StoryEditorOCM
ŠibenikRevitalizacija stare gradske jezgre

Šibenska gradska vlast želi vratiti život na Stari pazar; u ponedjeljak objavljuju javni natječaj

Piše Šibenski.hr
22. ožujka 2018. - 15:50

Šibenski gradonačelnik Željko Burić i predstavnici Društva arhitekata Šibenik najavili su u četvrtak pokretanje Javnog natječaja za izradu idejnog rješenja oživljavanja Starog pazara. Cilj ovog eksperimentalnog tipa natječaja, koji se po prvi put provodi u Hrvatskoj, je pokušati doći do novog pristupa u oblikovanju javnih prostora.

- Prostor Starog pazara usprkos relativno novoj obnovi, nažalost, među građanima nije zaživio. Ovim natječajem želimo postići da centar Šibenika, ono što je naše bogatstvo u kulturnoj i turističkoj ponudi, bude sustavno osmišljen uz izravno uključivanje svih građana. Riječ je o prostoru koji je sastavni dio užeg centra grada i vjerujemo kako će rješenja koja će donijeti ovaj natječaj unijeti novi život u Stari pazar te postati dijelom projekta revitalizacije stare gradske jezgre- istaknuo je gradonačelnik Šibenika Željko Burić.

Društvo arhitekata Šibenik provoditelj je natječaja te je, u suradnji s Gradom Šibenikom, izradilo Program za prostornu analizu i idejnu skicu prostora Starog pazara u Šibeniku.

- Pomoću novog modela natječaja pokušala se izbjeći hiperprodukcija radova s jedne strane, istovremeno nudeći naručitelju, Gradu Šibeniku, veći izbor radova koji su prošli filter struke. Uz prijavu na natječaj potrebno je poslati portfolio i tekstualni osvrt na temelju kojih će se izvršiti selekcija. Nagrađivani profesor s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Tonči Žarnić u prvoj fazi odabrat će maksimalno pet autora/timova za koje smatra da su najbolje odgovorili na kontekst zadanog prostora. Svi selektirani radovi potom će se prezentirati javnosti na javnu raspravu- kazao je Marko Chiabov iz Društva arhitekata Šibenik.

Arhitektonsko-urbanistički natječaj za izradu prostorne analize i idejnog rješenja oživljavanja Starog pazara službeno će biti objavljen u ponedjeljak, 26. ožujka 2018. godine.

 

19. travanj 2024 19:44