StoryEditorOCM
ŠibenikUčenici OŠ Fausta Vrančića

"Predsjednice, kako je držati Hrvatsku u rukama"?! (FOTO)

Piše M. L.
17. travnja 2018. - 20:04

Koja joj je pjesma najdraža, koja bajka, časopis, boja i grad, ali i kako je to imati Hrvatsku u rukama? Sve je to zanimalo učenike najstarije osnovne škole u Šibeniku - OŠ Fausta Vrančića, koje je prvog dana svog boravka u Šibeniku posjetila predsjednica RH Kolind Grabar Kirarović.

Šibenski osnovci su tako saznali da predsjednica najviše voli plavu boju, da joj je Šibenik jedan od najdražih gradova u Hrvatskoj i zato što je njezin suprug podrijetlom iz Šibenika, ali i da su njezina dva sina, danas 15-godišnji i 17-godišnji tinejdžeri, redovito dolazili na otvorenje i sudjelovali u Međunarodnom dječjem festivalu te da joj je „Grga Čvarak“ bila jedna od najdražih pjesmica u djetinjstvu, kao i da voli čitati Vesnu Parun. Odgovorila je i na pitanje kako se postaje predsjednica i govorila zašto je važno da mladi masovno ne odlaze u inozemstvo.

A stihovi pjesnikinje rođene u Zlarinu bili su povod da se Grabar-Kitarović u Šibeniku uključi u projekt Hrvatska čita. Uz predsjednicu, priču o Mačku Džingiskanu i Mikiju Trasiju učenicima okupljenim u školskoj sportskoj dvorani sjajno su, izražajno, tečno i bez greške, čitale Lara iz 2. razreda i Franka iz 6. razreda!

Predsjednica je učenicima govorila i o tomu koliko je važno čitati i koliko je to važno ne samo zbog obrazovanja već i poticanja kreativnosti. Najavila je da će njezin ured promicati projekt čitanja i pisanja. Oni koji pročitaju najviše knjiga u školi bit će nagrađeni, a također i oni koji budu napisali pismo s najboljim i najzanimljvijim idejama i porukama. Male Šibenčane pozvala je i da pišu o tomu u kakvoj bi Hrvatskoj voljeli živjeti!

Kolinda Grabar Kitaorivć posjetila je i crkvu sv. Frane, ujedno i svetište prvog hrvatskog sveca sv. Nikole Tavelića te samostanski muzej.

 
 

24. travanj 2024 09:00