StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenske novitade

Doznajte sve najnovije i najvažnije informacije iz Krešimirovog grada

Piše Promo
16. travnja 2018. - 11:43

Za sustav odvodnje 397 milijuna kuna

U listopadu ove godine počet će izgradnja sustava odvodnje za jugoistočni dio grada, a rok izvršenja je četiri godine. Rečeno je to nedavno i u šibenskoj gradskoj vijećnici prigodom potpisivanja ugovora o sufinanciranju projekta "Sustav vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Šibenik". Ukupna vrijednost projekta je 397 milijuna kuna, a sufinancira se sredstvima iz europskog Kohezijskog fonda u iznosu od 68,51 posto ukupnog iznosa, odnosno s 272 milijuna kuna. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Hrvatske vode sudjeluju u financiranju s 24 posto ukupnog iznosa sredstava, odnosno sa 125 milijuna kuna, a preostali dio financirat će nositelj investicije "Vodovod i odvodnja Šibenik" d.o.o. Ugovore o sufinanciranju projekta, koji će pridonijeti unaprjeđenju javnog vodoopskrbnog sustava, kao i razvoju sustava prikupljanja i obrade otpadnih voda, potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor "Vodovoda i odvodnje Šibenik" d.o.o.Frane Malenica.
Ovaj projekt nastavak je izgradnje sustava odvodnje za jugoistočni dio grada, ali predviđa i zamjenu starog, trošnog sustava u samom centru Šibenika, što će povećati kvalitetu života našim sugrađanima – kazao je tom prigodom zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.


– Potpisivanjem ugovora osiguravamo financijsku konstrukciju za realizaciju ovog projekta. Riječ je o opsežnim radovima i nizu zahvata u prostoru koji bi trebali biti okončani do 2022. godine – kazao je ministar Tomislav Ćorić te čestitao svima koji su sudjelovali u dosadašnjoj fazi realizacije projekta.

Direktor "Vodovoda i odvodnje Šibenik" Frane Malenica istaknuo je kako je posrijedi jedan od najznačajnijih projekata u razvoju javne vodoopskrbe i odvodnje grada Šibenika u posljednjih desetak godina. U tijeku je javna nabava za izgradnju mreže sustava vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Šibenik. Projekt obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju 50,64 kilometra sustava odvodnje te rekonstrukciju 35,36 kilometara vodoopskrbne mreže na području Brodarice, Podsolarskog, otoka Krapnja, Jadrtovca te u ulicama na užem području Šibenika.
Projektom je predviđena i izgradnja 11 novih kanalizacijskih crpnih stanica i oko 1500 priprema za kućne priključke na sustav odvodnje, a vrijednost nabave je 224,845.839 kuna. Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković kazao je da će projekt značajno pridonijeti zaštiti okoliša i mora na području grada Šibenika, ali i daljnjem turističkom razvoju grada, te zdravijem i kvalitetnijem životu njegovih stanovnika.

Potaknimo trgovinu u staroj gradskoj jezgri

Nedavno je u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" predstavljen akcijski plan oživljavanja maloprodaje u šibenskoj povijesnoj jezgri. Mjere obuhvaćene planom rezultat su istraživanja provedenih kroz projekt "RetaiLink", koji je sufinanciran europskim novcem, a u njega su bili uključeni obrtnici u staroj gradskoj jezgri, lokalna vlast te lokalna akcijska grupa (LAG).
Prvi sastanak održan je u listopadu 2015. godine, kad se ujedno i rodila ideja o okupljanju i udruživanju trgovaca stare gradske jezgre u lokalnu akcijsku grupu. Mjere koje je definirao akcijski plan oživljavanja maloprodaje u staroj gradskoj jezgri upućuju na nužnost suradnje između trgovaca i gradske uprave.
Istraživanje je pokazalo da treba raditi i na povećanju atraktivnosti stare gradske jezgre s ciljem ublažavanja efekta sezonalnosti, i to marketinškim aktivnostima usmjerenim na povećanje vidljivosti trgovačke ponude te poboljšanjem pristupačnosti staroj gradskoj jezgri. Dodatna organizirana događanja također su dio plana.
Internetska stranica

– Osmišljavanjem manifestacija i nudeći sadržaje koji su građanima atraktivni nastojao se stvoriti pozitivan efekt i privući ljude u našu staru jezgru. Brojni festivali, glazbeni i kulturni sadržaji, blagdanske manifestacije i sajmovi privlače posjetitelje, a protok ljudi uvijek je prilika i za rad trgovina te ugostiteljstva. Gradilišta u staroj jezgri pokazatelj su zaokreta koji se dogodio, a ovaj akcijski plan izvrstan je pokazatelj što dodatno trebamo raditi. Među prioritetima je svakako problematika nedostatka parkirnih mjesta, koja će biti značajno smanjena izgradnjom podzemne garaže ispod glavnog gradskog trga – rekao je gradonačelnik Željko Burić. Na predstavljanju akcijskog plana govorili su i Petar Mišura, pomoćnik pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika, ujedno i voditelj projekta, Zdravko Bogdan, predstavnik agencije "Kreator", izrađivača plana, Kristijan Domdjoni, predstavnik Udruge poduzetnika stare gradske jezgre, i Marko Chiabov, predstavnik Društva arhitekata Šibenik. U sklopu projekta predstavljena je i internetska stranica "Idemo do grada", platforma namijenjena poduzetnicima, odnosno obrtnicima, koja nudi besplatno oglašavanje njihovih trgovina, prodajnog asortimana te akcija i posebnih ponuda. Osim na web-stranici, oglašavanje se odvija i preko društvenih mreža, točnije istoimene Facebook stranice "Idemo do grada". Na taj način maloprodajne aktivnosti u samom centru Šibenika postaju bliže potencijalnim kupcima, čime se postiže i zadržavanje i boravak u povijesnoj jezgri Šibenika.

Počinje obnova vrtića 'Vidici'

Gradonačelnik Željko Burić potpisao je ugovor s predstavnicima tvrtke "Projekt Inženjering" d.o.o. iz Požege, izvođačem radova energetske obnove na Dječjem vrtiću "Vidici". Ugovorni rok izvođenja radova je 16 mjeseci.
– Ovo je samo jedan u nizu projekata energetske učinkovitosti za koji je Grad Šibenik pripremio projektnu dokumentaciju i uspješno ostvario nepovratna sredstva. Do sada su na području grada obnovljena tri objekta: Sportska dvorana Baldekin, dvorana Miminac te Dječji vrtić "Kućica", a objavljen je i postupak javne nabave za energetsku obnovu Osnovne škole Jurja Šižgorića, za koju smo također ostvarili sufinanciranje u iznosu od čak 73 posto. Uz pomoć sredstava Ministarstva i Fonda te vlastitim ulaganjima moderniziramo dotrajale objekte javne namjene i vraćamo im stari sjaj – kazao je gradonačelnik Željko Burić. Ukupna vrijednost radova iznosi 4,8 milijuna kuna. Iz Europskog fonda za regionalni razvoj za tu su namjenu Gradu Šibeniku odobrena nepovratna sredstva u iznosu od 1,5 milijuna, a iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini 1,3 milijuna kuna.

– S radovima ćemo, radi sigurnosti djece i djelatnika vrtića, početi početkom srpnja, a do tada će se obaviti svi pripremni radovi. Posao će biti odrađen sukladno pravilima struke i zadanom troškovniku, a vjerujemo kako će i rok završetka radova biti znatno kraći od onog predviđenog ugovorom – kazao je Krešimir Krizmanić, direktor tvrtke "Projekt Inženjering" d.o.o. Podsjetimo da je Grad Šibenik na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja u veljači 2018. godine prijavio još dva projekta energetske obnove dječjih vrtića "Građa" i "Šibenski tići", a za koja je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost već izdao izjave o spremnosti dokumentacije, te su u pripremi projektne prijave energetske obnove za još pet zgrada.

Oživimo Stari pazar

Gradonačelnik Željko Burić i predstavnici Društva arhitekata Šibenik objavili su krajem ožujka pokretanje javnog natječaja za izradu idejnog rješenja oživljavanja Starog pazara. Cilj je ovog eksperimentalnog tipa natječaja, koji se prvi put provodi u Hrvatskoj, pokušati doći do novog pristupa u oblikovanju javnih prostora.
– Prostor Starog pazara, usprkos relativno novoj obnovi, nažalost, među građanima nije zaživio. Ovim natječajem želimo postići da centar Šibenika, ono što je naše bogatstvo u kulturnoj i turističkoj ponudi, bude sustavno osmišljen uz izravno uključivanje svih građana. Riječ je o prostoru koji je sastavni dio užeg centra grada i vjerujemo kako će rješenja koja će donijeti ovaj natječaj unijeti novi život u Stari pazar te postati dijelom projekta revitalizacije stare gradske jezgre – istaknuo je gradonačelnik Željko Burić. Društvo arhitekata Šibenik provoditelj je natječaja te je, u suradnji s Gradom Šibenikom, izradilo Program za prostornu analizu i idejnu skicu prostora Starog pazara u Šibeniku.

– Pomoću ovog modela natječaja pokušala se izbjeći hiperprodukcija radova s jedne strane, istovremeno nudeći naručitelju, Gradu Šibeniku, veći izbor radova koji su prošli filter struke. Uz prijavu na natječaj potrebno je poslati portfolio i tekstualni osvrt na temelju kojih će se obaviti selekcija. Tonči Žarnić, nagrađivani profesor s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, u prvoj fazi odabrat će maksimalno pet autora ili timova za koje smatra da su najbolje odgovorili na kontekst prostora Starog pazara. Svi selektirani radovi potom će se prezentirati javnosti za javnu raspravu –kazao je Marko Chiabov iz Društva arhitekata Šibenik.

Za šetnicu na Krapnju 370 tisuća kuna

Grad Šibenik je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije potpisao ugovor za provedbu projekta "Adaptacija šetnice na otoku Krapnju" u okviru javnog poziva za dostavu projektnih prijedloga za Program razvoja otoka u 2018. godini. Cilj programa je stvaranje preduvjeta za održiv gospodarski i društveni razvoj povećanjem kvalitete života na otocima kroz poticanje razvoja otočnih specifičnosti.

– Naši naseljeni otoci integralni su dio grada Šibenika te nastojimo da se ulaganja u komunalnu infrastrukturu ni po čemu ne razlikuju od ulaganja u infrastrukturu drugih dijelova grada. Ukupna je vrijednost nepovratnih sredstava koje je Grad Šibenik dobio ovim ugovorom 370.000 kuna, a u sklopu istog programa Grad Šibenik je prijašnjih godina uredio dva potpuna nova i opremljena dječja igrališta na otocima Krapnju i Žirju, te je na Žirju sanirao staru i dotrajalu cestu koja spaja uvalu Muna sa selom, takozvani Stari put – rekao je gradonačelnik Željko Burić. Projekt adaptacije šetnice na otoku Krapnju obuhvaća uređenje šetnice duž obale otoka, ukupne dužine 1320 metara, koja je u vrlo lošem stanju zbog djelovanja mora i vjetra. Također, projektom je predviđeno uređenje postojeće pješačke površine, izgradnja 160 metra novog dijela šetnice te uređenje odmorišta i pristupa plaži. U tijeku je natječaj za izvođača radova, a planirano trajanje radova je dva mjeseca.

Centar za socijalnu skrb uskoro će u zgradu TEF-a

Gradonačelnik Željko Burić održao je prošlog tjedna radni sastanak s državnom tajnicom Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margaretom Mađerić. Sastanku su nazočili zamjenici gradonačelnika Paško Rakić i Danijel Mileta, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić te pročelnik Upravnog odjela za upravljanje gradskom imovinom Tihomir Paškov. Na sastanku se razgovaralo o skorašnjem preseljenju dijela ureda Centra za socijalnu skrb Šibenik u prostorije upravne zgrade TEF-a, te o aktualnim natječajima koje provodi Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.
– Dogovor oko preseljenja Centra, koji sada djeluje u neadekvatnim uvjetima, postignut je tijekom posljednjeg posjeta ministrice Nade Murganić Šibeniku. Vjerujem da će se Centar preseliti u što skorije vrijeme, te će početi s radom u prostorima koji su primjereni opsegu i važnosti posla kojim se bave – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Državna tajnica Margareta Mađerić zahvalila je Gradu Šibeniku na iskazanom trudu u rješavanju ove problematike. Nakon završetka sastanka državna je tajnica, u pratnji ravnateljice Centra za socijalnu skrb Davorke Grbac-Plavčić, obišla upravnu zgradu TEF-a te je posjetila Udrugu za osobe s intelektualnim teškoćama "Kamenčići". Također je obišla i Dječji vrtić "Ljubica" u Crnici, gdje Grad Šibenik planira izgraditi novi vrtić te je projektnu dokumentaciju prijavio za financiranje na natječaj za poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama/dječjim vrtićima u 2018. godini, koji provodi Ministarstvo demografije, obitelji, mladih i socijalne politike.


 

23. travanj 2024 12:28