StoryEditorOCM
ŠibenikPredstavljeno "Krkino kulturno ljeto"

Bit će pjesme, izložbi, filmova, gladijatora, radionica, koncerata... Za svakog ponešto

Piše šibenski.hr
7. lipnja 2018. - 13:39

Javna ustanova Nacionalni park "Krka" i ove je godine pripremio bogato kulturno ljeto, kojeg su na konferenciji za novinare predstavili Krešimir Šakić, ravnatelj Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ i  Željko Petreš, vanjski suradnik.

Želeći kulturni turizam integrirati u ukupnu ponudu nacionalnog parka, smanjiti opterećenost pojedinih lokaliteta i Nacionalni park „Krka“ predstaviti kao jedinstvenu cjelinu suživota prirode i čovjeka koji su ga oblikovali kroz tisućljeća, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ organizira bogat kulturni program na najljepšoj pozornici u prirodi.

- I sam umjetničko djelo prirode, sa slapovima i bujnom vegetacijom kao kulisama, nadahnuće je glazbenicima, slikarima, glumcima, plesačima u njihovom izričaju, rečeno je na konferenciji.

Krkino kulturno ljeto počinje LegendExpom u Muzeju grada Šibenika, 19.lipnja. Riječ je o projektu putujućih izložbi autorskih radova na temu legendi, mitova i narodnih priča Hrvatske.

Prigodom otvorenja izložbe bit će predstavljen i detaljan program LegendFesta koji će se na Roškom slapu održati 7. i 8. srpnja.

Zvuci Krke

Obiteljski je to festival koji uključuje zabavne umjetničke sadržaje na nekoliko lokacija na Roškome slapu te, kroz interaktivni pristup, posjetitelje uvodi u svijet mitova, legendi i zanimljivih povijesnih priča vezanih za mjesto na kojemu se nalaze. Tema ovogodišnjeg LegendFesta su vile i vilinska bića te priče, legende i mitovi o njima s područja Nacionalnog parka i Šibensko-kninske županije.

Glazbene večeri pod nazivom  "Zvuci Krke – The sounds of the River" startaju 4. srpnja kad će u Skradinu nastupiti Neno Belan. Na Roškom slapu 19.srpnja zapjevati će Đani Stipaničev i Renata Sabljat te 26. srpnja Radojka Šverko. "Zvuci Krke" nastavljaju se i u kolovozu pa će 7. kolovoza na Roškom slapu koncert održati Đani Maršan, s završit će s Ivom Pattierom koji će 23. kolovoza zapjevati u Drnišu.

- Zvuci Krke ugodne su glazbene večeri uz rijeku koje spajaju prirodu i glazbu, a namijenjene su, prije svega, lokalnom stanovništvu, ali i njihovim gostima. Ulaz na sve koncerte je besplatan, kažu organizatori.

Nadalje, i ove godine u organizaciji JU NP "Kraka" održat će se  Burnumske ide – „Bogovi su pali na Burnum“.
Tema ovogodišnjih Ida, XII. po redu, koje će seodržati 13. kolovoza, je rimska mitologija. Posjetitelji će u antičkom ugođaju rimskog vojnog amfiteatra Burnum moći saznati u koga se zaljubio Apolon, tko je muza povijesti, tko je zaštitnik lopova, a tko veseljak među bogovima. Tradicionalni sajamski dio programa ispred amfiteatra i ove godine nudi raznovrstan program, od edukativnih radionica do prezentacije antičkih vještina i legionarske i gladijatorske skupine i njihove opreme.

"Dajmo više za šišmiše"

Kako bi ukazala na posebnost šišmiša, najpoznatijih sisavaca s krilima, i važnost njihove zaštite, Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ već tradicionalno organizira Noć šišmiša pod sloganom „Dajmo više za šišmiše“. Ove godine Noć šišmiša bit će 24.kolovoza u Skradinu.

Obilježavanjem Noći šišmiša nastoje se razbiti predrasude, potaknute brojnim narodnim legendama, o šišmišima kao opasnim životinjama, koje dovode do ugrožavanja njihovih staništa, a i samih šišmiša. Na području NP „Krka“ živi 17 svojti šišmiša, gotovo polovica od ukupnog broja evidentiranih u Hrvatskoj, gdje ih živi 35.

Krkino kulturno ljeto završit će se Green Eye festivalom 31.kolovoza, 1. i 2. rujna u Šibeniku.
Tema ovogodišnjeg Green Eyea, filmskog festivala posvećenog zaštiti okoliša i očuvanja prirode, je "Zdrava eko hrana i izvori pitke vode".

Tijekom festivala prikazivat će se recentni filmski naslovi koji se bave pitanjima konzumerističkog načina života, brze hrane, monopolom velikih prehrambenih lanaca koji diktiraju pravila igre na globalnoj sceni te kako sve to utječe na nas i naš eko sustav.





 

19. travanj 2024 16:59