VREDNIJI OD PČELICE MAJE Cijeli Šibenik procvjetat će po hitnom postupku!

VREDNIJI OD PČELICE MAJE

Budući da je novoosnovano gradsko poduzeće "Zeleni grad Šibenik", nastalo spajanjem dva komunalna poduzeća "Gradska čistoća" i "Zelenilo", u praksi zaživjelo u veljači ove godine, s uređenjem zelenih površina malo se kasni. Vegetacija je učinila svoje, pa djelatnici "Zelenoga grada" užurbano rade na više lokacija kako bi Šibenik "bljesnuo" i spremno dočekao turističku sezonu.

Posla je na sve strane, a vidljivi su i rezultati. Tako je u glavnom gradskom Parku Roberta Visianija, pokraj Poljane, posađeno sezonsko cvijeće, poškarani grmovi i stabla, uređene su zelene površine na obali, posijana trava na novim lokacijama kao, primjerice, u gradskoj četvrti Meterize. Na kružnim tokovima na prilazima gradu sa strane Ražina i Meteriza uređuju se prave male zeleno-cvjetne oaze.


Prvi put na zelenoj površini ispred Krešimirova doma, u središtu grada u kojem je smještena i gradska uprava, posađeno je sezonsko cvijeće. Na toj i još nekim lokacijama postavljen je ili će ovih dana biti postavljen sustav navodnjavanja. No, kako u "Zelenom gradu" nemaju stručnih osoba za taj posao, morali su angažirati privatnu tvrtku. Već sljedeće godine, kaže direktor novoosnovanog gradskog poduzeća Novica Ljubičić, i sustav navodnjavanja travnatih i cvjetnih površina radit će "njegovi" ljudi, jer će tijekom zime, kad je posla manje, dvojicu djelatnika poslati na osposobljavanje. Do sezone će obnoviti i gradske fontane i stići će sve poslove obaviti, ali - kaže Ljubičić - za budući kvalitetan rad i doslovno pretvaranje u djelo krilatice "Za ljepši i čišći grad" treba doista raditi planski te izgled i čistoću grada dignuti na višu razinu.

- Prema planu koji je bivše gradsko poduzeće "Zelenilo" predložilo Gradskom vijeću Šibenika za ovu godinu, kad bismo uređivali i održavali sve zelene površine na cjelokupnom području grada Šibenika, troškovnik bi iznosio oko deset milijuna kuna. Međutim, budući da je u gradskom proračunu za ovu godinu za tu namjenu planirano 2,9 milijuna kuna, to je nemoguća misija. Prioritet su nam zelene površine u samom - ajmo reći - užem dijelu grada. Posla je ka u priči, radimo kao "hitna služba" i naši radnici, doslovno, lete s jedne lokacije ne drugu. Moramo što prije oplemeniti zelene i javne površine, izlazimo na teren i na poziv građana... Za sljedeću godinu napravit ćemo katalog zelenih površina na cjelokupnom području grada, odrediti koje površine i kako bi trebale biti uređene. Na temelju kataloga utvrdit ćemo cjenik i troškovnik te taj svojevrsni projekt uređenja i održavanja gradskih zelenih površina predložiti Gradu - govori direktor Ljubičić.

Kako bi uprihodili koju kunu više, "Zeleni grad Šibenik" javlja se na javne natječaje te dobiva poslove uređenja i održavanja zelenih površina u vlasništvu poduzeća ili ustanova.

- Trenutno radimo na uređenju okoliša POS-ovih zgrada na Šubićevcu. Javili smo se na natječaj županijske Opće bolnice Šibenik, ponude su otvorene i tu dobro stojimo te se nadamo da ćemo za desetak dana potpisati ugovor o održavanju zelenih površina u krugu bolnice. Inače, iz bivšeg "Zelenila" u novo poduzeće došlo je 18 ljudi. Dosta ih je na bolovanju i trenutno ih desetak radi na poslovima uređenja i održavanja zelenih površina. Budući da planiramo širiti tu djelatnost te u funkciju staviti i rasadnik na Biocima, kojim je upravljalo "Zelenilo", a koji je zapušten, bit ćemo primorani zaposliti nove ljude - ističe Ljubičić.


Traži se koncesionar za skidanje grafita i žvakaćih guma

Nedavno je "Zeleni grad Šibenik" na leasing nabavio specijalni stroj, čistilicu za kamene ulice u staroj gradskoj jezgri i njezinim rubnim dijelovima, vrijedan 1,9 milijuna kuna. Čistilica u sebi ima deterdžent, pere i usisava prljavu tekućinu, tako da iza nje nema nikakvih ostataka, ali s poda ne "skida" žvakaće gume.
- Grad je raspisao natječaj za davanje koncesije za djelatnost skidanja grafita i žvakaćih guma i nadamo se da će i to biti riješeno. A "Zeleni grad" će se truditi raditi, što više i što bolje, u djelokrugu naših poslova, jer grad je prepun turista i ne možemo dozvoliti da hodaju po razgaženim sladoledima ili masnim ulicama - kaže Ljubičić.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije