StoryEditorOCM
ŠibenikGastro tura

Kuhačom po svijetu: Učenici, roditelji i nastavnici Osnovne škole Vrpolje i Područne škole Perković "proputovali" su kuhinjama devet europskih zemalja

Piše Katarina Rudan
15. svibnja 2018. - 16:11

Učenici, roditelji i nastavnici Osnovne škole Vrpolje i Područne škole Perković, koje zajedno imaju 51 učenika, "proputovali" su, u povodu Dana Europe i Europskog tjedna, kuhinjama devet europskih zemalja. Konkretno, pripremali su hranu po kojoj je neka europska zemlje poznata, a onda su je u školskoj dvorani izložili, blagovali i nagradili najuspješnije razrede koji su predstavljali pojedinu državu.

– Sve to ne bismo mogli da nije bilo podrške roditelja, koji su, kao i učenici, objeručke prihvatili ideju te pomogli svojoj djeci u spremanju hrane. U ovu prigodnu manifestaciju u povodu Dana Europe, kojoj je cilj promicanje kulture drugih naroda i širenje tolerancije prema drugima, bili su uključeni učenici od petog do osmog razreda matične škole Vrpolje i područne
škole Perković, koji su se pobrinuli za kuhinju jedne od osam europskih zemalja, dok su učenici četvrtog razreda iz Vrpolja predstavljali Hrvatsku. Na stolovima su se našli specijaliteti kuhinje iz Italije, Bugarske, Finske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Grčke – rekao nam je učitelj Karlo Klarin, profesor talijanskog i češkog jezika.

Prvi put su, na inicijativu profesorice geografije Antonije Petković, na poseban, originalan način Dan Europe obilježili prošle godine. Razmijenili su tada pakete slatkiša s 12 škola iz 12 europskih država. S tom originalnošću nastavili su i ove godine, a u pripremi i organizaciji svega, uz nastavnike Petković i Klarina, svoj obol su dali i profesorica talijanskog jezika Jelena Vukičević, informatičarka Ana Peran i nastavnik tjelesnog Leo Klarin. Svaka zemlja imala je prigodno uređen štand, a na njima specijaliteti: od talijanske pizze, lazanja, grčkih sireva, Schwarzwald torte, karelijskih piroški, feta sira, pite od krumpira, bureka, šumske salate i drugih specijaliteta.

Učenici osmog razreda, koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu, donijeli su roštilj i ispekli ćevape i njemačke roštilj kobasice. Na štandu Hrvatske našlo se svega: od pancete, pršuta, sira, suhih smokava do trešanja. A bilo je i ocjenjivanja. Nagradu publike odnijela je Hrvatska, učenici su najboljim ocijenili ponudu Bosne i Hercegovine, dok je stručni žiri, kojeg su činili svi nastavnici koji su bili na manifestaciji, prvo mjesto za najbolje uređen štand, kvalitetu jela i trud koji su učenici uložili dodijelio Francuskoj. Drugo mjesto pripalo je Italiji, a treće su podijelile Njemačka i Velika Britanija.

– Bilo je prekrasno i već sada smo počeli razmišljati kako ćemo obilježiti Dan Europe sljedeće godine. Bit će novih iznenađenja, a želja nam je da ova manifestacija postane tradicija naše škole – na kraju će Karlo Klarin.

19. travanj 2024 04:20