StoryEditorOCM
ŠibenikAFERA POS-OVIH STANOVA TRESE ŠIBENIK

Mlade obitelji s liste čekanja ostali bez krova nad glavom zbog zbrinjavanja stradalnika Domovinskog rata koji nisu bili predviđeni ovom stambenom izgradnjom; evo što o svemu kažu u gradskoj upravi

Piše Ante Talijaš
23. ožujka 2018. - 15:44

Buru ogorčenja i bijesa kod brojnih Šibenčana koji su ostali 'ispod crte' na listi čekanja za kupnju POS-ovih stanova u dvije novoizgrađene zgrade na Šubičevcu, izazvala je informacija da je šest stanova dodijeljeno na kupnju stradalnicima Domovinskog rata.

Naime, iz Ureda gradonačelnika su izvijestili kako se Grad Šibenik suglasio da Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina dadne šest neprodanih stanova Ministarstvu branitelja, a za potrebe stradalnika Domovinskog rata po cijeni 1.046,77 eura po metru kvadratnom. Temeljem ove suglasnosti, šibenski gradonačelnik Željko Burić donio je zaključak da će Grad Šibenik sufinancirati kupnju stanova za stradalnike Domovinskog rata u vrijednosti komunalne infrastrukture koja je sadržana u cijeni stana.

Zbog ove novonastale situacije s pravom sumnjamo da su na djelu malverzacija oko POS-stanova, obratio nam se Šibenčanin koji je inzistiraju da mu ne spominjemo ime (podaci poznati redakciji), kazavši za sebe da je pravi dugogodišnji podstanar i da jedan od 50-orice ljudi sa 'uzaludne liste' POS čekanja u Šibeniku.

-Ovim činom Grada Šibenika i APN-a napravljena je velika nepravda svima nama koji smo ostali na listi čekanja, jer su prije nas pravo na kupnju dobili oni koji nisu bili na njoj. Napominjem da se nikad na početku odabira stanova nije spominjalo da se šest stanova čuva za ratne stradalnike. Od početka je rečeno da je svih 148 stanova za mlade šibenske obitelji na listi čekanja i koje su izgubile puno vremena da prikupe svu potrebitu brojnu dokumentaciju da bi uopće bili na POS listi. Stoga se i nameće pitanje

– zašto neprodani stanovi nisu ponudeni nama kandidatima liste, nego su ubacili nekoga preko reda. Javna je tajna da je da su ove POS stanove kupili i oni koji već imaju nekoliko kuća, a sad smo svjedoci još jedne nepravde s prekorednim stradalnicima – rezignirano će ovaj naš sugovornik.

Samohrana majka M.V., 34-godišnja Šibenka smatra je da oko dodjele otkupa šibenskih POS stanova posla ima i za DORH.
-Za kupnju stanova na listi čekanja bila sam prijavljena posebno ja i posebno moj brat. Iako smo oboje bili nekoliko mjesta ispod crte, prije dva mjeseca pozvali su nas iz Grada Šibenika jer je ostalo 48 neprodanih stanova zbog odustajanja zbog kreditne nesposobnosti onih prijavljenih kupaca koji su na listi bili ispred nas. Međutim, kad smo se odazvali pozivu i došli odabrati stanove na Šubićevcu, kazano nam je da su svi prodani. Nejasno je kako se to moglo dogoditi preko noći. No, jasno je da upravo zbog dodjele šest stanova stradalnicima Domovinskog rata, moj brat ostao bez prava na kupnju, a bio je unutar šest mjesta ispod crte liste kandidata za 148 izgrađenih stanova – kazala nam je M.V.

Iz Ureda gradonačelnika su poručili kako će Grad Šibenik povući suglasnost danu APN-u o dodjeli šest stanova Ministarstvu branitelja za potrebe stradalnika Domovinskog rata da će gradonačelnik staviti izvan snage zaključak o sufinanciranju tih stanova, ukoliko se pokaže da je u proceduri koju je proveo APN bilo nedostataka i nepravilnosti.

-Navedenih šest stanova bilo je ponuđeno kadnidatima s liste POS-a Grada Šibenika. APN je proveo tri kruga odabira, a kandidati su vršili izbor u odnosu na broj bodova i druge uvjete javnog poziva. U samom postupku odabira u koji Grade Šibenik nije direktno bio involoviran, dio kandidata nije se odlučio ni za jedan od ponuđenih stanova. Neki kandidati su željeli drugu lokaciju za kupnju stanu, a neki su imali potrebu za stanom veće kvadrature nego što im dopuštaju kriteriji zadani POS-om. APN, koji polaže pravo upravljanja POS-ovim stanovima ako se u šest mjeseci od početka gradnje ne prodaju, na traženje Ministarstva branitelja predložio je Gradu Šibeniku zbrinjavanje stradalnika Domovinskog rata u navedenim stanovima – kazali su nam iz Ureda gradonačelnika grada Šibenika.

Međutim i nakon ovog odgovora i dalje je neizbježno pitanje – zašto APN nije ovih šest neprodanih stanova ponudio šestorici slijedećih kandidata po redu na listi čekanja (ima ih još šezdesetak), već ih je ustupio Ministarstvu branitelja, na uštrb mladih šibenskih obitelji s liste čekanja.


 

19. travanj 2024 15:10