StoryEditorOCM
ŠibenikZLATNI JUBILEJ 69-GODIŠNJAKA

"Pedagozi" proslavili pola stoljeća mature u šibenskoj Gimnaziji: Vratile su 'djevojke' film iz vremena kada su nakon škole u crnim kutama s bijelim koletima na rakamaniće điravale šibenskom Poljanom i zagledavale se u momke

Piše Ante Talijaš
10. srpnja 2018. - 15:04

Tijekom ljetnih mjeseci, ponajprije krajem lipnja i početkom srpnja, okupljaju se brojne starije školske generacije i obilježavaju svoje okrugle jubileje. A 'zlatnu obljetnicu' ili pedesetu godišnjicu završetka srednje škole, proslavili su ovih dana i maturanti šibenske Pedagoške Gimnazije iz davne 1968. godine.

Na ovo slavlje pristiglo je njih 19, od nekadašnjih 30 maturanata, od čega 15 'pripadnica ljepšeg spola' i četiri muškarca. Slavljenici, danas redom 69-godišnjaci, prisjetili su se sa sjetom svojih mladenačkih dana u gimnazijskim klupama, prvih simpatija i ljubavi, svojih profesora i kolega, ponajviše onih kojih više nema među živima. Proradile su emocije, bilo je i suza…

Vratile su 'djevojke' film iz vremena kada su nakon škole u crnim kutama s bijelim koletima na rakamaniće điravale šibenskom Poljanom i zagledavale se u momke.

Za vječnu uspomenu, slikali su se ovi naši 'jubilarci' ispred kamene bijele ljepotice, kako nazivaju zgradu svoje Gimnazije, a njihova fotografija naći će se i u novoj knjizi ove najstarije šibenske srednjoškolske ustanove, a povodom njezine 110. godišnjice osnutka. Posjeli su 'zlatni maturanti' u učionicu, onu istu u kojoj su maturirali prije pola vijeka, prisjetili se svojih zgoda i nezgoda s profesorima – Brešanom iz filozofije, Bubalom iz povijesti, Burazerom iz psihologije i logike, Bajićem iz latinskoga, s profesorom glazbenog odgoja Vilićićem i ostalima.

Uz glazbu i bogatu trpezu 'šibenski gimnazijalci' slavili su do ranih jutarnjih sati u restoranu Trstenik u Donjem Polju. Spomenimo i to kako su za organizaciju ovog slavljeničkog okupljanja najzaslužniji prof. Joško Viljac, prof. Marija Kaloper Begić i Irma Jakovljević.

Pao je i dogovor da će se ubuduće okupljati svakog ljeta, a prvi idući njihov susret već su zakazali za početak srpnja iduće godine u vodičkom restoranu 'Šimun', s nadom da će ih biti više.

Inače, večina maturanata Pedagoške Gimnazije iz 1968. godine, svoj radnim vijek proveli su kao profesori i nastavnici u srednjim i osnovnim školama od Šibenika do Zagreba, a nekolicina ih je radila u turizmu.
 

20. travanj 2024 08:06