StoryEditorOCM
ŠibenikVREDNIJI OD PČELICE MAJE

Cijeli Šibenik procvjetat će po hitnom postupku!

Piše Katarina Rudan
16. svibnja 2018. - 21:58

Budući da je novoosnovano gradsko poduzeće "Zeleni grad Šibenik", nastalo spajanjem dva komunalna poduzeća "Gradska čistoća" i "Zelenilo", u praksi zaživjelo u veljači ove godine, s uređenjem zelenih površina malo se kasni. Vegetacija je učinila svoje, pa djelatnici "Zelenoga grada" užurbano rade na više lokacija kako bi Šibenik "bljesnuo" i spremno dočekao turističku sezonu.

Posla je na sve strane, a vidljivi su i rezultati. Tako je u glavnom gradskom Parku Roberta Visianija, pokraj Poljane, posađeno sezonsko cvijeće, poškarani grmovi i stabla, uređene su zelene površine na obali, posijana trava na novim lokacijama kao, primjerice, u gradskoj četvrti Meterize. Na kružnim tokovima na prilazima gradu sa strane Ražina i Meteriza uređuju se prave male zeleno-cvjetne oaze.


Prvi put na zelenoj površini ispred Krešimirova doma, u središtu grada u kojem je smještena i gradska uprava, posađeno je sezonsko cvijeće. Na toj i još nekim lokacijama postavljen je ili će ovih dana biti postavljen sustav navodnjavanja. No, kako u "Zelenom gradu" nemaju stručnih osoba za taj posao, morali su angažirati privatnu tvrtku. Već sljedeće godine, kaže direktor novoosnovanog gradskog poduzeća Novica Ljubičić, i sustav navodnjavanja travnatih i cvjetnih površina radit će "njegovi" ljudi, jer će tijekom zime, kad je posla manje, dvojicu djelatnika poslati na osposobljavanje. Do sezone će obnoviti i gradske fontane i stići će sve poslove obaviti, ali - kaže Ljubičić - za budući kvalitetan rad i doslovno pretvaranje u djelo krilatice "Za ljepši i čišći grad" treba doista raditi planski te izgled i čistoću grada dignuti na višu razinu.

- Prema planu koji je bivše gradsko poduzeće "Zelenilo" predložilo Gradskom vijeću Šibenika za ovu godinu, kad bismo uređivali i održavali sve zelene površine na cjelokupnom području grada Šibenika, troškovnik bi iznosio oko deset milijuna kuna. Međutim, budući da je u gradskom proračunu za ovu godinu za tu namjenu planirano 2,9 milijuna kuna, to je nemoguća misija. Prioritet su nam zelene površine u samom - ajmo reći - užem dijelu grada. Posla je ka u priči, radimo kao "hitna služba" i naši radnici, doslovno, lete s jedne lokacije ne drugu. Moramo što prije oplemeniti zelene i javne površine, izlazimo na teren i na poziv građana... Za sljedeću godinu napravit ćemo katalog zelenih površina na cjelokupnom području grada, odrediti koje površine i kako bi trebale biti uređene. Na temelju kataloga utvrdit ćemo cjenik i troškovnik te taj svojevrsni projekt uređenja i održavanja gradskih zelenih površina predložiti Gradu - govori direktor Ljubičić.

Kako bi uprihodili koju kunu više, "Zeleni grad Šibenik" javlja se na javne natječaje te dobiva poslove uređenja i održavanja zelenih površina u vlasništvu poduzeća ili ustanova.

- Trenutno radimo na uređenju okoliša POS-ovih zgrada na Šubićevcu. Javili smo se na natječaj županijske Opće bolnice Šibenik, ponude su otvorene i tu dobro stojimo te se nadamo da ćemo za desetak dana potpisati ugovor o održavanju zelenih površina u krugu bolnice. Inače, iz bivšeg "Zelenila" u novo poduzeće došlo je 18 ljudi. Dosta ih je na bolovanju i trenutno ih desetak radi na poslovima uređenja i održavanja zelenih površina. Budući da planiramo širiti tu djelatnost te u funkciju staviti i rasadnik na Biocima, kojim je upravljalo "Zelenilo", a koji je zapušten, bit ćemo primorani zaposliti nove ljude - ističe Ljubičić.


Traži se koncesionar za skidanje grafita i žvakaćih guma

Nedavno je "Zeleni grad Šibenik" na leasing nabavio specijalni stroj, čistilicu za kamene ulice u staroj gradskoj jezgri i njezinim rubnim dijelovima, vrijedan 1,9 milijuna kuna. Čistilica u sebi ima deterdžent, pere i usisava prljavu tekućinu, tako da iza nje nema nikakvih ostataka, ali s poda ne "skida" žvakaće gume.
- Grad je raspisao natječaj za davanje koncesije za djelatnost skidanja grafita i žvakaćih guma i nadamo se da će i to biti riješeno. A "Zeleni grad" će se truditi raditi, što više i što bolje, u djelokrugu naših poslova, jer grad je prepun turista i ne možemo dozvoliti da hodaju po razgaženim sladoledima ili masnim ulicama - kaže Ljubičić.

19. travanj 2024 22:10