske i njegovog Mede, vjernog mješanca kojega je pron...
Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta