StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Franko, ne plagiraj me!

24. lipnja 2018. - 15:00

Molim Franka Vidovića da me ne plagira. Ja sam još prije 15 dana, uoči unutarstranačkih izbora u Šibeniku, napisao da SDP čeka sudbina HSLS-a. A on je to ponovio, odnosno kazao tek sada. Za Slobodnu Dalmaciju. Nakon što su unutarstranački izbori u Šibeniku prošli. I ne samo u Šibeniku. I pokazali, umjesto snage, slabost SDP-a. Potpuno devastiranu stranku. Kazao je Vidović. Koji je očito ostao s jedne strane SDP-a. A svi ostali s druge – Joško Šupe, koji je uz potporu Tonča Restovića i Ivana Klarina postao novi predsjednik Županijskog odbora.

No, kakva je to pobjeda? To je Pirova pobjeda, predsjednik Županijskog odbora je bez legitimiteta, želi reći Vidović kada govori kolegici Marini Karlović Sabolić kako je u Šibeniku na unutarstranačkim izborima glasovalo 145 ljudi. Možda je to malo neprecizno, ali u osnovi je točno. Šupe je stvarno dobio samo 145 glasova, a njegov protukandidat 77. Sve skupa kad se zbroji, na izbore je izišlo oko 230 ljudi. Ni četvrtina od nekih tisuću članova, na koliko se procjenjuje da ih SDP kao velika stranka ima u županiji. U Šibeniku je sličan omjer. Od nekih 400 članova, na izbore je izišlo njih stotinjak. Od toga je njih 80-ak bilo za Šupu, a njih 20-ak za Meića.

Brojke i postoci

Nije bilo baš najugodnije predsjednici izbornog povjerenstva Mireli Šakić – inače supruzi drugog istaknutog SDP-ovca Kreše Šakića – kada sam je pitao za brojke u nedjelju navečer nakon izbora. Dojam je bio da ih je nastojala izbjeći pa je radije nudila postotke. Šupe je, kazivala je, dobio 65 posto glasova. Što mu daje veći legitimitet. Legalitet nije upitan jer, po stranačkim pravilima, na izborima su mogli glasati samo oni koji su uredno plaćali članarinu unatrag šest mjeseci.

No, sve drugo je tanko. Svjesni su toga i u SDP-u. A svjestan je i Vidović. Koji sada očito poručuje svojim oponentima: "Eto, jeste li sada zadovoljni? Svi vi koji ste se do jučer ponašali u stilu što gore, to bolje. I rušili mene i Bernardića, otkako je izabran. Mene ste rušili zbog njega, njega zbog mene. I sad ste osvojili ruševine. Stranku koja ne postoji. I sad, kad je vas izabrala manjina, sad vi većinu pozivate na jedinstvo? I lojalnost koju vi niste pokazali ni jednog trena?" Odnosno, da rezimiramo samim Vidovićevim riječima: "Tu nema nikakve pameti. Samo gola osobna ambicija."

Dakako, postavlja se pitanje koliko je i sam Vidović u svemu tome bezgrešan. Manje ili više dobar dio ove ekipe izišao je iz njegove kadrovske retorte. Joška Šupu je baš on promovirao u kadar, što mu je bio i najveći uteg na ovim unutarstranačkim izborima, a Klarin nikad ne bi postao predsjednik Županijskog odbora da mu on nije dao ruku. Obračunavajući se s Anitom Barom i Duškom Živkovićem. Za Klarina su tada glasovala 382 člana stranke, za Baru 161, a za Živkovića 36.

Pola-pola, pa popola

Da ne bi bilo zabune tko mu je – tada bio – saveznik, poletni Ivan Klarin izjavio je odmah nakon pobjede: "Od sutra s kolegom Frankom Vidovićem, predsjednikom šibenskog stranačkog ogranka, počinjem raditi na dva konkretna cilja – vraćanju stranke na vlast u Šibeniku te osvajanju županijske vlasti nakon dva duga desetljeća."

Rezultat znamo – niti su vratili stranku na vlast u Šibeniku, niti su osvojili županiju. No, ono što je zanimljivo su brojke. Od 580 članova, koliko ih je glasovalo na unutarstranačkim izborima, njih 200-injak se pasiviziralo. To su bili Barini i Živkovićevi ljudi, za koje u Klarinovim i Vidovićevim križaljkama nije bilo mjesta. Kad ih odbijemo, dođemo – što krpe, što konca, upravo do ovih 250-ak koliko ih je glasalo na aktualnim unutarstranačkim izborima.

Ako slijedimo analogiju, na idućim izborima će ih se skupiti pola od toga, ili nešto više od stotinjak. Pa će se obistiniti i u Šibeniku i županiji upravo ono što Vidović govori za cijeli SDP. I Bernardića. Da će neki novi predsjednik "biti predsjednik znate čega? Mjesne zajednice!". Rasline, kao što je danas!

17. travanj 2024 01:36