StoryEditorOCM
ŠibenikMisu u katedrali sv.Jakova predvodio biskup Tomislav Rogić

Danas imamo krizu obiteljskoga života s nedostatkom ljubavi i velikodušnosti koja pobjeđuje vlastite slabosti i slabosti drugih s kojima živimo

Piše Joško Čelar
1. travnja 2018. - 15:42

U brojnim župama, od njih 74 koliko ih je na području šibenske biskupije, kao i u gradu Šibeniku u njegovoj stolnici Sv. Jakova, molitvama, misama, bdijenjem i drugim crkvenim obredima, svečano je obilježen Veliki tjedan i Trodnevlje s Uskrsom, najvećim kršćanskim i katoličkim blagdanom.

Na Veliki petak u katedrali je služena je misa s pjevanjem muke Kristove s biskupom mons. Tomislavom Rogićem, mons. Antom Ivasom biskupom u miru, generalnim vikarom mons. Marinkom Mlakićem, katedralnim župnikom i kanonikom don Krešimirom Matešom i don Rokom Glasnovićem.

Velika subota bila je u znaku Vazmenog bdijenja, a središnje Uskrsno slavlje u nedjelju održano je u prepunoj katedrali sv. Jakova. Među vjernicima vidjeli smo i skupinu austrijskih turista, neki u tirolskim nošnjama. Svečano misno slavlje predvodio je biskup Rogić s mons. Antom Ivasom, vikarom Mlakićem, don Krešom Matešom i brojnim svećenicima.

Obraćajući se u svojoj propovjedi vjernicima, gradu i biskupiji, biskup šibenski je ukazao na značenje rađanja, života, nauka, patnje i žrtvovanja Isusa Krista za spas svijeta u miru i ljubavi.

- Nadvladao je patnju, osudu, sramotu, poniženje i smrt, kazao je biskup Rogić. On, pobjednik na život vječni nam je otvorio vrata neba i blažene vječnosti s Bogom. Korizmene nedjelje vodile su nas obraćenju. Obratite se i vjerujte Evanđelju. A samo uskrsnuće Kristovo može ponuditi novi pogled na čovjeka. I tada sve može imati smisla, tada sve ima svoj cilj i svrhu.

Danas imamo, zaključio je biskup Rogić, krizu obiteljskoga života s nedostatkom ljubavi i velikodušnosti koja pobjeđuje vlastite slabosti i slabosti drugih s kojima živimo. Zato s Kristom i danas tražimo novo svjetlo i putove izlaska. Pa ipak, još ima kršćana čiji je život kao Korizma bez Uskrsa, reći će nam i papa Franjo…“



 

27. travanj 2024 02:58