StoryEditorOCM
ŠibenikPredsjednica na Žirju

Kolinda posebno pozdravila žirajske branitelje i zapjevala "Poljubi zemlju" s klapom Žirje

Piše Ivo Mikuličin
19. travnja 2018. - 19:56


Pjesmom "Poljubi zemlju" klapa Žirje dočekala je predsjednicu republike Kolindu Grabar - Kitarović. Vidljivo dirnuta, predsjednica se u pjesmi pridružila klapi, te tako na simboličan način dala potporu otoku, koga snažno drma tihi proces umiranja karakterističan za jadranske škoje. Vodovod, elektrifikacija zapadnog dijela otoka, trgovina, nautički turizam, obnova bogatog žirajskog polja. To je samo dio problema, koji muče Žirjane na početku 21. stoljeća.

Na otoku, koji je zimi gotovo pust predsjednicu su dočekali predstavnici svih žirajskih generacija. I 6-mjesečna Mihaela, unuka žirajskog ratnika Gorana Grguričina, i povratnik iz Kanade Alavko Rogić, i gradski vijećnik Anton Dobra, i predstavnici Mjesnog odbora, DVD-a, te novosnovane udruge ŽOS (Žirje otok sreće).
U pratnji župana Gorana Pauka i šibenskog gradonačelnika Željka Burića predsjednica je potom obišla legendarnu žirajsku bitnicu na Zvizduljama. Utvrdu, koja je imala izuzetnu ulogu u obrani Šibenika, Dalmacije i Hrvatske.

O žirajskim danima ponosa i slave Kolindi i njezinoj pratnji govorio je ratni zapovjednik bitnice Miro Alić.
- S legendarne žirajske bitnice, gdje su obranjeni Šibenik i Hrvatska, šaljem pozdrav svim hrvatskim braniteljima - istaknula je predsjednica.
Prije odlaska na otok Prvić predsjednica je još jednom zapjevala s mještanima i klapom Žirje. Zazvonila je pjesma u slavu pothvata topnika sa Zečeva "Nije jedan, već su pala oba, Hrvatska se Šibenikom diči".

19. travanj 2024 17:38