Za svakog ponešto Blago djeci i roditeljima: Ljeto u Knjižnici donosi radionice, igraonice, kvizove te, prvi put, razmjenu udžbenika za osnovnu i srednju školu

Za svakog ponešto

Trebaju vam novi udžbenici za školu, ali vaš kućni proračun zbog te stavke svake godine puca po šavovima, a željeli biste i da vaše dijete ljetne praznike ne provodi samo na kupanju ili po ulici, nego da bude i kreativno te da kroz igru ponešto i nauči? Ako su to neka od pitanja koja vas muče, odgovor na njih možda bi vam mogla dati šibenska Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić".

Ljeto u knjižnici donosi radionice, igraonice, kvizove te, prvi put, razmjenu udžbenika za osnovu, ali i srednju školu. Također, u knjižnici su promijenili dosadašnju praksu da se radi dvokratno te je prvi put zadržano uobičajeno radno vrijeme kao i u ostatku godine što znači da je knjižnica otvorena radnim danom od 8 do 20, a subotom od 8 do 13 sati.

Voditeljica dječjeg odjela Marina Šimić ističe kako je jedna od prvih akcija knjižnice u srpnju razmjena školskih udžbenika, koja će trajati do kraja idućeg tjedna, 13. srpnja.

– Razmjenu organiziramo u suradnji sa šibenskim Društvom "Naša djeca" i održava se u popodnevnim satima od 18 do 20 sati. Pozvali smo djecu i roditelje koji još nisu nabavili školske udžbenike za iduću školsku godinu, neovisno radi li se o osnovnoj ili srednjoj školi, da dođu i donesu udžbenike koji im više ne trebaju i da u razmijeni s drugima nađu što im treba – kazala je Šimić.

Akcija je počela u prošlu srijedu, ali odaziv za sada nije bio velik, kaže. Javilo se petero roditelja, no kako nisu mogli naći ono što im je trebalo, odlučili su knjige prodati u antikvarijatu koji otkupljuje stare udžbenike, objasnila je Šimić.

– Dvoje roditelja je ipak ostavilo rabljene udžbenike, pa ćemo sada vidjeti kako će se to dalje razvijati. Prije nekoliko godina ta se razmjena održavala na Starom pazaru i relativno je dobro funkcionirala.

U ponedjeljak, 9. srpnja počeo je serijal radionica slaganja kockica, a održavat će se još petkom od 10 do 12 sati.
– Riječ je o tzv. unico plus kockama. Slične su lego kockicama, no malo su zahtjevnije za slaganje i namijenjene su djeci od 5 do 9 godina. Naša je želja bila da tijekom ljetnih praznika organiziramo zabavno i edukativno druženje djece. Poželjno je da se djeca unaprijed prijave, kod nas u knjižnici ili na našoj Facebook stranici, premda nećemo nikoga odbiti. U program koji smo osmislili tijekom ljeta mogu se uključiti sva djeca, neovisno o tomu jesu li članovi knjižnice ili ne – rekla je Šimić.

Bez dobne granice bit će radionica origamija, koju će voditi šibenski srednjoškolac Luka Barižon koji je u već surađivao s knjižnicom. Svakojake likove i oblike od papira, bez škara i ljepila, prema tradicionalnoj japanskoj vještini, Šibenčani će učiti kreirati 16., 18. i 20. srpnja, a pozvani su oni koji su već prošli kroz Lukine radionice, kao i oni koji se s origamijem prvi put susreću.

U kolovozu će na svoje doći ljubitelji kviza.
– Ljubitelji čarobnjaka Harryja Pottera, kao i oni koji će to postati mogu se okušati u kvizu koji će obuhvaćati svih sedam nastavaka knjige. Također, za kraj kolovoza pripremamo i Teen kviz. Za tinejdžere smo izabrali četiri romana koji se bave određenom problematikom mladih, a svi su i ekranizirani. To su romani "Trinaest razloga" Jaya Ashera, "Charliejev svijet" Stephena Chobskog, "S ljubavlju" Simon Becky Albertalli i "Čudo" Raquel Jaramillo Palacio – istaknula je Šimić.

Dodala je kako u knjižnici dogovaraju još neke radionice i igraonice vezane uz glazbu, crtanje i čitanje, koje bi se također održale u kolovozu.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Osjeća se poniženo Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu

Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu
Doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović, bila je jedna od šestero kandidata koji su aspirirali na mjesto novog ra...
Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu

Žal za zelenilom Šibenčani zapalili svijeće kod katedrale sv. Jakova i poručili projektantima "Civitas sacre - Svetog grada": niste morali sjeći zelenilo, imali ste gdje postaviti punkt za prezentaciju!

Šibenčani zapalili svijeće kod katedrale sv. Jakova i poručili projektantima "Civitas sacre - Svetog grada": niste morali sjeći zelenilo, imali ste gdje postaviti punkt za prezentaciju!
Nezadovoljstvo pojedinih Šibenčana sječom mirte u podnožju stubišta koja s obale vode prema katedrali sv. Jakova...
Šibenčani zapalili svijeće kod katedrale sv. Jakova i poručili projektantima "Civitas sacre - Svetog grada": niste morali sjeći zelenilo, imali ste gdje postaviti punkt za prezentaciju!

KUĆE DUHOVA Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta

Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta
Da nije Bože Kursana (60), umirovljenog časnika Hrvatske vojske i njegovog Mede, vjernog mješanca kojega je pron...
Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta