StoryEditorOCM
ŠibenikNiz tužbenih zahtjeva

Bivši radnici tvrde: Radnicima i tvornici prešanih proizvoda prouzročena šteta od preko 80 milijuna kuna; Doznajte protiv koga su sve podnijeli kaznene prijave, tu ima i poznatih imena

25. svibnja 2018. - 15:50

Bivši radnici Tvornice prešanih proizvoda šibenskog TLM-a,preko odvjetničkog ureda Jere Matića podnijeli su pred Općinskim sudom u Splitu niz tužbenih zahtjeva kojima traže poništenje pravnih poslova sklopljenih među više tvrtki koje povezuje, kako kažu, zajednički cilj a to je osiromašenje TLM TPP-a i TLM Aluminiuma.

Njih 140 potražuje sudskim putem 20 neisplaćenih plaća s kamatama i pune otpremnine, u ukupnom iznosu od 30 milijuna kuna. Dio svojih potraživanja prenijeli su na tvrtku Nove relacije j.d.o.o. Koja je u njihovo ime podnijela i kaznenu prijavu protiv Branimira Lepura i ostalih zbog osnovane sumnje da su TLM TPP-u,a time i radnicima, nanijeli štetu od preko 80 milijuna kuna.

Zbog toga traže hitno postupanje Državnog odvjetništva i USKOK-a kako bi se onemogućilo daljnje stvaranje štete tvrtki, a koje se, ističu, dovršava u postupku stečaja TLM TPP-a na Trgovačkom sudu Zadar, Stalna služba u Šibeniku.

-Od stečajnog upravitelja Ivan Gjurašića tražili smo da ne sklapa štetan ugovor s tvrtkom Impol ulaganja d.o.o., te da pokrene postupak pobijanja štetnih radnji- izjavio je Ivan Svraka- no, stečajni upravitelj ne samo da u zakonskom roku nije poduzeo nikakve radnje u cilju smanjenja štete, već je sklopio štetne ugovore s Impol ulaganjima, s obrazloženjem da ima takav nalog skupštine, ne spominjući da je takva odluka skupštine izglasana većinom koju ima Impol TLM kao većinski vjerovnik i vlasnik Impol ulaganja- kazao je Svraka.

Od DORH-a je zatraženo da pokrene kazneni postupak i protiv stečajnog upravitelja Gjurašića te Impol TLM-a i Impol ulaganja, a od stečajnog suca se očekuje da razriješi stečajnog upravitelja.

Radnici drže da je imovina TLM-a, koju smatraju svojom,na nezakonit način i za višestruko manju cijenu od realne prešla u ruke slovenskog Impola, a da se to nije dogodilo iz imovine su se mogla, tvrdi Svraka, namiriti radnička potraživanja. Stoga pozivaju nadležne institucije da postupe u cilju zaštite prava radnika na dostojanstven život i kažnjavanja pojedinaca i tvrtki za nezakonite radnje.

Tužbu su podnijeli protiv TLM -a Tvornice lakih metala u stečaju, TLM-TPP-a u stečaju, Adriala Plus, TLM Aluminiuma u stečaju, Impol TLM-a, Impol ulaganja, ZagrebMontaže, ZM -Elemesa, ZM-Montala i Jadranske banke Šibenik.

Kaznene prijave preko svog splitskog odvjetnika podnijeli su protiv Branimira Lepura, Dragana Vlahova, Zrinke Vujčić, Nikole Raka, TLM TPP-a, Adriala Plus i Impol ulaganja.

Javnosti su se obratili Ivan Svraka, Josip Bralić i Ankica Grozdanić iz TLM TPP-a, a potporu im je došao dati i kolega iz Valjaonica,TLM Aluminiuma, Branko Petrić.

- Ovo nije protiv nikoga, ovi ljudi samo traže da im se isplate njihova potraživanja, plaće i otpremnine. Ovo nije usmjereno protiv Impola kako neki žele imputirati. Ne, nikako! Neka Impol samo radi i dao bog da dođu opet na preko t isuću radnika. Ali, u privatizaciji je napravljena neviđena pljačka i ta priča se mora dovesti na čistac- kazao je Petrić koji u TLM-u radi od 1973.g.

Posebno sramotnim drži činjenicu da se na završnom (stečajnom) ročištu u ime države nitko nije udostojio doći, za imovinu čija je vrijednost milijardu kuna.- To je prestrašno- zaključio je Petrić.

-Ako ne dobijemo satisfakciju u ovim sporovima, tužit ćemo državu,obratit ćemo se Europskom sudu u Strasbourgu i Europskoj komisiji- poručio je Svraka u ime radnika TLM TPP-a.

18. travanj 2024 14:34