StoryEditorOCM
ŠibenikKljučevi u ruke

140 POS-ovih razloga ta sreću i demografsku obnovu: E, sad će bit' malih Šibenčana!

Piše Katarina Rudan
20. lipnja 2018. - 12:49

Bože... lipo li je bilo vidit mnoštvo poznatih i nepoznatih lica ozarenih očiju dok su – neki od njih držeći djecu u naručju ili gurajući kolica – čekali red kako bi preuzeli ključ svog stana u dvije nove zgrade na Šubićevcu. I to ne bilo kojeg, već POS-ova stana. Onog čiji kvadrat košta 1040 eura, kvalitetne gradnje, s plinom kao energentom i označenim parkirnim mjestom ispred zgrade. Nitko od njih nije skrivao radost i sreću, pa i suzu radosnicu, zadrhtala je pokoja ruka dok je preuzimala ključeve... Nitko se nije žalio koliko je dugo čekao ovaj trenutak, od kad je na listi, što je sve prošao. Svima kao da je "svanulo" jer imaju svoj "krov nad glavom", stan koji postaje njihov novi dom.

Od jučer službeno nisu više podstanari ili sustanari s roditeljima ili drugom rodbinom.
– Na znam što bih vam rekao. Presretni smo i prezadovoljni. Već sam ranije dok su još meštri bili u njemu razgledao stan. Odličan je, prozračan, s puno svjetla i prostor je dobro raspoređen. Inače, za POS-ov stan prijavili smo se još 2009. godine, prikupili sve papire, štedili novce, pa smo se morali ponovo prijavili na novu listu. Malo je dugo trajalo, ali i eto nas... čekamo ključeve. Kupili smo dvoiposobni stan od 66,2 kvadrata, što je dovoljno za našu četveročlanu obitelj. Stan je u zgradi F1 na trećem katu, ali kako je zgrada prilagođena osobama s posebnim potrebama, to nije problem – rekao nam je Karmelo Kursar.

Naime, njihova starija kći je osoba s posebnim potrebama, baš kao i starija kći obitelji Zrinka i Ivane Žalac.
– Vidite kako smo svi sretni! Jedva čekamo stan opremiti, urediti ga baš ono po guštu. Bit će to naše toplo obiteljsko gnijezdo. I moram vam reći da nismo čekali dugo. Prijavili smo se na zadnji natječaj prije nepune dvi godine i ušli na listu. Eto, nije prošlo dugo i useljavamo se. Stan je na prvom katu i ima nešto više od 61 kvadrata. Dali smo učešće i ostao nam je treći obrok, kredit na 11 godina. Zadovoljni smo i sretni do neba. Bili smo već dva puta u njemu i stan je super. Ma savršen je – rekla nam je Ivana.

Stan od 59 kvadrata kupila je obitelj Josipa Tokalića (30). Sretni su i on i supruga, imaju jedno dijete i sad – reče u šali – mogu razmišljati o još djece. U razgovor se uključila i njegova svastika koja je također kupila stan iste veličine na istom katu za svoju četveročlanu obitelj.

– Ja sam birala stan i njima i sebi. Oni će ga danas prvi put vidjeti, a ja sam već bila u njemu – otkrila nam je raspoložena Josipa Karadža i dodala da su i oni i Tokalići digli kredit.
– To spašava stvar. Tko bi nam dao tolike pare! Mi smo digli kredit na 25 godina, u eurima i s fiksnom kamatom, jer banke nisu davale kunske kredite s fiksnom kamatom. Jedino se nadamo da euro neće početi divljati kao što se to dogodilo sa švicarcem. Neću vam reći kolika mi je mjesečna rata, ali moram kazati da je manja od iznosa koji smo plaćali za podstanarstvo. Desetak godina smo bili podstanari, pa sad vi računajte koliko je to novca. Da je bilo ranije POS-ovih stanova već bi pola otplatili, a ovako smo davali drugome. Sad znamo da otplaćujemo naše – referirala je Josipa.

Svoj krov nad glavom riješila je i Suzana Miljak, koja je sa suprugom i dvoje djece živjela u stanu suprugovih roditelja. Za POS-ov stan prijavili su se prije osam godina pa su djeca danas već punoljetna.
– Uzeli smo jednoiposobni stan od 59 kvadrata. Podigla sam kredit u eurima na dvadeset godina i isplatit ću ga taman kad steknem uvjete za odlazak u mirovinu – kazala nam je Suzana i dodala da je ovaj način stambenog zbrinjavanja obitelji prava stvar i za svaku pohvalu.

Silvija Marin, Tome Jurac i Ivan Bašić, koji je u naručju držao kćerkicu Tonku staru tek dva i pol mjeseca, ključeve stana primili su od ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara. Inače, jučer je 140 obitelji dobilo ključeve stana čija je gradnja počela u travnju prošle godine. Svečanoj podjeli ključeva nazočni su i šibenski gradonačelnik Željko Burić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) Slavko Čukelj te zamjenik šibenskoga gradonačelnika Danijel Mileta i zamjenica šibensko-kninskog župana Darija Puljić.


ŽELJKO BURIĆ
Gradit ćemo ih još

– Ovo je dan koji smo svi željno iščekivali, jer riječ je o uspješnoj realizaciji jednog od najvažnijih projekata za naše mlade sugrađane i njihove obitelji. Brojka 545 izrazito je važna i optimistična jer je to broj mladih obitelji koje su iskazale interes za kupnjom POS-ovih stanova, a samim time i želju za ostankom u našemu gradu. Nastavit ćemo raditi na izgradnji novih POS-ovih stanova kako bismo što većem broju mladih obitelji osigurali povoljnije uvjete za rješavanje stambenog pitanja. S partnerima, Ministarstvom i APN-om, uskoro će biti definirana lokacija, kao i broj novih stanova – rekao je Burić.


Ministar Predrag Štromar:
Vidim se na novom gradilištu

– Bio sam na Šubićevcu prije tri tjedna, u završnoj fazi izgradnje POS-ovih stanova, i izrazito mi je drago danas vidjeti kako se gradilište pretvorilo u domove za vas mlade šibenske obitelji. Uspješna realizacija ovakvih projekata najviše me veseli u poslu mog ministarstva, a kako bismo mladima diljem zemlje omogućili što bolje i pristupačnije uvjete života nastavit ćemo razvijati program POS-ovih stanova te subvencionirati kredite za kupovinu stanova ili izgradnju i kupovinu kuća. Do sada je u cijeloj zemlji izgrađeno 8000 POS-ovih stanova i ovih 148 šibenskih samo je početak u ovom gradu. Stoga vjerujem kako ćemo se uskoro opet vidjeti na nekoj drugoj lokaciji u Šibeniku – rekao je ministar Štromar.


Direktor APN-a Slavko Čukelj
Uloženo 75 milijuna kuna

Direktor APN-a Slavko Čukelj rekao je kako je investicija "teška" oko 75 milijuna kuna, od čega je nešto manje od 26 milijuna kuna poticajnih sredstava Republike Hrvatske.
– Suradnja APN-a i Grada Šibenika počela je prije nekoliko godina formiranjem lista prvenstva. Formirane su četiri liste reda prvenstva s ukupno 545 kandidata. Do današnjeg dana zaključeno je 140 kupoprodajnih ugovora, dok će ostalih osam stanova biti prodano Ministarstvu hrvatskih branitelja – rekao je Čukelj, i pohvalio izvođače radova, zajednicu ponuditelja Zagreb-Montažu i Kamgrad, koji su posao obavili u dogovorenom roku od 13 mjeseci.

23. travanj 2024 13:09