StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKI MEGAPROJEKT

Niče cvit Mediterana: Grad s Vladom osniva zajedničku tvrtku 'Batižele' i konačno čisti prostor TEF-a od otpada

14. lipnja 2018. - 21:05

U srijedu 20. lipnja, na sjednici šibenskog Gradskog vijeća naći će se i jedna iznimno zanimljiva, a za razvoj i perspektive ovog grada možda i sudbonosna odluka. Riječ je o osnivanju zajedničke tvrtke "Batižele" u kojoj će participirati Grad Šibenik s dvije trećine udjela i država (Vlada) s jednom trećinom. A zajednički im je cilj konačna valorizacija prostora nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura, koja je ugašena prije 20-ak godina i od tada je u postupku sanacije.

Dugih 20 godina trajala je takozvana sanacija terena od opasnog i neopasnog otpada u bivšem TEF-u. Smjenjivale su se uprave Tvornice, izvođači radova na čišćenju zemljišta, gradske vlasti. Ali, TEF je uporno ostajao mrtvi kapital, kojemu se uvijek ponosno tepalo da je najatraktivniji i najpotentniji prostor ne samo grada Šibenika, nego i Hrvatske. Ambicije političara, dakle, nisu kopnile s protokom godina, ali su građani Šibenika poslije toliko vremena postali rezistentni na priču o novom gradu za 21. stoljeće koji će, koliko sutra, niknuti na troskom i opasnim otpadom kontaminiranom zemljištu od oko 28 hektara uz more.


Kumuliranje dugova


A onda je u Vladu, kao ministar državne imovine, došao Goran Marić, i nekim čudom se fiksirao na šibenski TEF.
- Oživljavanje prostora TEF-a glavni je projekt mog mandata - izjavio je nakon obilaska Tvornice u društvu šibenskog gradonačelnika Željka Burića. Ocijenio je Marić odmah da se radi o području koje ima ogroman potencijal, najveći u Dalmaciji, a bogme i Hrvatskoj. I tako je počeo novi nastavak priče o TEF-u koji bi idućeg tjedna odlukom o osnivanju zajedničke državno-gradske tvrtke trebao dobiti i prve konkretne obrise.



- Toga ne bi moglo biti - tvrdi šibenski gradonačelnik Željko Burić - da nismo potraživanja INA-e od 46,5 milijuna otkupili u nagodbi za 12,5 milijuna kuna i time stekli 47 posto udjela na prostoru TEF-a. Danas vidimo koliko je to bila dobra i značajna odluka za konačno rješavanje 20-godišnjih zavrzlama oko toga hipotekama i založnim pravima opterećenog zemljišta.

Potraživanja ima i Ministarstvo gospodarstva, Fond za zaštitu okoliša, Carinska uprava itd., a sva su ta potraživanja pretvorena u udjele države, odnosno onih jednu trećinu vlasničkog portfelja. Dvadeset godina Grad je kumulirao dugove na ime sanacije zemljišta, a samo prema Fondu za zaštitu okoliša taj je dug dosegao 26,8 milijuna kuna. Obaveze na ime čišćenja terena su stvarane i u mandatu HDZ-ove gradonačelnice Nedjeljke Klarić i SDP-ova gradonačelnika Ante Županovića, a prema potpisanom aneksu ugovora dug je trebalo podmiriti do kraja 2015. No, uspjeli smo - kaže Burić - prolongirati tu obavezu za tri godine, pa bi ona sada dospjela, ali je u međuvremenu taj dug pretvoren u kapital države.

Inače, napominje Burić, sva potraživanja koja su nastala na prostoru TEF-a, prema odluci Vlade iz 1998. trebala su se podmiriti prodajom nekretnina Tvornice. Sada se definirala nova formula restrukturiranja tvrtke po kojoj se sva potraživanja pretvaraju u udjele. U međuvremenu je TEF prodan Gradu za jednu kunu, i po toj je odluci Grad vlasnik TEF-a u cijelosti. Nažalost, zajedno sa svim dugovima i hipotekama...



Nova tvrtka koja se osniva neće se zvati TEF, naprosto zbog negativnih konotacija koje to ime danas ima u javnosti, nego će nositi ime "Batižele", po jednoj od uvala i starih prirodnih plaža u neposrednoj blizini Tvornice, koja je u međuvremenu pretvorena u mini-lučicu za domicilne brodice.


Kamo s troskom?


- TEF je pravno, financijski i imovinski "očišćen" - uvjerava nas Burić, i sada su se stekli svi uvjeti za osnivanje mješovite tvrtke, koja će, nakon odluke Gradskog vijeća, ići i na Vladu. A kad Vlada to prihvati, tada će odluka iz 1998. biti stavljena izvan snage, a zajednička tvrtka "Batižele" ide u potragu za investitorima. Nakon toliko godina napokon ćemo imati pravno, imovinski i financijski potpuno oslobođen prostor i spreman za potencijalne ulagače - optimistično će gradonačelnik.

No, radi se o prostoru koji unatoč golemom novcu koji je utrošen na sanaciju, ni danas nije očišćen od opasnog i neopasnog otpada. Takav ne može biti ponuđen investitorima...

- Naravno, to se podrazumijeva. Zbog toga smo dali da se izradi nova, kompletna studija stanja na terenu koja sadrži podatke o svim zaostalim količinama opasnog i neopasnog otpada. Činjenica je da je ostala jedna katranska jama s opasnim otpadom, čija sanacija neće koštati više od milijun kuna - tvrdi gradonačelnik. A što se troske tiče, nje ima još 51 tisuća kubika unutar prostora TEF-a, ali je to indiferentan građevinski materijal koji se može koristiti kao tamponska podloga i za ceste i za odlagalište otpada, za pretovarne stanice itd.



S radovima se, najavljuje, počinje odmah, bez odlaganja, jer TEF je sada najveći kapital ne samo Šibenika nego i Hrvatske, takvog prostora nema na cijelom Mediteranu! TEF je područje na kojem nemamo pravo na grešku - kazat će Burić, objašnjavajući da nije htio da se o tako bitnom pitanju za grad odlučuje na izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća, kako su neki predlagali.

- Htio sam da to bude redovna sjednica i da svi vijećnici dobiju materijale na vrijeme kako bi se pripremili, i ako imaju kakav kvalitetan prijedlog, spremni smo prihvatiti ga, jer ovo je velika razvojna šansa za Šibenik i ničim je ne smijemo dovesti u pitanje - poručio je gradonačelnik.

20. travanj 2024 04:39