StoryEditorOCM
ŠibenikPonos i tuga

Četvrt stoljeća bez Dražena Petrovića: Košarkaški Mozart živjet će vječno sa svojim Šibenikom (FOTO)

7. lipnja 2018. - 14:41

Ponos i tuga miješaju se kod Šibenčana svakog 7. lipnja posljednjih četvrt stoljeća. Ponos, jer je Šibenik rodni grad košarkaškog Mozarta Dražena Petrovića. Tuga, jer Dražen već 25 godina ne hoda ovim svijetom.

Taj kobni 7. lipnja 1993. godine, kada je Dražen Petrović poginuo u automobilskoj nesreći na autocesti kod njemačkog grada Denkendorfa, bio je jedan od najtužnijih dana u povijesti grada Šibenika. Međutim, sjećanje na "našeg Malog" u Šibeniku ne blijedi.

U sjećanje na Dražena, i ove se godine u njegovom rodnom gradu nizom događanja obilježava se ta tužna obljetnica.
Među ostalim, ovih dana igra se u Šibeniku turnir ponajboljih hrvatskih ekipa u kategoriji U-15 kojima treba dodati i ljubljansku Olimpiju. Također, istim povodom dvije prijateljske utakmice na Baldekinu igraju U-17 reprezentacije Hrvatske i Crne Gore.

Središnji događaj bio je u četvrtak ujutro kada je održan prigodni program kod Draženovog spomenika i igrališta na Baldekinu. Tim povodom su brojna izaslanstva položila vijence ispod spomenika Draženu Petroviću, ali kod njegovog koša ispred obiteljskog stana u Preradovićevoj ulici.

Kada je vodička klapa "Bunari" zapjevala pjesmu "Život leti kapetane", Funcuti su zapalili i baklje...

Svi s kojima smo razgovarali o Draženu nisu mogli skriti emocije. Posebice, Miro Jurić, aktualni trener GKK Šibenika, bivši reprezentativac Hrvatske i čovjek koji je zbog košarkaškog talenta bio prozivan jednim od Draženovih nasljednika:

- Desetak godina proveo sam s Draženom i njegovom obitelji trenirajući i igrajući. Često sam boravio u njihovoj kući, a ja i Draženova majka Biserka lijepili smo fotografije i novinske tekstove o Draženu- prisjetio se Jurić.

Njega je pripala i časna i teška dužnost da čita tekst na Draženovom pogrebu na Mirogoju:
- Kada sam u ruke dobio tekst novinara Ive Mikuličina noge su mi se tresle. Imao sam grop u grlu. Bio je to neki čudan osjećaj. Osjećao sam neizmjernu tugu, a istovremeno silno poštovanje- kazao je trener GKK Šibenika.

Svi znaju da je Dražen bio veliki radnik. Jurić je dodao još jednu sličicu koja to ocrtava:
- Puno puta se dogodilo da bi Dražen došao iz Madrida u Šibenik i onda bi najprije otišao na trim stazu, a tek potom kući- veli Jurić i nastavlja:

- Jako mi je krivo što je imao lošiji tretman u NBA, nego što je zaslužio. Dražen je sigurno trebao igrati All Stars utakmice- završio je Jurić svoje sjećanje na Dražena.

Košarkaškom Mozartu se na Baldekin došao pokloniti i Dražen Anzulović, izbornik reprezentacije Hrvatske:
- U svom kratkom životu, Dražen je napravio toliko toga što vrijedi za 100 života. On je bio primjer kako treba živjeti i raditi za sport. I obiteljski sam povezan s familijom petrović i znam njegov put od početka. Dražen je sve u svom životu napravio svojom upornošću. On je putokaz svima koji kreću u bavljenje sportom. Odnosno, da se samo njegovim načinom može doći do ciljeva- rekao je Anzulović, koji je s Draženom igrao u Ciboni kada su osvojili titulu prvaka Europe 1986. godine u Budimpešti, kada su u finalu svladali snažni Žalgiris predvođen Sabonisom.

- Zadovoljstvo je bilo igrati s Draženom u istom timu, ali i protiv njega, Uf, kako su žestoke bile utakmice kada je s Real Madridom dolazio u Zagreb- kazuje hrvatski izbornik.

Gotovo svi šibenski košarkaški talenti uzor nalaze u Draženu. Jedan od njih je i Toni Nakić, igrač GKK Šibenika i mladi reprezentativac Hrvatske. Da je Nakić na dobrom putu govori i podatak da je izabran za MVP- a nedavnog završnog turnira Prvenstva Hrvatske za juniore:

- Dražen je idol svim mladim košarkašima u Šibeniku. Ponosni smo što takva košarkaška veličina dolazi iz našeg grada. Dražen mi je uvijek motivacija kad gledam svaki njegov video ili čitam njegove intervjeue. Svaki njegov video je zanimljiv i iz svakog se može puno toga naučiti- zaključio je jedan od najnadarenijih mladih košarkaša Hrvatske.

25. travanj 2024 19:00