StoryEditorOCM
ŠibenikPonesite portaprance

Kultni restoran na kultnom šibenskom gradskom kupalištu Jadriji ovog ljeta neće otvoriti vrata: Lito bez Jurinih paprika (FOTO)

13. lipnja 2018. - 12:24

Ovo ljeto na Jadriji proteći će bez domaće spize iz poznatog restorana na najstarijoj šibenskoj plaži, koji je po pristupačnim cijenama dnevno nudio punjene paprike, pečenu teletinu, rižote i još pokoje tradicionalno jelo. Ta je vijest unijela pravu uzbunu i razočaranje među poklonike kuhinje Jure Crnjaka, dugogodišnjeg vlasnika tog obrta, najprije na društvenim mrežama.

Crnjak se nije javio na natječaj za 15-godišnju koncesiju na pomorskom dobru, jer nije, kako saznajemo, u mogućnosti ispuniti uvjete, prenijela je vijest Živana Podrug, kolegica s Radio-Šibenika, a dvije pristigle ponude nisu bile cjelovite, te je Županija još početkom svibnja poništila natječaj.

Gotovo nitko ne pamti ljeto bez restorana na Jadriji, među njima i Podrug, inače poklonica kuhinje tog ljetnog restorana. I brojni drugi "jadrijaši" ljeto bez restorana doživljavaju kao jelo bez šušta i gušta, no tako će, vrlo je izvjesno, biti ove godine, potvrdila nam je Jadranka Fržop, pročelnica županijskog Odjela za pomorstvo, mjerodavnog za upravljanje pomorskim dobrom.

– Ovo ljeto restoran će najvjerojatnije biti zatvoren jer zbog proceduralnih razloga nećemo uspjeti privesti kraju ponovljeni natječaj koji će biti uskoro raspisan – kazala je Fržop.

Ovo je zapravo prvi put, napominje, da županijska uprava u slučaju restorana na Jadriji primjenjuje zakonsko pravo i obvezu koncesioniranja prema aktualnom Zakonu o pomorstvu i morskim lukama. Drugim riječima, pravni status restorana kakav je bio dosad, više nije moguć i bio je nekakvo prijelazno rješenje. Doduše, to se oduljilo na (pre)više godina, te je Županija odlučila poslovanje toga dugogodišnjeg znamena kupališta i vikend-naselja sa statusom gradske četvrti u cijelosti uskladiti sa Zakonom, na temelju prostornog plana i uporabne dozvole iz prosinca prošle godine.

– Natječaj je raspisan s namjerom da se poboljša standard objekta u skladu s vrlo posjećenim kupalištem od tradicije i konačno, dijela grada Šibenika. To se moralo napraviti, riječ je o gospodarskoj djelatnosti na pomorskom dobru i bilo je krajnje vrijeme – naglašava Fržop, pomalo razočarana zbog nepripremljenosti kandidata koji su konkurirali za koncesiju i ljeta bez restoranske ponude.

Uvjeti natječaja postavljeni su tako da se zainteresirane potakne na ulaganje, no isključivo na postojećih 935 četvornih metara površine, bez ikakvih nadogradnja. Zato je i rok dosta dug, na 15 godina, kako bi se uloženi novac amortizirao, a početna visina stalnog dijela koncesijske naknade prema odluci Županijske skupštine iznosi 50 kuna po četvornome metru zauzetog prostora. Iznos promjenjiva dijela godišnje koncesijske naknade je tri posto od ukupnog godišnjeg prihoda ugostiteljske djelatnosti – iznijela je u najkraćem Lidija Bralić, viša savjetnica za pomorstvo i koncesije u Županiji. Očekuje da će novi vlasnik nastaviti s prokušanom i dosad uspješnom formulom svima omiljene, domaće gastronomije po pristupačnim cijenama.

Ruku na srce, svi poklonici restorana na Jadriji preživjet će jedno ljeto bez punjenih paprika i ostalog "domaćluka". Možda je to dobra prilika vratiti se makar nakratko na zaboravljene portaprance koje su matere iz kuća nosile na plažu da im djeca ne izdebule od sunca i kupanja, no dogodine će sigurno još više uživati u preuređenom restoranu koji već godinama vapi za temeljitom likadinom, uostalom kao i cijelo kupalište s karakterističnim betonskim kabinama koje uporno prkose gravitaciji. Ima tu i zrna ironije, jer teško je ne primijetiti da zaškripi kada se stvari konačno žele posložiti po zakonu, kao na primjeru jadrijskog restorana. Uostalom ima toga još uvijek "nepodmazanog" u omiljenom ljetnom tinelu Šibenčana, a na adresu gradske uprave stiže sve više prigovora građana da su ostala kupališta zanemarena u odnosu na novu plažu Brodarica.

– S obzirom na ograničeni gradski proračun, veliki građevinski zahvati na našim plažama idu jedan za drugim, ne računajući redovitu obnovu šljunka na svim kupalištima – objašnjava šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta.

Prvo je uređen Banj, potom Brodarica, nastavlja, a za Jadriju najavljuje skori dovršetak projekta cjelokupne obnove kabina i obale pred njima. Početak radova, međutim, ovisi o mogućnostima sufinanciranja projekta iz vanjskih bespovratnih izvora, ali i o spremnosti Županije da sudjeluje u investiciji bar trećinom ukupnog iznosa, jer se radi o pomorskom dobru od kojeg će Županija svake godine ubirati trećinu koncesijske naknade – kazao je Mileta.


NAKON JUGA
Izbijene ploče na jedan kup!

Građani negoduju i zbog rubnih kamenih ploča s betonirane obale koje je snažno jugo izbacilo na kraj još u proljeće i koje su do neki dan stajale razbacane na platou ispred jadrijskih kabina.
– Za popravak tih ploča tražili smo građevinsku tvrtku koja bi ih obradila i vratila nazad, no svi su bili zauzeti ili su tražili previsoku cijenu. A kako će se u projektu obnove kabina praktički rušiti cijela ta riva, nismo htjeli bacati novac, te smo tvrtki koja je postavila novih pet betonskih stolova za stolni tenis kod igrališta za mini golf naložili da ih složi na jedno mjesto. Ako to nisu uradili ovih dana, provjerit ću gdje je zapelo – obećao je dogradonačelnik Mileta.

25. travanj 2024 16:27