StoryEditorOCM
ŠibenikNovi problem na Staroj cesti

Privilegij ili veza? Dobio 'svoje' stupiće za parking! Šibenska Gradska uprava jednom stanaru uske ulice odobrila je postavljanje stupića na ulici, kako bi mogao parkirati svoj automobil (FOTO)

26. svibnja 2018. - 13:57

– Puno nas na Staroj cesti negoduje među sobom zbog stupića na gradskoj prometnici, postavljenih pod prozorima obiteljske kuće na broju 40, kako bi vlasnik osigurao parking za svoj automobil, no nitko ne želi pozvati novinare. Ja sam se eto, odlučila pod uvjetom da ne otkrijete moj identitet!
Tako se našoj redakciji obratila stanarka te ulice, inače dijela gradske četvrti Građa.

Barem formalno, ovdje nije riječ ni o kakvoj uzurpaciji javne površine, jer vlasnik kuće ima uredno odobrenje gradske uprave za postavljanje stupića, no ova stanarka, zajedno s brojnim drugim susjedima pita se kako je nekome iz gradskih služba uopće palo na pamet izdati odobrenje za takvo zagrađivanje ulice, s obzirom na to s kakvim se prometnim zagušenjima svakodnevno suočavaju na Staroj cesti.

To je naime, dvosmjerna prometnica, međutim, u naravi je mimoilaženje vozila gotovo pa onemogućeno na svakom koraku zbog automobila parkiranih u nizu s desne strane, uza zidove kuća. Kada nema slobodnog parkinga izvan ograđene zone stupića, susjed ih demontira i lagodno smjesti auto, "domišljato" rješavajući problem kakav imaju gotovo svi na Staroj cesti za nekakvu mjesečnu naknadu gradskoj upravi.

– Svi mi naime, parkiramo pod nekim prozorima i zidovima i svi smo makar jednom poželjeli napraviti isto, ali riječ je o javnoj površini, pa me zanima prema kojem kriteriju je taj susjed dobio odobrenje za takvo što, ako komunalni redari s pravom kažnjavaju čak i pokušaje da se pomičnim preprekama na željenim mjestima osigura parkirno mjesto? – pita se ova građanka, uvjerena da rješenje o postavljanju stupića treba poništiti. Kako napominje, nikom ne bi smetalo da su postavljeni uza zid, no ovako, malo tko na Staroj cesti nije zbog toga ogorčen.

Napravila je ona kaže – "osobnu istragu" obijajući vrata gradske uprave ne bi li saznala pojedinosti, međutim, ništa nije saznala osim što joj je i potvrđeno da je rješenje uredno izdao prometni odjel.

– Umjesto da pomaže i sređuje prilike, gradska uprava samo stvara dodatnu konfuziju i to prenosi među stanare – zaključuje ova gospođa, odlučna da stvar istjera i dalje, te najavljuje skupljanje potpisa za peticiju da se jednim smjerom regulira promet na Staroj cesti. Ako je to moguće u susjednoj Istarskoj ulicu, gdje su, zbog strmog uspona uz tvrđavu Barone prometni uvjeti znatno teži, tada će se još lakše provesti na Staroj cesti, s izlazom na uređeni kružni tok na Meterizama.


Prometna jedno, Grad drugo


Sudeći prema odgovoru koji smo dobili iz gradske uprave, upornost ove stanarke u komunikaciji s komunalnim odjelom očito se isplatila:

"S obzirom na nezadovoljstvo stanara Stare ceste, još jednom ćemo provjeriti opravdanost zahtjeva i usklađenost odobrenja s važećim prometnim propisima" – navode u gradskoj upravi, uz napomenu da takva i slična odobrenja izdaje Komunalni odjel na zahtjev stranke, a potom uvjete na terenu utvrđuju službenici Odsjeka za ceste.

– Ma što da su utvrdili, to samo ilustrira zbrku u propisima, jer prometna policija, recimo, navodi zakonsku odredbu po kojoj je na prometnicama užim od četiri metra zabranjeno svako parkiranje, a gradska uprava ovakvim odobrenjima ga potiče i k tome još, podržava protuzakonito sužavanje prometnice – govori Ivana Protega, predsjednica Vijeća gradske četvrti.

Dosta je razočarana, kaže, jer je još prije četiri godine, kada je Vijeće stupilo na dužnost, u prioritete gradske četvrti u službenom dopisu Gradu uvršteno upravo prometno sređivanje Stare ceste, s prijedlogom da se uredi parking za stanare, uz naplatu u borovoj šumi na kraju ulice, no od toga još uvijek nema ništa, a gradskoj upravi odaslan je i prijedlog da se promet regulira jednim smjerom. Svemu tome posvetila je puno truda i vremena, a s opisanim slučajem upoznali su je drugi stanari, jer suglasnost gradske četvrti nije zatražena. No, i Protega je dobila odgovor kako je odobrenje regularno izdano.

– Obišla sam mnoga vrata gradske uprave i na kraju ispadne da zakon vrijedi kako za koga i da će Grad ubrati nekakav sitni prihod po svaku cijenu! – kazala je Ivana Protega.

19. travanj 2024 08:48