Međunarodni dan svjesnosti o hereditarnom angioedemu Ljubičastim svjetlom obasjana upravna zgrada šibenske Bolnice kako bi  skrenuli pozornost na ovu rijetku bolest

Međunarodni dan svjesnosti o hereditarnom angioedemu

Blještavim ljubičastim svjetlom kojim je šibensko-kninska Opća bolnica u srijedu navečer osvijetlila svoju upravnu zgradu, simbolično je obilježen 16. svibnja, Međunarodni dan svjesnosti o hereditarnom angioedemu.

Od ove rijetke rijetke genetske bolesti od koje u Hrvatskoj boluje stotinjak bolesnika, a u županijskoj Općoj bolnici Šibenik liječi ih se čak 15. 

Ovu bolest odlikuje heterogena klinička slika, javljaju se otekline raznih dijelova tijela, bolovi u trbuhu i dehidracija, a najopasnije od svih otekline grkljana koje mogu dovesti do gušenja i smrti. Zbog raznolikih znakova bolesti "putovanje" do ispravne dijagnoze najčešće traje godinama pa i desetljećima.

– Ovom akcijom željeli smo široj javnosti, liječnicima, pacijentima, ali i onima koji imaju slične smetnje, a još uvijek tragaju za dijagnozom, skrenuti pozornost na ovu rijetku bolest – istaknula je ravnateljica bolnice dr. Sanja Jakelić.


 

Naslovnica Šibenik

Najčitanije