StoryEditorOCM
ŠibenikZaslužili aplauz

U knjižnici 'Juraj Šižgorić' otvorena izložba: Katastrofe i spasioci u očima djece

Piše i snimio: Branimir Periša
19. svibnja 2018. - 12:01

Okupljeni na otvaranju izložbe dječjih likovnih radova "Katastrofe i snage sustava Civilne zaštite" u predvorju Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" posvetili su buran aplauz Anđeli Perica, djevojčici iz Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac". Sa svojim uratkom na temu katastrofa i spasilaca Anđela je nacionalna pobjednica likovnog dijela natječaja, koji osmu godinu za redom priređuje Državni ured za zaštitu i spašavanje preko svojih županijskih podružnica, u kategorijama vrtićke djece starijeg uzrasta, osnovaca i učenika s posebnim obrazovnim potrebama, poput Anđele Perica. Ovisno o uzrastu, u konkurenciji su također literarni i fotografski radovi.



Anđele i njezina crteža nije bilo u Šibeniku, jer je poslan u Zagreb na središnju izložbu, poput ostalih koje su prosudbena povjerenstva proglasila najboljima. Više od 200 dječjih crteža u različitim tehnikama koji će u Šibeniku biti izloženi sljedećih dana izbor su među nekoliko tisuća pristiglih radova tijekom cijele godine, istakao je Milovan Kević, pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, u zahvali svim sudionicima natječaja i knjižnici "Juraj Šižgorić" na dragocjenoj pomoći u organizaciji.

– Naši aktivisti odlaze u vrtiće i školske ustanove te educiraju djecu o radu vatrogasaca, Gorske službe spašavanja i Hitne pomoći. Cilj ovog natječaja je da naši najmlađi u svojim radovima predoče vlastiti doživljaj katastrofa i rada služba o čijem radu im govorimo – istakao je Kević.

Zdenka Bilušić iz knjižnice "Juraj Šižgorić", inače članica prosudbenog povjerenstva ovog natječaja, ističe da je svaki put iznenadi koliko intenzivno djeca doživljavaju katastrofe o kojima slušaju i gledaju na televiziji. Pretoče ih u uistinu upečatljive radove, tako da se teško odlučiti za samo tri u svakoj kategoriji, kazala je Bilušić.



U nastavku programa u knjižnici, Milovan Kević i Nikola Blažević, dožupan Šibensko-kninske županije, uručili su priznanja najuspješnijim sudionicima likovnog dijela natječaja.

To su Marino Bilać, Marko Martinić i Ante Prgin u kategoriji starijih predškolaca, Greta Piškulić, Ana Šostera, Tihana Paškov u konkurenciji učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole, a najbolje literarne radove napisale su Gabi Koludrović, Hana Milošević, Veronika Rodić i Lovre Baus.

Najbolji u kategoriji djece s posebnim obrazovnim potrebama su Iva Strićan, Iva Perica, Mario Gulin, Franko Savini, Petra Ivanović i Marko Parat.

26. travanj 2024 05:51