SDP alarmira javnost Šibenik je pred bankrotom! Restović: Kad god je HDZ na vlasti, "potaraca" gradsku blagajnu

SDP alarmira javnost

- Gradske financije su u katastrofalnom stanju, što nas ne čudi, jer znamo kad god je HDZ na vlasti, "potaraca" gradsku blagajnu na ovaj ili onaj način- ocijenio je šef SDP-a Šibenika Tonči Restović, na konferenciji za novinare,posvećenoj predbankrotnom stanju šibenskog proračuna. Jer, Šibenik je jedini u Dalmaciji koji ima kontinuirani rast ukupnih i dospšjelih obveza u zadnje 4 godine. Ukupne obveze narasle su za 61 posto i sa zadnjim danom 2017. čine pola godišnjeg prihoda po čemu je Šibenik bez premca u Dalmaciji. Neplaćene obveze, pak, narasle su za 46 posto i čine gotovo četvrtinu godišnjeg prihoda, i po tome je Šibenik, također, prvak Dalmacije.

SDP je,kazao je Restović, upravo zbog toga da se nekako prevenira još gora financijska situacija, serijom vijećničkih pitanja upozoravao gradonačelnika na moguće posljedice, a zatražili su i sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća.

- Tražili smo hitnu tematsku sjednicu zbog straha da će sutra doći u pitanje i plaće zaposlenih koje se alimentiraju iz gradskog proračuna, jer Grad duguje svima i dobavljačima, i izvođačima, čak i državi, 1,2 milijuna kuna po osnovi PDV-a- objašnjava Restović.

- Najveći je problem- dodat će- što će se sve ovo, kad se računi budu svodili na nulu, prelomiti preko leđa građana koji nemaju baš nikakav utjecaj na trošenje proračunskih sredstava- zaključio je čelnik šibenskog SDP-a. Pozvao je gradonačelnika Željka Burića, da u ovakvim okolnostim makar smanji troškove za PR, jer ovo nije izborna godina, pa bar sada može reducirati takve izdatke u korist besplatnog obroka u školama ili smanjenja cijena dječjih vrtića.

U protekle četiri godine (2013.- 2017.) stanje gradskih financija postalo je još gore, ustvrdio je SDP-ov gradski vijećnik joško Šupe.
-Svi gradovi u Dalmaciji, na čije je financije kao i na šibenske, negativan utjecaj imala tzv. mini-porezna reforma na koju se poziva gradonačelnik Burić, imaju uravnotežene proračune, samo je u Šibeniku došlo do pada proračunskih prihoda iako je udvostručena komunalna naknada.Razlog nisu ni navodni dugovi i krediti koje, tvrdi gradonačelnik, Grad mora vraćati zbog završetka radova na nekim objektima, jer je upravo 2014., početna godina Burićevog mandata, jedina okončana u plusu. Razlog je neracionalnost, financijska nedisciplina i toleriranje kršenja ugovornih obveza- smatra Šupe.

U prilog tome navodi kako Grad vraća kredit privatnog investitora Obonjan Rivijere, s kojim nije trebao imati nikakve veze, a stanje neplaćenih kreditnih rata na kraju 2017. iznosi1,5 milijuna kuna, a u ožujku 2018. već se popelo na 2,5 milijuna. S druge strane, radovi na plaži Brodarica prekoračeni su za 2,2 milijuna, za Spotrsko-rekreacijski centra Ražine za 850 tisuća, a u kampanji za nerazvrstane ceste potrošilo se 1,5 milijuna kuna više nego je proračunom planirano. Podignuto je ukupno 38, 2 milijuna kuna kredita, u odnosu na 9,8 milijuna u prethodnom mandatu.

Grad troši više nego uprihoduje i Šibenik nije solventan za razliku od ostalih gradova u okruženju- konstatirao je Šupe i dodao: - Nevjerojatno je da gradonačelnik može i pmisliti da je rješenje dubioza od čak 98 milijuna kuna- 26 milijuna kuna akumuliranog proračunskog manjka, 34 milijuna kuna novostvorenih obveza i 38 milijuna podignutih kredita- privatizacija komunalnih gradskih tvrtki u vlasništvu grada. To bi- poručio je Restović- bila potpuna katastrofa jer vodi smanjenju kvalitete javnih usluga za koje građani skupo plaćaju, a na kraju Grad još ostaje i bez svoje imovine.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije