StoryEditorOCM
ŠibenikPredsjednički tretman

Potpisan ugovor o korištenju Minerske za uređenje posjetiteljskog centra u Kanalu sv. Ante; "Skladište straha" postaje "dnevni boravak" Šibenčana

Piše Šibenski.hr
19. travnja 2018. - 15:04

Danas je u Šibeniku uz prisustvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović župan Goran Pauk u ime Šibensko-kninske županije potpisao Ugovor s ministrom državne imovine Goranom Marićem o dodjeli na korištenje bivše vojne nekretnine Minerska za potrebe provedbe druge faze Projekta Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku. Nositelj projektne i daljnje aktivnosti valorizacije je JU Priroda Šibensko-kninske županije, a projekt obuhvaća uređenje Posjetiteljskog centra.

Prema navođenju ravnateljice Javne ustanove Priroda, Anite Babačić Ajduk budući posjetiteljski centar, bi prema idejnom rješenju i arhitektonskom projektu obuhvaćao centralnu zgradu sa informativnim dijelom za posjetitelje, suvenirnicu, multimedijalno-prezentacijsku i konferencijsku dvoranu, sanitarni čvor, te višenamjenski istraživački laboratorij, edukativni i gastro-prezentacijski centar.

Ovim značajnim potpisivanjem navedenog ugovora Šibensko-kninska županija kao korisnik nekretnine i kao osnivač Javne ustanove Priroda koja zakonski upravlja navedenim prostorom, rješava imovinsko-pravne odnose koji su preduvjet realizacije uređenja posjetiteljskog centra koji će se financirati od strane fondova EU u vrijednosti 26 mil. kn.

Turistička valorizacija Kanala sv. Ante u Šibeniku ima procesualni karakter. Početak procesa zapravo datira iz 2010. godine i u prvoj fazi označilo ga je prethodno uređenje šetnice. Time je osim stavljanja u službu razvoja turizma, uređena šetnica u Minerskoj dobila javnu namjenu i postala tzv. "dnevni boravak" brojnih građana te se svakodnevno koristi od strane lokalnog stanovništva, ali i sve brojnijih turista.

Gospodarski potencijal navedenog prostora već sad je izniman, a to će tek posebice postati sanacijom i revitalizacijom zaštićenog kulturnog dobra Tvrđave sv. Nikole koja se od lani nalazi na Popisu svjetske baštine UNESCO-a. Kanal sv. Ante proglašen je njezinom buffer zonom, čime Minerska kao takva postaje ključna za zaštitu UNESCO-vog spomenika kulture - bisera renesansne fortifikacijske arhitekture za koji su već osigurana sredstva od strane EU fondova za izradu projektne dokumentacije.

Upravo UNESCO-ovu zaštitu tvrđave sv. Nikole, koja pokriva, kao okolni prostor, i kanal sv. Ante, treba sagledavati kao dokidanje granice u pristupu očuvanju prirodnog i kulturnog nasljeđa, što će dodatno biti veliki poticaj inkluziji cijelog ovog područja u gospodarski, kulturni i urbani život Šibenika.


 

24. travanj 2024 22:39